Geldpraat seizoen 2

Geldpraat seizoen 2

Iedereen heeft te maken met geld. Jong of oud, rijk of arm, student of belegger. In Geldpraat maken we geldzaken bespreekbaar en toegankelijk. Wat betekent werkloosheid voor je geldzaken? Hoe maak je een begroting? En hoeveel kost thuiswerken? Dat en nog veel meer hoor je in Geldpraat!

In seizoen 2 van Geldpraat bespreken Joanne, Nanne en Max elke twee weken in korte afleveringen actuele geldzaken. Natuurlijk steeds met een gast die alles weet van het onderwerp! Geldpraat seizoen 2 luister je op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

In de rubriek Geldzaken uit de praktijk vertelt Nibud-collega Marion je alles over allerlei geldzaken waar je in het dagelijks leven mee te maken hebt. Van toeslagen aanvragen en stopzetten tot geld (be)sparen en van kosten verdelen met je partner tot grip op geld voor in de toekomst.

Luister de nieuwste aflevering:

Gast: Tof Thissen (UWV WERKbedrijf)

Werkloos worden betekent vaak dat je minder inkomen hebt. Hoe ga je daarmee om? Kun je je er ook op voorbereiden? Hoeveel mensen zijn er eigenlijk werkloos? En wie zijn dat?

Ben of word jij werkloos? Met het geldplan Werkloosheid van het Nibud zie je snel wat je inkomsten zijn op het moment dat je even zonder werk komt te zitten én wat je allemaal kunt doen om je geldzaken in balans te houden en weer snel aan de slag te kunnen!

Gast: Marion Weijers (Nibud)

Je gaat samenwonen. Maar wat zijn goede manieren om kosten te verdelen met je partner? Hoe beslis je welke kosten je überhaupt gaat verdelen? En wat als je relatie stopt? Marion legt uit.

Meer informatie over samenwonen lees je hier.

Gast: Marion Weijers (Nibud)

Je gaat samenwonen. Maar wat betekent dat voor jullie financiële administratie? Is het handig om één iemand alles te laten regelen? En wat hou je voor jezelf?

Meer informatie over een gezamenlijke administratie lees je hier.

Gast: Jenny Trimp (Diversion)

Mbo-studenten lopen inkomsten uit studiefinanciering, zorgtoeslag en belastingteruggave mis omdat ze geen gebruik maken van de regelingen. En dat terwijl ze er wel recht op hebben! Dat blijkt uit Nibud-onderzoek naar de geldzaken van mbo-studenten. Jenny Trimp van Diversion reageert op de uitkomsten van het onderzoek en vertelt of ze die herkent vanuit de praktijk.

Benieuwd wat er nog meer uit het onderzoek naar voren kwam? Lees het hier!

Gast: Gabriëlla Bettonville (Nibud)

Je kent het wel: je gaat de stad in of het internet op om inkopen te doen en je komt met veel meer terug dan je eigenlijk van plan was. Hoe komt dat en wat kun je doen om jezelf daartegen te wapenen? En in Nannes Geldlab laat Nanne aan de hand van een experimentje zien hoe je verleid wordt om voor duurdere producten te kiezen.

Meer informatie over omgaan met koopverleidingen lees je hier.

Gast: Nanne Houtsma (Nibud)

Sinds de coronacrisis is thuiswerken voor veel mensen doodnormaal. Maar wie betaalt de extra kosten die je maakt? Per 1 januari 2022 kunnen thuiswerkers een thuiswerkkostenvergoeding van twee euro per dag krijgen van hun werkgevers, zonder dat die daar belasting over hoeven te betalen. Maar waar komt dat bedrag vandaan? Krijgt iedereen de vergoeding? En hoe zit het ermee nu de energieprijzen zo gestegen zijn? Nanne geeft antwoord op al jouw vragen rondom de thuiswerkkostenvergoeding.

Meer informatie over bijvoorbeeld de berekeningen achter de thuiswerkkostenvergoeding vind je hier.

© Nibud 2022