Budget-tips van bloggers

Geef je geld een doel. Hierdoor wordt het sparen en besparen leuker en makkelijker vol te houden. ”

— Marjan, blogger thehappyfinancial.com

Contact met het Nibud

Heeft u een vraag of een opmerking voor het Nibud?

Klik hier

Budget-tips van bloggers

In het jaar dat het Nibud werd opgericht, bestonden er nog geen websites. De eerste Nibud-website werd gelanceerd in 1998. Tegenwoordig bestaat er bijna geen organisatie of stichting meer zonder website. Daarnaast zijn ook bloggers en vloggers niet meer weg te denken uit de online wereld.

Binnen het Nibud zijn er verschillende collega’s die bloggen. Maar ook buiten het Nibud worden talloze blogs geschreven over budgetteren, (be)sparen en persoonlijke financiën. Sommige bloggers zijn accountant of journalist en bloggen vanuit hun achtergrond over financiën. Anderen vinden het vanuit persoonlijke interesse leuk om te schrijven over geldzaken.

Het Nibud vroeg vijf bloggers, die dagelijks over geldzaken schrijven, om hun persoonlijk budget-tip te delen.

Renée van porterenee.nl

Renée ging van tienduizenden euro’s in de schulden, naar 100.000 euro op de bank. Alleen maar door haar money mindset te veranderen.

Daarmee werd haar leven vrijer, relaxter en gelukkiger en daar blogt ze over op porterenee.nl.

We hebben tegenwoordig massaal weinig tijd! En dus liggen alle winkels en webshops vol met spullen die je tijd besparen. Van soeppakketten tot al geschilde en voorgekookte aardappels. Van robotstofzuigers tot bloemen die aan huis bezorgd worden.

Hartstikke handig natuurlijk. Maar ook duur! Voor die eerder genoemde aardappels betaal je € 4,05 voor een kilo, terwijl zelf schillen al kan vanaf € 1,20 per kilo. Bij dezelfde supermarkt. Dat is nogal een verschil.

Laat je teveel verleiden door dit soort gemaksproducten en niet alleen je boodschappenkosten, maar ook de kosten voor abonnementen rijzen de pan uit. Je wordt ook nog eens dikker van veel kant-en-klare producten, terwijl je aan de andere kant ook geen energie meer verbruikt door naar de bloemenstal te fietsen of je eigen piepers te schillen. Doe dat gewoon eens wel. De tijd die het je kost valt mee. Wedden? En het bespaart je ook nog de kosten voor de sportschool. Ik zeg: win-win situatie.

Adine van lekkerlevenmetminder.nl

Blogger Adine helpt mensen slimmer en bewuster met hun geld om te gaan, voor meer geluk, rijkdom en vrijheid. Dat doet ze via LekkerLevenMetMinder.nl en het online cursusplatform Money Mind Academy.

Want: een financieel gezond leven begint niet in je portemonnee, maar in je hoofd.

Allereerst natuurlijk: van harte gefeliciteerd met jullie 40-jarig bestaan! Als personal finance-blogger en voorvechter van goede financiële voorlichting ben ik natuurlijk ontzettend blij met het werk dat het Nibud verricht. Ik haal jullie dan ook regelmatig aan in mijn cursussen en artikelen.

Mijn budget-tip voor de toekomst is een hele eenvoudige, die in de praktijk soms héél lastig blijkt te zijn: ga automatisch sparen. Plan een automatische (herhalende!) opdracht in bij de bank, die ervoor zorgt dat er direct nadat je je salaris of uitkering ontvangt, een X bedrag naar je spaarrekening wordt overgeboekt.

Je hoeft dan niet meer na te denken over óf je die maand wel of geen ruimte hebt om te sparen; je DOET het gewoon. Elke maand opnieuw.

Dit wordt ook wel het Pay Yourself First-principe genoemd; je betaalt in feite jezelf (je spaarrekening) eerst en daarna pas je rekeningen. Je zult merken dat dit je spaarsaldo een zichtbare impuls geeft.

Trouwens, als je die spaarrekening aanhoudt bij een andere bank, kun je bovendien niet snel bij de kassa met geld schuiven. Dat scheelt je ook nog eens impulsaankopen.

