Direct naar content

Stappenplan Grip op je saldo

Stappenplan

Meer grip op geld? Begin bij het regelmatig checken van je saldo en je uitgaven. Dit stappenplan helpt om hier een vaste wekelijkse gewoonte van te maken.  

Je kunt ook deze video bekijken voor een globale uitleg

1. Check wekelijks je saldo 

Prik wekelijks een vast moment in je agenda, waarop je tijd hebt om je bankrekening te checken.  

Je kunt je saldo op verschillende manieren controleren: 

  • Via je bankapp op je telefoon of computer 
  • Telefonisch opvragen bij de bank 
  • Opvragen bij een pinautomaat 

Heb je meerdere bankrekeningen? Denk ook aan de saldo’s op deze rekeningen. 

Roodstaan – ook wel ‘in de min’ of ‘negatief’ genoemd – kost veel geld. Als je limiet in de buurt komt, kun je besluiten bepaalde uitgaven even uit te stellen of niet te doen. 

2. Check je bij- en afschrijvingen 

Via online bankieren kun je naast het huidige saldo ook zien wat er van de rekening is af- en bijgeschreven. Hou dit ook goed in de gaten. Zijn de betaalopdrachten juist doorgevoerd? Zijn er geen afwijkingen? Hebben je partner en jij niet per ongeluk een rekening dubbel betaald? 

Dit geldt ook voor papieren bankafschriften. Check daarop of de bedragen kloppen. Let wel op: banken brengen kosten in rekening voor het ontvangen van papieren afschriften. 

3. Klopt er iets niet? Grijp in 

Is er een bedrag afgeschreven via een automatische incasso terwijl je hier geen machtiging voor hebt gegeven, of klopt het bedrag niet? Dan kun je het geld terug laten boeken. Via online bankieren kun je dit zelf doen. Je kunt het ook aan de bank vragen. Op de site van Consuwijzer lees je meer over terugboeken.