Direct naar content

Stappenplan Maandelijks geld opzij zetten

Stappenplan

Maandelijks tien procent van je inkomen opzijzetten, dat adviseert het Nibud. Zo bouw je een buffer op en daarmee heb je minder kans om in financiële problemen te komen. Dit stappenplan helpt je op weg. 

Liever eerst een video met korte uitleg? Dat kan ook. Bekijk de video. 

We snappen dat het niet voor iedereen makkelijk of mogelijk is om geld opzij te zetten. We weten ook dat mensen die moeite hebben met rondkomen als eerste minder op vakantie gaan, onderhoud aan het huis uitstellen en minder snel spullen als meubels en apparaten vervangen. 

1. Bepaal tien procent van je inkomen 

Bepaal om dit bedrag vast te stellen eerst je totale netto maandinkomen. Gebruik hiervoor de nodige documenten zoals loonstrookjes, of zoek via bankafschriften of online bankieren de bedragen van je maandelijkse inkomsten op. Deel het totale bedrag door tien en je weet nu wat het aangeraden spaarbedrag per maand is. 

2. Toewerken naar tien procent sparen  

Het is niet voor iedereen makkelijk om tien procent van het inkomen opzij te zetten. Toch is het goed om dit na te streven. Want geld achter de hand zorgt dat je onverwachte kosten meteen kunt betalen zonder dat je daardoor in de problemen komt met andere uitgaven. 

Als het nu al binnen je maandbegroting past om 10 procent van je inkomen opzij te zetten, dan kun je deze stap overslaan. Maar denk je dat het nog niet binnen je budget past, of wil je meer dan tien procent per maand gaan sparen, dan kunnen deze tips je verder helpen. 

Spaartips 

  • Om te sparen is het belangrijk om inzicht te hebben in je huidige uitgaven. Met het Persoonlijk Budgetadvies ontdek je waar je kunt besparen. 
  • Vind je besparen lastig? Ontdek hoe je in vier stappen een bespaarplan maakt. 
  • In plaats van maandelijks sparen, kun je er ook voor kiezen om jaarlijks het vakantiegeld of een dertiende maand opzij te zetten. 

3. Automatisch sparen 

Sparen gaat makkelijker als je het bedrag maandelijks automatisch naar een spaarrekening laat overschrijven. Dan hoef je er zelf niet meer over na te denken. Doe dit bijvoorbeeld op het moment dat je salaris of uitkering wordt gestort. Je stelt dit in via online bankieren. 

Automatisch sparen instellen 

  1. Ga naar de online bankieromgeving van je bank 
  1. Maak een nieuwe betaalopdracht aan met het bedrag dat je maandelijks wil sparen 
  1. Geef aan dat de frequentie maandelijks is 
  1. Voer in op welke dag de overboeking plaats moet vinden. Doe dit bijvoorbeeld op de dag nadat je je salaris krijgt. Dan staat er altijd genoeg geld op je rekening. 

Is er een maand dat het echt niet goed uitkomt, dan kun je het bedrag weer terugstorten. 

4. Check je spaarbedrag 

Aan het eind van het jaar kun je de balans opmaken. Is het steeds gelukt om tien procent van je netto maandinkomen te sparen? 

Zo niet, dan is het verstandig om te kijken of dit spaarbedrag wel binnen je budget valt. Misschien moet je het spaarbedrag verlagen en kijken of het dan wel lukt. Je kunt het bedrag later weer verhogen. 

Is het wel gelukt en hou je nog steeds geld over? Dan kun je het spaarbedrag ook verhogen.  

Spaargeld uitgeven 

Het geld dat je opzijzet van deze tien procent per maand, is bedoeld om uit te geven. Het is immers je buffer voor kosten die met regelmaat kunnen voorkomen. Als je tien procent blijft sparen, vul je de buffer steeds weer aan en blijf je financieel gezond.