Marjan van thehappyfinancial.com

Sinds 2016 blogt en vlogt Marjan Heemskerk op het platform the happy financial over geldzaken. Aan de ene kant zijn het tips voor je persoonlijke financiën, aan de andere kant tips voor ondernemers.

Altijd vanuit de gedachte dat financiën juist leuk en eenvoudig zijn en met als motto: making finance fun & easy.

(fotocredits Jelmer de Haas)

 

Weet waar je het voor doet: sparen om het sparen vindt vrijwel niemand leuk. Geef je geld een doel, groot of klein, een wereldreis, een nieuw espresso-apparaat of een schuldenvrij leven. Hierdoor wordt het sparen en besparen een stuk leuker en makkelijker vol te houden. 

Begin klein: een belangrijke stap in besparen is inzicht in je huidige financiële situatie. Weet jij wat er iedere maand in- en uitgaat? Daar kun je vandaag al heel eenvoudig mee beginnen door iedere dag even door je bankieren app te scrollen. Je ziet dan heel snel waar je allemaal geld aan uitgeeft.

Na een tijdje ga je patronen ontdekken en zie je zelf al besparingsmogelijkheden. Maar maak het  jezelf vooral niet te moeilijk door direct alles perfect te willen doen. Start klein en bouw het vanuit hier op. De tijd dat je dan fancy budgetten gaat opstellen, komt dan vanzelf. 

Nog een hele makkelijke tip, die zo eenvoudig is dat je bijna twijfelt of hij wel werkt: wanneer je door je afschriften van je bank of creditcard heen bladert en je ziet transacties waarvan je niet eens meer weet wat het ook alweer was: dan weet je dat deze aankopen het niet waard waren. Je weet nu namelijk al niet meer wat je hebt uitgegeven, dus heel veel plezier heb je er dan waarschijnlijk niet van gehad. Als je dit periodiek doet, wordt je je een stuk bewuster van je uitgaven en doe je vooral uitgaven waar je ook op lange termijn gelukkiger van wordt. 

Nibud, van harte gefeliciteerd met jullie 40-jarig jubileum. Heel veel succes de komende jaren. Met plezier lees ik de actualiteiten op jullie website en haal veel inspiratie uit de onderzoeken die jullie uitvoeren. Ook de video’s waarbij ik de door jullie aangeboden tools, zoals de Nibud BufferBerekenaar, zijn goed bekeken video’s op mijn YouTube kanaal. Gefeliciteerd!

Mr. FOB van financieelonafhankelijkblog.nl

Mr. FOB, het (anonieme) brein achter Financieel Onafhankelijk Blog, een blog over financieel onafhankelijk worden en blijven in Nederland, deelt ook zijn tips:

Van harte Nibud! Ik gebruik jullie website regelmatig om informatie en tips te vinden, welke ik privé en voor mijn blogartikelen gebruik. Ik heb al regelmatig naar het Nibud verwezen in mijn artikelen. Dat gezegd hebbende, heb ik twee tips voor jullie lezers.

Goedkoop boodschappen doen kan je veel opleveren. Sinds we prijsbewust boodschappen doen bij de goedkoopste supermarkt, is ons boodschappenbudget voor 2 personen met 25% gedaald. Maar je moet wel blijven opletten! Kijk regelmatig of de producten die je koopt nog wel het goedkoopst zijn in de supermarkt waar jij je boodschappen doet, want de goedkoopste supermarkt per product wisselt nogal eens.

Een andere tip die ik graag wil delen, is misschien niet voor iedereen geschikt, maar als je je oriënteert op beleggen, heb je er zeker iets aan. Als je belegt, doe dat dan tegen zo laag mogelijke kosten. Hoe doe je dat? Door een wereldwijd gespreid passief indexfonds te kiezen via een broker met lage kosten en dat fonds, ook bij fluctuerende beurskoersen, vast te houden. Door de kosten die je dan bespaart in combinatie met het rente op rente effect – door Einstein niet voor niets het 8e wereldwonder genoemd – heb je uiteindelijk enorm veel meer opbrengst dan wanneer je niet op de kosten let en regelmatig handelt.

Voor wie overigens geïnteresseerd is in starten met beleggen, heeft Mr. FOB een hele uitgebreide post geschreven over Beleggen voor beginners.

