Direct naar content

Gemeenten

Gemeenten spelen een belangrijke rol in het voorkomen van armoede en schulden bij hun inwoners. Het Nibud biedt gemeenten bouwstenen voor een gedegen aanpak bij vroegsignalering en schuldpreventie.

Vroegsignalering en schuldpreventie

Het Nibud ondersteunt gemeenten en ketenpartners bij het vroeger signaleren van geldproblemen bij huishoudens. Onderzoek naar financieel gedrag en het ontstaan van schulden is hierbij een belangrijke bron van kennis en inzicht. We weten hoe interventies effectief kunnen worden ingezet, rekening houdend met het financieel gedrag van uw inwoners. Op basis van die kennis ontwikkelen we samen praktische middelen en oplossingen.

Neem contact op voor meer informatie

Sandra Schoenmakers

Adviseur marketingcommunicatie

Minimabeleidsadvies

Een beproefd onderzoek dat veel gemeenten laten verrichten door het Nibud is het minimabeleidsadvies (voorheen MER). Een minimabeleidsadvies geeft inzicht in de koopkracht van uw inwoners met een laag inkomen en/of extra zorgkosten.

Landelijke regelingen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag worden meegenomen, maar ook het effect van uw gemeentelijke inkomensondersteunende regelingen wordt doorgerekend. Het verschaft inzicht in de verschillen in koopkracht tussen diverse huishoudtypes. Het Nibud geeft in dit rapport een onafhankelijk advies over de effecten van het sociaal beleid van de gemeente. Op basis hiervan kan beleid worden aangepast.

Startpunt Geldzaken

Het Nibud biedt online geldplannen onder de naam Startpunt Geldzaken. Startpunt Geldzaken richt zich op de vergroting van de financiële redzaamheid. Startpunt Geldzaken bevat 12 online geldplannen voor huishoudens in uiteenlopende levenssituaties en met verschillende behoeften. Deze online geldplannen helpen huishoudens stap voor stap hun geldzaken in balans te krijgen en te houden.

De geldplannen kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in de bestaande dienstverlening. Daarnaast biedt het de gemeente een gemeenschappelijk instrument voor gebruik in de samenwerking met de ketenpartners.

Platforms: leren van elkaar

Het Nibud organiseert en faciliteert kennisdeelsessies met een groot aantal gemeenten. Op deze manier kunnen de uitdagingen die er liggen op het gebied van schuldhulpverlening of armoedebeleid besproken worden. We delen ervaringen uit, laten resultaten zien en laten experts toelichting geven op de problematiek.

Ondersteuning gedupeerden Toeslagenaffaire

Verschillende gemeenten schakelen het Nibud in bij de brede ondersteuning van gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Het Nibud biedt individuele coaching met als doel gedupeerden te ondersteunen bij:

  • herstel van vertrouwen in eigen financiële kunnen;
  • goed en naar eigen inzicht beheren en besteden van de ontvangen compensatie, voor zover niet of gedeeltelijk besteed;
  • de ontwikkeling van vaardigheden die nodig zijn voor het maken van een persoonlijk budget of bestedingsplan;
  • het uitvoeren van het persoonlijk budget- of bestedingsplan.

Voorlichting en hulpmiddelen

Het Nibud biedt workshops, voorlichtingsmaterialen en praktische hulpmiddelen aan voor je werknemers en inwoners.

In onze webwinkel vind je een overzicht van al onze standaardproducten. Een aantal van deze producten kunnen worden aangepast op jouw wensen. Er is veel mogelijk. Lees er meer over op de pagina Voorlichting op maat.

Deskundigheidsbevordering

Met een training, verdieping of workshop van het Nibud actualiseren professionals hun kennis. Op die manier ontwikkelen ze zich verder in hun vak. Voor ons gehele opleidingsaanbod geldt dat we alles kunnen toespitsen op jouw organisatie.

Cursussen, workshops en coaching

Statushouders, mensen met een licht verstandelijke beperking en werknemers met een flexibel contract: doelgroepen die wel wat extra hulp kunnen gebruiken bij hun financiële redzaamheid. Het Nibud helpt hen graag met cursussen, workshops en coaching die we aanpassen naar hun leerbehoeften.

Prijzengids

De Prijzengids helpt bij actuele richtbedragen voor bijzondere bijstand. Bestel de gids in onze winkel.

Budgethandboek

De minimumvoorbeeldbegrotingen geven een indicatie van de bedragen die huishoudens minimaal moeten uittrekken voor de verschillende uitgavenposten. Deze gegevens kunt u gebruiken voor advies over bijvoorbeeld een verantwoorde huur, of voor het opstellen van een realistische begroting.