Direct naar content

Nibud Bewaarwijzer

Tool

De Nibud Bewaarwijzer helpt je om overzichtelijk vast te leggen waar je belangrijke documenten bewaart en hoe je berichten van instanties binnenkrijgt.

Tegenwoordig ontvang je sommige berichten en documenten voor je administratie digitaal en sommige op papier. Om ervoor te zorgen dat alles kunt vinden, is er de Bewaarwijzer.

In de Bewaarwijzer kun je noteren of je documenten per post, mail of via de mijn-omgeving ontvangt. En in welke (digitale) map je ze vervolgens bewaart. Zo heb je een overzicht van al jouw documenten in één pdf.

Als je ervoor hebt gekozen om al je berichten per post te ontvangen, kun je met de Bewaarwijzer ook een overzicht maken van de administratie van je huishouden. Die kun je dan na het invullen geprint toevoegen aan je administratiemap.

Hoe werkt de Nibud Bewaarwijzer?

De Nibud Bewaarwijzer geeft je in 3 stappen een overzicht van al je documenten, hoe je ze ontvangt en waar je ze bewaart. Nooit meer zoeken dus naar rekeningen, contracten of garantiebewijzen.

  1. Jouw situatie. Je vinkt hier een aantal basiskenmerken aan van jouw huishouden. Afhankelijk van wat je hier aanvinkt, tonen we in ‘Jouw documenten’ (stap 2) alvast een aantal relevante documenten die voor je situatie van toepassing (kunnen) zijn.
  2. Jouw documenten. Hier zie je een aantal categorieën. Bij elke categorie zie je documenten die voor jou relevant (kunnen) zijn. Je kunt zelf documenten toevoegen en verwijderen. Bij elk document geef je aan hoe je het document ontvangt (bv per mail) en waar je het document bewaart (bv op een lokale schijf op jouw computer).
  3. Jouw overzicht. Hier zie je alle documenten die je in stap 2 hebt in- of aangevuld terug in een handig overzicht. Dit overzicht kun je naar jezelf mailen zodat je het lokaal kan opslaan of printen.

De Nibud Bewaarwijzer is (nog) niet beschikbaar via een mobiele weergave. Gebruik jouw computer of laptop.

Bewaren van je gegevens

Ben je begonnen met invullen en wil je op een ander moment verder met de Nibud Bewaarwijzer? Je kunt je gegevens 7 dagen opslaan.

Je kunt er ook voor kiezen om de gegevens te wissen.  Als je niets kiest, worden jouw gegevens voor 24 uur bewaard en daarna gewist.

Als je klaar bent met het invullen de Bewaarwijzer, dan kun je het overzicht dat je gemaakt hebt bij ‘jouw overzicht’ naar jezelf mailen als pdf. Op die manier kun je het overzicht opslaan op je computer en blijft het overzicht voor jou toegankelijk.

Nibud-vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar

De vuistregel Bewaar, waar deze Bewaarwijzer een handig hulpmiddel voor is, is onderdeel van een set van vier richtlijnen voor gezonde geldzaken. Samen heten ze de vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar. Wie deze vuistregels uitvoert, heeft minder kans om in financiële problemen te komen.