Minke van gierigegerda.nl

Minke, beter bekend als Gierige Gerda, deelt op gierigegerda.nl de beste deals voor iedereen die op zijn of haar budget let.

Door de media wordt ze gekscherend de bekendste koopjesjager van Nederland en extreme koopjesjager genoemd.

Gefeliciteerd met jullie 40 jarig jubileum, Nibud!

Voor de toekomst wil ik graag meegeven dat juist kleine bedragen samen een groot verschil maken. Een snuisterij bij een budgetwarenhuis hier, een tankstation koffie daar. Het zijn juist de uitgaven van een paar euro waar we niet over nadenken, maar die samen een flinke hap uit het budget zijn.

Geld dat je misschien liever gebruikt voor de hypotheek, je spaarrekening of dat ene paar laarzen waar je al maanden over droomt.

Wat is jouw budget-tip?

Iedere blogger heeft zijn of haar eigen kijk op sparen en besparen, maar wat is jouw ultieme budget-tip? Als je deze wilt delen en je reactie achterlaat, maak je bovendien kans op één van de 40 Nibud-kasboeken die we verloten onder de inzendingen.

Contact met het Nibud

Heeft u een vraag of een opmerking voor het Nibud?

Klik hier

Reacties (20)

 • Frank op 04 december 2020, 11:10

  Mijn ultieme tip zou zijn; laat je niet leiden door het voorkomen van anderen en trek jouw eigen financiële plan. Doe wat voor jou goed voelt en trek je niets aan van "alweer die nieuwe auto van de buurman of dat gezin wat alweer voor de derde keer op vakantie gaat dit jaar. Het heet nu eenmaal "Personal Finance" met een reden. Hoe mooi het plaatje aan de voordeur ook lijkt, je weet niet wat daarachter schuil gaat. Ik heb hier ook een blog over geschreven: https://geldgewoon.nl/financiele-onafhankelijkheid/waarom-je-moet-stoppen-je-eigen-situatie-met-anderen-te-vergelijken/

  Beantwoorden
 • Astrid op 24 oktober 2019, 21:54

  Indien u niet al te ver van Duitsland woont, ga daar boodschappen doen (of eens in de zoveel tijd grote boodschappen inslaan). Veel goedkoper. Zelfs de zogenaamde goedkope supermarkten zijn daar goedkoper dan in Nederland. Neem in de zomer een flinke koeltas mee, een zak diepvries groenten kan als koelelement gebruikt worden. Alcohol en drogisterijproducten zijn in Duitsland ook veel goedkoper als bij ons. Indien u niet al te ver van België woont, ga daar benzine tanken. Boodschappen zijn daar duurder dan in Nederland, dus die kunt u daar beter niet kopen. Alleen natuurlijk als u in de grensstreek woont. Anders op de terugweg van vakantie even voordeel halen.... (en tanken in Luxemburg)

  Beantwoorden
 • Lida Bouwmeester op 21 oktober 2019, 10:42

  Op je knieën door de supermarkt, onderin liggen de goedkoopste producten. Scheelt veel in de portemonnee.

  Beantwoorden
 • DeBudgetman.nl op 18 oktober 2019, 17:04

  Gefeliciteerd Nibud! Ik maak graag en geregeld gebruik van jullie onderzoeken. Nog wat tips. Algemene tips: Sta nooit rood. Dat is de allerduurste manier om geld te lenen! Wacht een dag voordat je iets nieuws koopt. Om te voorkomen dat je een impulsaankoop doet, is het goed om er een nachtje over te slapen. Heb je het morgen nog steeds ‘nodig’? Dan is die aanbieding er echt nog wel. Verzekeren: Verzeker alleen datgene wat je financieel niet kunt dragen. Check of je voor zaken niet dubbel verzekerd bent. Kijk goed of je die aanvullende zorgverzekering ook echt nodig hebt. Hypotheek Kijk of je hypotheek in aanmerking komt voor een korting op de rente, vanwege de gestegen woningwaarde. Soms is het opsturen van je WOZ beschikking al voldoende. Succes!

  Beantwoorden
 • Nancy op 18 oktober 2019, 16:44

  Boeken koop ik altijd 2e hands. In kringloopwinkels, rommelmarkten of schuur verkopen vind je vaak de mooiste boeken vanaf een euro per stuk.

