Direct naar content

Stappenplan Grip op geld

Stappenplan

Door te budgetteren krijg je overzicht op je geldzaken. Wil je meer overhouden, kun je zelfs sparen of moet je besparen? Het helpt om je doel te bepalen en je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Volg de vier stappen en krijg meer grip op je geld.

1. Administratie op orde krijgen

Als je alle informatie over je geldzaken makkelijk kunt vinden, heb je sneller overzicht. Dat is ook handig als je hulp krijgt van een ander. Misschien is het nodig dat je je papieren opruimt en ordent.

Hoe je een goede administratie opzet en bijhoudt, staat in het Nibud-stappenplan Administratie opzetten en bijhouden. Het Nibud heeft ook hulpmiddelen zoals een tabbladenset of de digitale tool Bewaarwijzer.

Hulpmiddelen voor je administratie

2. Een overzicht maken

Waar blijft je geld? Nu je administratie op orde is, zie je dat makkelijker. Hoeveel geld krijg je maandelijks binnen en is het genoeg om je uitgaven te betalen?

Zet je inkomsten en uitgaven eens goed op een rij en trek de uitgaven af van de inkomsten. Door zo’n overzicht te maken, zie je snel of je financiën in balans zijn, en of je kan sparen of besparen.

Hulpmiddelen bij begroten

3. Inzicht in inkomsten en uitgaven

Je hebt nu alle inkomsten en uitgaven op een rij. Zijn je inkomsten hoger dan je uitgaven, dan kun je elke maand rondkomen.

Heb je hogere uitgaven dan inkomsten? Dan moet je iets doen. Misschien kun je je inkomen vergroten door ander werk of door toeslagen aan te vragen. Misschien moet je gaan besparen. Maak daarvoor dan een bespaarplan of kijk op de pagina met bespaartips.

Heb je de tool Persoonlijk Budgetadvies gebruikt? Dan kun je nu ook zien wat vergelijkbare huishoudens gemiddeld uitgeven aan elke post. Zo zie je snel waar jij relatief veel aan uitgeeft en waar je dus misschien kunt besparen.

4. Keuzes maken

Je kunt nu makkelijker bepalen welke keuzes je wilt maken en waar je prioriteiten liggen. Het is voor iedereen anders wat slim is om te doen.

Hou je maandelijks een bedrag over? Dan kun je geld opzij zetten voor een buffer of voor een ander doel dat je wilt behalen.

Denk ook aan het doel dat je voor ogen had toen je met je geldzaken aan de slag ging. Misschien heb je speciale wensen voor de toekomst: een lange reis maken of een verbouwing aan je huis doen. Je kunt nu bepalen wat je ervoor moet doen om dat financieel mogelijk te maken.