Geldpraat

Geldpraat

Geldpraat is dé podcast van het Nibud, waarin vier jongeren uitzoeken wat geld betekent in de 21e eeuw. Samen met een gast bespreken we allerlei geldzaken die jou bezighouden aan de hand van een prikkelende vraag. Van schulden en armoede tot huren of kopen en van geld en relaties tot sparen of beleggen.

In Geldpraat zoeken Nibud-collega’s Julia (27), Joanne (28), Max (28) en Nanne (27) uit hoe allerlei geldzaken in Nederland werken. Is een huis kopen eigenlijk beter dan een huis huren? Waarom zijn sommige mensen meer of minder vatbaar voor schulden maken? Hoe maak je geld bespreekbaar met mensen in je omgeving? In elke aflevering spreken we deskundige gasten uit verschillende vakgebieden. In Geldpraat op straat stellen we mensen op straat de centrale vraag van de aflevering en in Nannes Geldlab gaat Nanne aan de hand van een experimentje op zoek naar de wetenschap achter onze omgang met geld.

Vanaf 9 juni luister je elke week een nieuwe aflevering van Geldpraat op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

Aflevering 1: Is een huis kopen nog wel van deze tijd?

Gast: Marcel Warnaar (Nibud)

De huizenprijzen stijgen de laatste jaren maar door en er lijkt geen eind aan te komen. Dat kan toch niet zo doorgaan? Waarom richten zoveel mensen zich op het maximale hypotheekbedrag? En is kopen eigenlijk beter dan huren?

Naar de aflevering >

Aflevering 2: Zijn schulden je eigen schuld?

Gast: Barbara Braams (Vrije Universiteit Amsterdam)

Eén op de drie Nederlandse huishoudens heeft een betalingsachterstand, en meer dan een miljoen Nederlanders hebben problematische schulden. Daarvan krijgt maar ongeveer 14 procent hulp, de rest probeert het zelf op te lossen. Maar wat doen schulden eigenlijk met je hersenen? En kun je aan iemands hersenen zien of hij later in de schulden komt?

Naar de aflevering >

© Nibud 2021