  Beantwoorden
 • Andrea op 18 oktober 2019, 14:44

  Ik heb het eigen risico van mijn zorgverzekering verhoogd. Aangezien ik kern gezond ben en nog nooit over mijn eigen risico heen gegaan ben. Dat scheelt toch weer een flink bedrag per maand. Ook heb ik mijn tandarts verzekering opgezegd. Ik maak nooit zo veel kosten als de hoeveelheid premie die ik elke maand moest betalen

  Beantwoorden
 • jannie rebel op 18 oktober 2019, 10:13

  Ik spreid mijn maandgeld ik neem een vast bedrag per week voor mijn boodschappen, zet ook iedere maand iets apart voor wasmiddelen, douche producten en al dat soort. Als er dan een reclame is van 1+1 kan ik dat kopen. En als ik dan aan het eind van de week wat over heb, leg ik dat weg. Zo heb je een mooi spaarpotje aan het eind van het jaar, of als je vakantie hebt.

  Beantwoorden
 • Natasja op 18 oktober 2019, 10:12

  Ik check elk jaar of er uitgaven zijn die ik kan verlagen. Dat doe ik als ik de zorgverzekering ook moet onderzoeken, dan zit je toch al in die modus van vergelijken. Op die manier heb ik al aardig wat verzekeringen aangepast en verlaagd!

  Beantwoorden
 • Evelien op 18 oktober 2019, 10:06

  Van harte gefeliciteerd 40 jaar! Geboren in 1979 en enorm prijsbewust. (zocht al jong uit wat voordeliger was, terwijl mijn ouders dat niet deden. Dus niet met de paplepel ingegeven.... Wsl nibud al in mijn hoofd ) Moeder van 4 kids met regelmatig even check op nibud, wat betaal je voor oppas / kleding geld / zakgeld etc... Paar jaar agenda gehad en ook wel cadeau gedaan. Die nu alles digitaal. Belangrijkste tip: meerdere rekeningen en spaarrekeningen met eigen naam/doel en vooral huishoudgeld rekening met vast bedrag erop om maand door te komen, je kan dan regelmatig checken (geen bonnetjes meer maar zwart op wit) waar het aan op gegaan is, wat bij contant uitgeven nog wel is moeilijk is. Succes allemaal

  Beantwoorden
 • aloys de Kok op 18 oktober 2019, 09:49

  alle tips verwerken in je belastingaangifte.

  Beantwoorden
 • Fred op 18 oktober 2019, 09:43

  In mijn vrijwilligerswerk als Budgetmaatje kom ik erg vaak zeer dure telefoon- en televisieabonnementen tegen, welke absoluut niet benut worden. Mede omdat mensen alleen de allereenvoudigste handelingen gebruiken( apparaten zijn veel te uitgebreid en luxe voor hen, dus duur )of zelden tot nooit de bijbehorende GB’s en extra kanalen benutten.

  Beantwoorden
 • Paula op 16 oktober 2019, 17:05

  In oktober begin ik altijd aan mijn begroting voor het nieuwe jaar. Tel al mijn rekeningen en vaste lasten van het hele jaar bij elkaar op, deel dit door 12 en ik weet hoeveel er per maand op mijn lopende rekening moet blijven staan. Een vast bedrag per maand op een tweede lopende rekening (mijn gebruiks/huishoudgeld rekening) Dan gaat er een vast bedrag naar onze spaar rekening. Tot slot hebben mijn man en ik een vast bedrag om uit te geven (noem het zakgeld) Dit is super leuk, zo kan je elkaar ook eens trakteren op een etentje of gewoon een terrasje pakken !!

  Beantwoorden
 • Tamara op 16 oktober 2019, 14:13

  Bij veel wat ik wil kopen bedenk ik me hoeveel uur ik ervoor moet werken. Heb ik dat ervoor over? Werken is namelijk niet mijn hobby. Op die manier al veel geld bespaard door iets niet te kopen of op zoek te gaan naar een goedkoper alternatief.

