Direct naar content

Stappenplan Jaarbegroting maken

Stappenplan

Een jaarlijks overzicht van alle verwachte inkomsten en uitgaven geeft grip op geld. Je kunt dan vooruit kijken en je voorbereiden op dure en goedkopere maanden, of plannen wanneer je geld opzij kunt zetten. Maak je eigen jaarbegroting met ons handige stappenplan. 

Eerst een globale uitleg? Bekijk dan deze video over de jaarbegroting.

1. Download of print de jaarbegroting 

Het Nibud heeft een handig Excel-sjabloon gemaakt om je eigen jaarbegroting in te maken. Je kunt deze downloaden via de button hieronder. Sla het bestand op je computer op, open het en volg voor het invullen de volgende stappen uit dit stappenplan. Je hoeft niet zelf te rekenen: het programma telt de bedragen voor je op.  

Je kunt het schema natuurlijk ook printen en de bedragen met de hand invullen. Je moet dan wel zelf optellen.

Download de Nibud Mijn Jaarbegroting (Excel)

2. Maak een overzicht van je inkomsten 

Je hebt nodig: salarisstrookjes van het afgelopen jaar of je mobiel bankieren-app. 

Zoek in de bijschrijvingen op je bankafschriften hoe hoog je inkomensposten zijn en in welke maand(en) je ze ontvangt. Het is handig om de zoekfunctie van online bankieren te gebruiken. De zorgtoeslag krijg je bijvoorbeeld van de Belastingdienst. Typ de zoekterm ‘belastingdienst’ in en je ziet meteen hoeveel zorgtoeslag je ontvangt.  

Ook zie je in welke maanden je de verschillende inkomsten ontvangt. Salaris krijg je elke maand, maar vakantiegeld komt meestal eenmalig in mei; de kinderbijslag ontvang je per kwartaal.  

Vul de bedragen in de Excel Jaarbegroting bij de juiste maand(en) in. 

3. Zet je vaste lasten op een rij 

Je hebt nodig: afschriften van in ieder geval de afgelopen drie maanden of de inlog van online of mobiel bankieren. 

Vaste lasten zijn uitgaven die regelmatig terugkomen. Vaak is het hetzelfde bedrag per periode en is er een contract voor afgesloten. Denk hierbij aan: 

 • Huur of hypotheek 
 • Servicekosten 
 • Energie en water 
 • Gemeentelijke heffingen en belastingen 
 • Verzekeringen 
 • Kinderopvang 
 • Telefoon en internet 
 • Abonnementen 

Zoek ook hiervoor de bedragen op via je bankafschriften of via online bankieren. En neem ze over in je jaarbegroting.  

4. Reserveringsuitgaven bepalen 

Reserveringsuitgaven zijn bedragen die je uitgeeft aan dingen die niet iedere maand terugkomen. Zoals kleding en schoenen, meubilair en apparatuur, ziektekosten die niet worden vergoed, onderhoud aan je huis en tuin of een vakantie.  

Soms is het lastig te voorspellen wanneer je met deze uitgaven te maken krijgt. Het is daarom slim om een gemiddeld bedrag vast te stellen en dat maandelijks te ‘reserveren’. Je rekent dit bedrag uit door het totaal van deze onregelmatig voorkomende uitgaven op te tellen en te delen door twaalf. 

Tip: vind je het lastig een goede inschatting te maken? Gebruik dan de Nibud-tool Persoonlijk Budgetadvies. Deze tool geeft op basis van jouw huishoudtype richtbedragen voor reserveringsuitgaven.  

5. Schat je huishoudelijke uitgaven 

Huishoudelijke uitgaven hebben we allemaal. Naast dagelijkse boodschappen zijn huishoudelijke uitgaven bijvoorbeeld: 

 • Persoonlijke verzorging 
 • Kapper 
 • Cadeautjes 
 • Schoonmaakmiddelen 
 • De glazenwasser 
 • Hulp in de huishouding 
 • Identiteitsbewijs 
 • Huisdieren 
 • Roken 

Je kunt deze bedragen uit een kasboek of uit je bankafschriften afleiden. Maar je kunt ook richtbedragen halen uit de Nibud-tool Persoonlijk Budgetadvies. Neem deze bedragen over in je jaarbegroting.  

6. Jaarbegroting beoordelen 

Je hebt nu alle inkomsten en uitgaven in kaart gebracht. Heb je het Excel-sjabloon gebruikt, dan zijn de totalen voor je opgeteld. Heb je de bedragen op een andere manier ingevuld, dan moet je het zelf nog optellen.  

Als alles compleet is, kun je de jaarbegroting beoordelen. Heb je het hele jaar voldoende inkomsten om je uitgaven te betalen? Of moet je besparen? Op welke posten kun je dan minderen? Als je geld overhoudt, kun je overwegen om extra te sparen.  

Voorbeeld bekijken? 

Misschien helpt het om een ingevuld voorbeeld te bekijken van een fictief huishouden. 

Bekijk hier een voorbeeld van een ingevulde jaarbegroting.

7. Bijhouden 

Het is goed om ieder jaar je jaarbegroting opnieuw te maken of aan te passen. Zo weet je altijd hoe je er financieel voorstaat en wat je de komende tijd kunt verwachten.  

Tip: zet een herinnering in je agenda. Bijvoorbeeld de derde maandag van januari. Als je deze alvast inplant, is de kans groter dat je op dat moment ook echt aan de slag gaat. 

Wanneer er iets in je situatie verandert, pas je ook tussendoor je jaarbegroting aan. Bijvoorbeeld als je gaat verhuizen, er een baby op komst is of je een nieuwe baan hebt. 

Met een begroting weet je beter hoeveel je kunt sparen en ben je financiële problemen vaker voor, zo blijkt keer op keer uit Nibud-onderzoek.