Direct naar content

Geldkrant Personeelsfonds: ‘Ons doel is absoluut bereikt’

Praktijkverhaal

Het Personeelsfonds van het ministerie van Financiën vierde onlangs haar 60-jarig jubileum. Speciaal voor dit jubileum lieten zij een Geldkrant op maat ontwikkelen. Thea Klijn, secretaris bij het Personeelsfonds: ‘Ons doel is door de inzet van de Geldkrant absoluut bereikt’.

Een sociaal fonds van collega’s voor collega’s

Het Personeelsfonds is een sociaal fonds, waar medewerkers met financiële problemen hulp vinden. Het is een stichting van collega’s voor collega’s. ‘Heel belangrijk is dat wij als Personeelsfonds objectief zijn. Het Personeelsfonds is onafhankelijk en kan daardoor geheimhouding waarborgen’, benadrukt Thea. Het Personeelsfonds werd in 1959 opgericht door het ministerie van Financiën, de Belastingdienst en de vakbonden. In 2019 bestond het Personeelsfonds dus 60 jaar.

De wens voor een Geldkrant op maat

‘Het jubileum was een goed moment om een eigen Geldkrant te laten ontwikkelen’, vertelt Thea. ‘Zo zouden we nieuwe én bestaande collega’s informeren over wat het Personeelsfonds precies doet en voor hen kan betekenen.’

Thea zocht interne ambassadeurs, waaronder Wijzer in geldzaken, en wist hen enthousiast te maken voor het ontwikkelen van de Geldkrant. Op het moment dat Thea akkoord had, schakelde zij met Anne-Mart Kuipers van het Nibud. Anne-Mart is binnen het Nibud al vijftien jaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Geldkranten voor allerlei doelen. Ondanks de digitalisering weet Anne-Mart uit ervaring dat juist een papieren middel als de Geldkrant goed werkt.

Een papieren Geldkrant voor thuis – waar je met je geldzaken bezig bent – dat was ons uitgangspunt.

Thea Klijn, secretaris Personeelsfonds

Een papieren bewaarexemplaar

‘Een papieren exemplaar voor thuis, waar je met je geldzaken bezig bent, dat was ons uitgangspunt’, aldus Thea. ‘En met een papieren exemplaar dat je thuis kunt bewaren, blijft het Personeelsfonds in gedachten. Tijdens het jubileum, maar ook als collega’s in de toekomst een beroep op ons willen doen’.

‘Onze naamsbekendheid vergroot en drempel verkleind’

Het voornaamste doel voor het ontwikkelen van de Geldkrant was het vergroten van de naamsbekendheid. Is dat geslaagd?
‘Absoluut’, bevestigt Thea. ‘Medewerkers weten nu dat we bestaan én dat het Personeelsfonds er voor hen is wanneer er sprake is van geldzorgen. Tegelijkertijd biedt de Geldkrant ook tips en nuttige informatie om je geldzaken gezond te houden.’

De Geldkrant is voor een aantal medewerkers al een duwtje in de rug geweest om hulp te vragen. We krijgen van onze bedrijfsmaatschappelijk werkers terug dat de Geldkrant een extra manier is om de dialoog te openen om samen over geldzaken te praten’, aldus Thea.

Enthousiast over de samenwerking

De ontwikkeling van de Geldkrant was een prettige samenwerking tussen het Personeelsfonds en het Nibud. Thea: ‘Er was een goede planning en helder tijdspad, dat heeft Anne-Mart netjes voor ons uitgezet. Zij heeft met haar ervaring ontzettend geholpen in het maakproces en was ook enthousiast over de inhoud van onze Geldkrant.’

Kortom: mooie resultaten van een prettige samenwerking waarin een Geldkrant op maat is ontwikkeld. Zowel het Nibud als het Personeelsfonds zijn blij met een stevig en inhoudelijk sterk product.

Benieuwd naar welke producten het Nibud voor jouw organisatie op maat kan ontwikkelen? Neem contact op met Ilse Verweij.

Ilse Verweij

Tekstschrijver