Direct naar content

Stappenplan Bespaarplan maken

Stappenplan

Ga planmatig te werk met besparen en gebruik ons Bespaarplan. In vier stappen zet je je mogelijkheden op een rij en maak je bespaarkeuzes die bij je passen. 

Stap 1: Waar kun je op besparen?  

Uitgaven kun je verdelen in uitgaven die je moet betalen en uitgaven die mogen. 

Uitgaven die je moet betalen, zijn de vaste lasten zoals de huur, hypotheek, energie of verzekeringen. Maar ook huishoudelijke uitgaven zoals de boodschappen en kleding zijn nodig. Geld dat overblijft nadat de vaste lasten betaald zijn, kun je besteden aan uitgaven die mogen. Dat zijn bijvoorbeeld extraatjes voor de kinderen, sporten of een dagje uit.  

Waar begin je? 

Besparen is het makkelijkst op uitgaven die mogen. Minder uitgaan, creatiever zijn met cadeautjes kopen of goedkoper op vakantie gaan.  

Maar ook op uitgaven die moeten kun je besparen. Boodschappen kunnen bijvoorbeeld vaak goedkoper en slimmer. 

De meeste huishoudens hebben ook veel abonnementen, zoals op tijdschriften, maaltijdboxen, muziek- en videodiensten. Dit zijn uitgaven die moeten, maar wat flexibeler zijn dan woonlasten. Je kunt er gemakkelijker vanaf. Denk er eens over na: heb je alles echt nodig? 

Snel besparen op vaste lasten, zoals de huur, hypotheek of energierekening is lastig. Maar voor de langere termijn kan het wel veel opleveren. Ook kun je proberen de woonkosten te verlagen, door zuiniger met energie om te gaan of te kijken naar goedkopere verzekeringen.  

Vergelijk je uitgaven 

Het kan inzicht geven om je eigen begroting te vergelijken met de bedragen van andere huishoudens. Zo zie je waar je meer of minder dan gemiddeld uitgeeft. En waar ruimte is om te besparen. Gebruik daarvoor de online tool Persoonlijk Budgetadvies. 

Stap 2: Keuzes maken 

De snelste besparingen behaal je op uitgaven die mogen. Om makkelijker keuzes te maken, maak je een lijst met uitgaven die je het belangrijkst vindt en die je minder belangrijk vindt.  

Bijvoorbeeld: 

 • Naar de bioscoop 
 • Cadeautjes voor anderen 
 • Uit eten 
 • Abonnement voor tijdschrift 
 • Gadgets 

Begin met besparen bij de uitgaven onderaan het lijstje. Zo hou je meer geld over voor de uitgaven bovenaan de lijst, die belangrijker voor jou zijn. 

Kasboek invullen 

Een (online) kasboek is een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in je huishoudelijke uitgaven. Houd een tijdje goed bij wat je uitgeeft. Twee weken kan al genoeg zijn. Dan zie je precies waar je geld naartoe gaat. En of je veel niet-geplande uitgaven doet. Daardoor kom je misschien geld tekort voor andere uitgaven. Meer informatie over een kasboek gebruiken.

Grote uitgaven uitstellen of anders oplossen 

Een andere manier om te besparen is het uitstellen van geplande grotere uitgaven. Zoals de bank die wat versleten begint te raken, maar nog wel een jaar langer meekan. Of laat je mobiel repareren, in plaats van een nieuwe dure telefoon kopen.  

Soms zijn er ook slimme alternatieven voor kopen. Leen bijvoorbeeld tuingereedschap van een buur. Of huur klusapparatuur of een deelauto als je maar af en toe een auto nodig hebt. 

Stap 3: Maak je persoonlijke bespaarplan 

Als je hebt uitgevonden op welke uitgaven je makkelijk bespaart, kan het helpen om het op te schrijven. Dan heb je houvast. 

Bijvoorbeeld: 

 • Ik koop alleen huismerken en aanbiedingen. 
 • Aanbiedingen koop ik alleen als ze goedkoper zijn dan huismerken. 
 • Ik neem een boodschappenlijstje mee en houd me daar aan. 
 • Ik ga nog maar één keer per week boodschappen doen. 
 • Ik bepaal van tevoren hoe geld ik maximaal uit wil geven als ik de stad in ga.
 • Kleine afstanden doe ik op de fiets in plaats van de auto.

Blijf je uitgaven bijhouden en ga wekelijks na hoe het is gegaan. Blijkt een bepaald onderdeel van je plan lastig uitvoerbaar in de praktijk? Stel je plan dan bij. 

Stap 4. Wat levert het op? 

Hoeveel kun je besparen? Houd in je bespaarplan bij elke actie bij welk bedrag deze besparing je oplevert. En is dat meteen deze week, of merk je het pas na een tijdje op je bankrekening? 

Vul eventueel het online Persoonlijk Budgetadvies uit stap 1 nog een keer in, vanuit de nieuwe situatie. Zo kun je zien welk bedrag je maandelijks overhoudt. 

Doe het stap voor stap

 • Pak plannen om te besparen rustig aan. Dan is het makkelijker en langer vol te houden. Het werkt wel motiverend om de resultaten bij te houden. Het Nibud heeft hier hulpmiddelen voor, zoals een agenda en een kasboek. Je kunt natuurlijk ook je eigen materialen maken.