Het Platform Schuldhulpverlening is een expertgroep van en voor gemeenten op het gebied van schuldhulpverlening, vroegsignalering en schuldpreventie. Het functioneert als creatieve denktank.
Als je 18 wordt, ben je officieel meerderjarig. Vanaf dat moment wordt er van je verwacht dat je financieel redzaam bent. Maar dat betekent niet altijd dat dat meteen het geval is, blijkt uit Nibud-onderzoek.
De Nibud Agenda is voor veel gemeenten en organisaties al jarenlang een beproefd concept. Dit jaar neemt de gemeente Maassluis opnieuw honderden agenda’s af om uit te delen aan haar inwoners.
De gemeente Nissewaard zet de geldplannen van het Nibud in op een inspirerende manier. ‘De stap naar de gemeente is voor veel mensen groot. Daarom zijn wij zo blij met de geldplannen.’
Woningcorporatie Rondom Wonen en huurdersvereniging Argos maken zich zorgen over de betaalbaarheid van huren voor bepaalde huurdersgroepen. Daarom is het Nibud benaderd om een onderzoek te doen.
Het Nibud gaf verschillende trainingen aan de medewerkers van de gemeente Leiden en maakte twee Geldkranten. Eén voor medewerkers en één voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Het Nibud geeft met zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek inzicht in financiële problemen van huishoudens. Uit de resultaten van het kwalitatieve onderzoek naar Amsterdamse huurders en hun geldproblemen, blijkt welke groepen het moeilijk hebben.
Ergon coacht mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het vinden en houden van een betaalde baan in de regio Eindhoven. Het Nibud ontwikkelde samen met Ergon een Geldkrant op maat om haar medewerkers te informeren en te ondersteunen bij geldzorgen.
Decathlon groeit snel. De afdeling HR merkt dat met die groei ook een aantal nieuwe problemen zich aandient, zoals personeel met schulden. HR-medewerkers en filiaalmanagers volgden de Nibud-workshop ‘Omgaan met personeel met schulden’.