Direct naar content

Stappenplan Sparen voor vervangen inboedel

Stappenplan

Je meubels, keukenspullen en apparaten zijn op een gegeven moment aan vervanging toe, en dan gaat het vaak om grote bedragen. Hoe zorg je ervoor dat je daar op dat moment genoeg geld voor hebt?  Dit stappenplan helpt je voorbereid te zijn. 

1. Maak een overzicht van je inboedel 

Maak eerst een overzicht van de spullen. Denk aan het meubilair, apparaten, gordijnen, vloerbedekking, servies, enzovoorts. Denk ook aan tuinmeubels. Schrijf ook het bedrag op wat je er ongeveer voor hebt betaald. 

Hierna schat je in hoelang deze spullen meegaan. Wanneer denk je dat het meubel aan vervanging toe is? Spullen die je veel gebruikt slijten sneller, zoals een matras.  

Houd ook rekening met je persoonlijke wensen. Hou je van afwisseling en raak je snel uitgekeken op je spullen, of laat je alles het liefst zo lang mogelijk hetzelfde? Voor de meeste meubels kun je uitgaan van een levensduur van tien jaar. 

2. Bereken de maandelijkse afschrijving 

Deel per product het aankoopbedrag door het aantal maanden van de resterende verwachte levensduur. Je krijgt dan het bedrag dat je maandelijks opzij zou moeten zetten om het te kunnen vervangen. 

Als je deze manier gebruikt, weet je zeker dat je het geld hebt om een gelijkwaardig vervangend meubel te kunnen kopen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om voor goedkoper of juist duurder te gaan bij vervanging. Dan verandert het bedrag dat je nog opzij zou moeten zetten. Zie ook stap 4. 

3. Zet het geld apart 

Als je alle afschrijvingen bij elkaar optelt, weet je het totale maandelijkse bedrag voor het vervangen van je inboedel. Je kunt er ook voor kiezen om het bedrag te verdelen naar kamer of naar type. Zoals meubilair, apparatuur of stoffering (gordijnen, vloerbedekking).  

We noemen dit ook wel reserveringsuitgaven. Je reserveert (of: spaart) geld met een bepaald doel.  

Het is slim om het geld apart te zetten op een (gezamenlijke) spaarrekening. Kies voor een spaarrekening waar je op elk moment bij kunt. 

4. Bekijk alternatieven 

Smaken verschillen en prioriteiten veranderen. Wat eerst belangrijk was, is dat over een paar jaar misschien niet meer. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een goedkoper meubel of een tweedehands meubel. Houd dan wel rekening met een (mogelijk) kortere levensduur. 

Het kan ook zijn dat je inkomen is gestegen of je juist een luxere smaak hebt ontwikkeld. Wil je mooiere of duurdere spullen aanschaffen? Dan moet je daarmee rekening houden in je berekening. 

Beslis niet te snel over grote uitgaven. Kijk bijvoorbeeld eerst rond op internet voor aanbiedingen. Of probeer over de prijs te onderhandelen. Vaak kun je meer voor je geld krijgen dan je eerst had verwacht.  

Een andere optie is om bepaalde spullen te delen met anderen. Bijvoorbeeld: samen met je buren tuingereedschap of een ladder kopen.