Direct naar content

Stappenplan Een Kasboek maken

Stappenplan

Weet je ook niet precies waar je je geld elke maand aan uitgeeft? Dat is niet zo raar: ongemerkt heb je veel kleine, dagelijkse uitgaven. Door een kasboek bij te houden krijg je inzicht in waar het blijft. In dit stappenplan lees je hoe je het aanpakt. 

Kies wat je bij wilt houden 

Bepaal eerst welke uitgaven je wilt bijhouden en hoe je die wilt indelen. Wil je bijvoorbeeld alleen een categorie eten en drinken? Of maak je een onderscheid in boodschappen, lunch op het werk en tussendoortjes onderweg? 

Andere posten zijn bijvoorbeeld kleding, vrijetijdsuitgaven, huisdieren, ziektekosten of cadeautjes. Welke categorieën je gebruikt, is helemaal aan te passen aan jouw situatie. Waar wil je meer inzicht in krijgen?  

Tips: 

  • Bekijk je uitgaven in je bankierapp 
  • Bewaar de bonnetjes van wat je contant betaalt 
  • Kies een vast moment in de week om uitgaven te verzamelen 
  • Wees eerlijk zodat je aan het eind van de maand een goed overzicht hebt 

Na een maand of twee weet je waar je geld naartoe gaat.  

Keuze maken: papier of digitaal 

Kies vervolgens of je je kasboek digitaal of op papier bijhoudt. Voor een papieren kasboek kun je bijvoorbeeld een schrift of een notitieboekje gebruiken. Op internet of in de winkel kun je ook een papieren kasboek kopen dat al ingericht is met uitgaven- en inkomstenpagina’s. 

Wil je een digitaal kasboek maken? Dan kun je zelf aan de slag gaan met Excel, of op internet een digitaal kasboek aanschaffen. Deze kunnen handig zijn omdat pinbetalingen automatisch kunnen worden ingelezen. Bedenk wel dat contante betalingen niet automatisch meegaan in zo’n digitaal kasboek. 

Wil je een online kasboek gebruiken? Vergelijk dan eerst de verschillende soorten die op internet te vinden zijn. Dat kan bijvoorbeeld met een tool van Wijzer in geldzaken.  

In de Nibud-webwinkel

Maak een indeling 

Er is een gedeelte voor inkomsten en een voor uitgaven. Zo zie je na een tijdje snel of deze twee in balans zijn met elkaar. Als je een kant-en-klaar kasboek gebruikt (van papier of digitaal) dan zijn de posten meestal al vooringevuld. Maak je het kasboek zelf? Dan kies je zelf de indeling. 

Een papieren kasboek 

Schrijf op de linkerpagina wat je inkomsten zijn. Neem naast je nettoloon ook toeslagen en andere inkomsten mee. Onderaan de pagina tel je deze bedragen bij elkaar op. Dit is het bedrag dat je per maand binnenkrijgt. 

Op de rechterpagina schrijf je alles op wat je uitgeeft. Verdeel de pagina in kolommen. Elke kolom is een categorie, bijvoorbeeld ‘woonlasten’, ‘boodschappen’, ‘kleding en schoenen’, ‘vervoer’ (zoals benzine en de autoverzekering), ‘vrije tijd’, enzovoort. Net wat je zelf het makkelijkst vindt. Schrijf de datum bij de uitgaven zodat je een goed overzicht krijgt. Onderaan de pagina tel je alle uitgaven bij elkaar op. Je ziet zo hoeveel je die dag, week of maand hebt uitgegeven. 

Een digitaal kasboek 

Met een programma als Excel kun je dezelfde indeling maken als in een papieren kasboek. In Excel zit een handige optie om cellen en kolommen automatisch op te tellen. Dan hoef je dat zelf niet meer te doen.  

Analyseer de uitgaven 

Bekijk je kasboek regelmatig. Al na een paar weken kun je globaal zien waar je geld naartoe gaat. Bijvoorbeeld: die snelle koffie op het station of dat broodje bij het tanken. Of misschien zie je dat je veel impulsuitgaven doet als je aan het winkelen bent. Als je dit weet kun je een plan maken om op deze uitgaven te besparen. 

Na een paar maanden zie je nog meer patronen. Nu weet je bijvoorbeeld hoeveel je gemiddeld uitgeeft aan boodschappen, aan kleding, of aan kadootjes.  

Wil je weten aan welke posten je meer uitgeeft dan gemiddeld? Vergelijk jezelf dan met andere huishoudens met de Nibud-tool Persoonlijk Budgetadvies. Zo kun je je uitgaven eventueel bijsturen. 

Meer doen? 

Het kasboek geeft je veel inzicht in je uitgaven. Daarmee heb je een goede stap gezet op weg naar een gezonde financiële situatie. Wil je nog meer doen? Volg dan de Nibud-vuistregels Check, Plan, Spaar en Bewaar

  1. Check wekelijks je saldo en uitgaven 
  1. Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven 
  1. Spaar maandelijks 10 procent van je inkomen 
  1. Bewaar je financiële administratie op een geordende manier