Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Bij het Nibud komen veel vragen binnen over de financiƫle gevolgen van de coronacrisis. Geldt een bepaalde regeling ook voor mij? Waar kan ik terecht voor hulp? Veel is nog onzeker, maar we doen ons best u te helpen.

Ik heb geen inkomen meer en ik heb nu geld tekort, wat moet ik doen?

Er zijn allerlei regelingen om mensen die door de coronacrisis in de problemen komen, financieel te ondersteunen. In deze Nibud-special vindt u daar veel informatie over.

Komt u er alleen niet uit? Dat is heel begrijpelijk. Informeer bij de gemeente in uw woonplaats of zij u kunnen ondersteunen.
Lokaal zijn er ook veel particuliere initiatieven om elkaar te helpen in deze crisistijd. Misschien kunt u nagaan of dit bij u in de buurt ook zo is. Denk ook aan de mensen in uw netwerk, zoals vrienden en familie.

Gelden de regels voor oproepkrachten ook voor mensen met een 0-uren contract?

Ja, voor hen geldt dezelfde regeling.

Ik heb een 0-uren contract en mijn werkgever wil gebruik maken van de NOW-regeling. Hoe worden de uren berekend?

De NOW-regeling moet hierop nog verder worden uitgewerkt. Bij niet-vaste uren wordt het loon naar verwachting bepaald op basis van het gemiddelde aantal gewerkte uren van de laatste 3 maanden.

Ik studeer en kom in de financiƫle problemen, wat kan ik doen?

Studenten kunnen bij DUO gebruik maken van de leenmogelijkheden en hun lening verhogen. Zo nodig met terugwerkende kracht vanaf het begin van het collegejaar. Daarnaast kunnen studenten collegegeldkrediet aanvragen. Dit kunnen studenten zelf regelen via mijnDUO.

Ik kan mijn studieschuld nu niet aflossen, wat kan ik doen?

Oud-studenten met een studieschuld kunnen hun terugbetaling opschorten door hun aflossingsvrije periode in te zetten, wat voor maximaal 5 jaar gedurende de terugbetaalperiode mogelijk is. Als deze periode al is gebruikt of als de oud-student al een betalingsregeling heeft afgesloten, zal DUO coulant omgaan met de situatie. Meer informatie op DUO.nl.

Heeft u een andere vraag?

U kunt uw vragen stellen via onze contactformulieren.

Contact met het Nibud

Heeft u vragen? Wij doen ons best u te helpen.

Contactformulier