Direct naar content

Geldplan Statushouders

Tool

Voor mensen die nieuw zijn in Nederland kan het financiële systeem erg complex zijn. Hoe werkt het, en hoe kun je je geldzaken goed regelen?

Met het Geldplan Statushouders hebben statushouders en hun begeleiders een middel in handen dat inzicht geeft in het complexe Nederlandse systeem én dat hen helpt hun geldzaken in balans te houden of te krijgen.

Ondersteuning bij geldzaken en regelingen

Het Geldplan Statushouders is een online vraagbaak en stappenplan voor geldzaken en regelingen. Statushouders kunnen het plan zelf of met behulp van een begeleider doorlopen. Dit geldplan is inzetbaar naast of na een budgetcursus.

Uitleg in het Engels, Arabisch of Tigrinya

Het Geldplan Statushouders is in het Nederlands. Belangrijke begrippen zijn toegelicht in het Engels, Arabisch of Tigrinya.

Het Geldplan start met een handig overzicht van wat iedereen in Nederland vanaf 18 jaar geregeld moet hebben. Die vinkt de bezoeker al dan niet aan, daarna krijgt hij een overzicht van wat hij nog moet regelen en leest hij hoe dat moet.

Vervolgens kan hij lezen over de thema’s waarover hij meer wil weten: levenssituaties of onderwerpen. Op elke pagina is een helpknop: daarachter schuilt een verklarende woordenlijst en staat vermeld waar de bezoeker hulp kan vinden.

Tips voor begeleiders

Voor begeleiders is informatie opgenomen over verblijfsrecht en geldzaken en over het omgaan met cultuurverschillen. Daarnaast bevat het geldplan verklarende woordenlijsten in het Engels, Arabisch en Tigrinya, met de belangrijkste begrippen.

Startpunt Geldzaken

Samen met Vereniging Eigen Huis, beleggersvereniging VEB en de stichting van financiële planners FFP heeft het Nibud Startpunt Geldzaken opgericht. Zo is de kennis gebundeld op het gebied van budgetteren & besparen, huis & hypotheek, sparen & beleggen en ten aanzien van pensioen & financiële planning.