  Beantwoorden
 • Renate op 16 oktober 2019, 11:24

  Allereerst gefeliciteerd Nibud!! Mijn tip is: Kijk af en toe al je vaste lasten na en kijk of er goedkopere alternatieven zijn. Zoals bijvoorbeeld: Goedkopere energie leverancier. Lees je het tijdschrift nog waar je lid van bent. Goedkopere telefoon/ internet abonnement. Ga je nog naar de sportschool waar je elke maand voor betaal. Wil je nog wel meespelen met de loterijen. Er is voor vrijwel alles een goed alternatief en daarbij geeft het je inzicht en inzicht is heel belangrijk om goed en bewust met je geld om te gaan. Extra tip: wil je graag bij je eigen internet provider blijven omdat je tevreden bent, bel ze dan eens op met de vraag of je korting krijgt als je klant blijft, meestal krijg je direct tientallen euro's korting.

  Beantwoorden
 • Astrid op 16 oktober 2019, 08:44

  Kijk of je je huis beter kunt isoleren, denk aan nieuw dubbel glas en vloer-, muur- en dak isolatie, en zonnepanelen plaatsen om deze kosten zo minimaal mogelijk te maken. Het is ook gelijk goed voor het milieu. Zelf groenten en fruit verbouwen is leuk en goed voor je portemonnee. En het smaakt ook een stuk lekkerder. Dit is iets wat je ook al op een klein balkon kunt doen.

  Beantwoorden
 • Monique op 15 oktober 2019, 22:47

  Veel mensen hebben net als ik een vier weken salaris. Zodra het salaris is gestort reserveer ik dat voor de vaste lasten van de maand erna. Hierdoor staat er elke maand geld klaar en wat over is gaat naar de spaarrekening. Het allerfijnste is dat de betaaldatum verschuift, waardoor je op een gegeven moment dusdanig voorligt met geld reserveren, dat je in 1 maand 2 x salaris hebt en dus een heel salaris in 1x naar de spaarrekening kan. Bijvoorbeeld 2 en 30 oktober. 2 okt kan naar de spaarrekening en 30 okt is voor de lasten van november.

  Beantwoorden
 • Gretchen op 15 oktober 2019, 21:05

  Online shoppen. Het is makkelijk, kost geen reistijd en het kan vanuit je luie stoel... Echter heb ik recentelijk meegemaakt dat de online prijzen niet altijd stroken met de fysieke winkelprijzen! Daarom kan ik het aanraden om echt even de prijzen te vergelijken. Het is mij nu al twee keer overkomen dat ik in een fysieke winkel minder betaalde voor artikelen dan online. Let wel: dit kan per winkel verschillen, maar je doet er echt goed aan om e.e.a. van te voren te onderzoeken! Ik heb nu met mijn laatste aankoop in een fysieke winkel zo'n 10 euro bespaard... dat is toch wel weer 10 euro extra op mijn spaarrekening! Een tweede tip: in de supermarkt kom je vast weleens het "-35%"-hoekje tegen. Veel mensen gaan er dan vanuit dat dit producten zijn die bijna verlopen. Dit is niet altijd het geval! Ik heb er regelmatig producten tussenuit gevist die nog zeker tot 2021 of zelfs langer houdbaar waren (met name A-merk producten die ik nooit zou willen aanschaffen voor de volle prijs). Laat je dus niet afschrikken door het stickertje, neem rustig de tijd om er even te snuffelen.

  Beantwoorden
 • Heidi op 15 oktober 2019, 19:33

  Super tips bedankt ,ik zet iedere dag mijn kleingeld over op mijn spaarrekening ,afronden naar 5 of 0 ,sparen gaat zo super vlug succes

  Beantwoorden
 • Elvira op 15 oktober 2019, 15:41

  Ik hou van uit eten gaan met vrienden,maar de bedragen kunnen aardig hoog oplopen. Maak het gewoon thuis gezellig en ga om en om bij elkaar thuis eten en kook dan (als je dat wilt) een sterrenmaaltijd. Als je de kosten per keer ook nog een beetje wilt verdelen, maakt ieder een ander hapje of andere gang. Gezelligheid verzekerd ;-)

  Beantwoorden
 • Xandra op 15 oktober 2019, 14:56

  Zet je opbrengst van 2dehands verkopen op een aparte spaarrekening en doe net alsof het er niet is (niet aankomen dus!). Probeer dat een jaar vol te houden en je hebt leuk extra vakantiegeld

  Beantwoorden

Laat een bericht achter

Uw E-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn vereist.