Medewerkers zijn vaker bereid om meer uren te gaan werken als ze inzicht hebben in wat dat oplevert. Maar waar vind je dat inzicht? Speciaal daarvoor is de WerkUrenBerekenaar ontwikkeld. Deze tool draagt ook bij aan de financiële gezondheid van je werknemers.
Achterhalen hoeveel extra geld je daadwerkelijk overhoudt op je bankrekening als je meer gaat werken, is voor de meeste mensen bijna niet te doen. Toeslagen, premies en belastingen maken het ingewikkeld om tot een betrouwbare berekening te komen. Met de WerkUrenBerekenaar lukt dat binnen 15 minuten.
Als werkgever kun je de WerkUrenBerekenaar op maat aanpassen voor jouw organisatie. Wil je daar meer over weten? Arjen van der Vlies kan je er alles over vertellen.
Meer arbeidscapaciteit voor je organisatie
De krapte op de arbeidsmarkt is voelbaar voor veel bedrijven. Allerlei sectoren, zoals de zorg, kinderopvang, techniek, technologie, bouw en onderwijs, kampen met een flink tekort aan gekwalificeerd personeel.
Je kunt je personeelstekort bijvoorbeeld aanpakken door je deeltijdmedewerkers te vragen meer te werken. Dat is niet altijd makkelijk. Vaak denken medewerkers dat meer werken niet of onvoldoende loont, bijvoorbeeld omdat ze toeslagen kwijtraken. Uit onderzoek van het Nibud blijkt echter dat meer werken in bijna alle gevallen meer geld oplevert. Afhankelijk van het inkomen kan dat om aanzienlijke bedragen gaan.
We zien dan ook dat medewerkers vaker bereid zijn meer te gaan werken als ze beter inzicht hebben in de financiële consequenties van deze keuze. De WerkUrenBerekenaar biedt dat inzicht door te laten zien wat iemand onderaan de streep overhoudt. Naast het salaris worden daarvoor ook toeslagen, premies en belastingen meegerekend.
Goed werkgeverschap
Het inzetten van de WerkUrenBerekenaar helpt bedrijven om de financiële gezondheid van hun werknemers te verhogen door ze meer inzicht te geven in hun financiële situatie en de gevolgen van meer werken. Voldoende inkomen is bovendien essentieel voor bestaanszekerheid en om geldproblemen te voorkomen. Daarnaast is de tool een aanknopingspunt om als werkgever met je medewerkers het gesprek aan te gaan over eventuele geldproblemen. Zo ontstaat er een duurzame en (financieel) gezonde arbeidsrelatie tussen de werkgever en werknemers.
De WerkUrenBerekenaar op maat
Als werkgever kun je de WerkUrenBerekenaar op maat aanpassen voor jouw organisatie. Dit heeft verschillende voordelen:
- Je kunt de cao van je branche in de tool laden, zodat je werknemers advies krijgen dat bij hun arbeidsvoorwaarden aansluit.
- Je kunt bepaalde elementen in je huisstijl weergeven (denk aan het toevoegen van logo en kleuren).
- Je kunt de hulppunten van je eigen organisatie toevoegen, zodat werknemers met vragen direct met de goede mensen in gesprek gaan.
Hoe werkt de WerkUrenBerekenaar?
De WerkUrenBerekenaar is een online tool die inzicht geeft en voordeel biedt aan jou als werkgever én aan je werknemers. Je biedt de tool aan je werknemers aan en laat ze zelf rekenen, of je gaat er samen mee aan de slag. Het (samen) doorlopen van de tool kost ongeveer 15 minuten.
Eerst beantwoorden je werknemers een aantal vragen over hun werksituatie, gezinssamenstelling, vaste lasten en inkomsten. Vervolgens laat de WerkUrenBerekenaar zien wat de gevolgen voor hun inkomen zijn als ze meer of minder uren gaan werken. Het enige wat ze nodig hebben is een loonstrook en eventueel de loonstrook van hun partner.
Ervaring van schoonmaakbedrijf CSU
Een van de partijen waarmee het Nibud al succesvol de WerkUrenBerekenaar inzet is schoonmaakbedrijf CSU (ruim 15.000 medewerkers). Sinds het gebruik van de tool is het aantal gewerkte uren bij CSU gestegen. ‘We merken dat veel medewerkers meer willen werken, maar terughoudend zijn omdat ze niet weten wat dit voor gevolgen heeft voor hun nettoloon en toeslagen’, zegt John van Hoof, voorzitter Raad van Bestuur van CSU op de website.
‘De tool helpt medewerkers van CSU bij het maken van weloverwogen beslissingen over hun werkuren. Doordat ze bewuster worden van de voordelen van meer werken, draagt de rekentool ook bij aan het verminderen van arbeidsmarktkrapte.’