Direct naar content

Startpunt Geldzaken

Eén op de vijf huishoudens heeft te maken met problematische schulden of heeft grote kans deze te krijgen. Toch zoekt maar 2,5 procent van die groep professionele hulp, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Huishoudens met geldproblemen brengen hoge kosten met zich mee. Gemeenten en bedrijven die zich aansluiten bij Startpunt Geldzaken kunnen door deze effectieve aanpak die kosten voorkomen en beperken.

Wat is Startpunt Geldzaken?

Startpunt Geldzaken richt zich op de bevordering van financiële redzaamheid en bevat 12 online geldplannen. De geldplannen helpen huishoudens stap voor stap en op de door hen gewenste tijd en plaats, om de eigen geldzaken in balans te krijgen en te houden.

Startpunt Geldzaken is gefundeerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten en de cijfers uit Nibud-onderzoek. Ze worden elke zes weken gecontroleerd en aangepast als dat nodig is. Startpunt Geldzaken biedt materiaal dat deskundig, betrouwbaar, anoniem en actueel is.

Het bespaart beleidsmedewerkers hiermee vele uren zoekwerk, omdat alle relevante informatie geïntegreerd is in Startpunt Geldzaken. Voor de mensen die zij bedienen is het prettig dat ze zelf anoniem alles op een rijtje kunnen zetten. En weten dat het klopt. Startpunt Geldzaken is een samenwerkingsverband van het Nibud, Vereniging Eigen Huis (VEH), de beleggersvereniging VEB en de Stichting Certificering FFP. We bundelen onze kennis op de gebieden van budgetteren en besparen, huis en hypotheek, sparen en beleggen, pensioenen en fiscaliteit.

 • 550.000
  Geldplannen zijn er inmiddels gebruikt

Onze geldplannen

Er zijn geldplannen voor huishoudens in verschillende omstandigheden:

 1. Het Geldplan Kom uit de geldzorgen! voor huishoudens die elke maand geld te kort komen.
 2. Het Geldplan Beter rondkomen voor huishoudens die de ene maand geld overhouden, maar de volgende maand geld tekort komen.
 3. Het Geldplan Sparen, aflossen of beleggen? begeleidt huishoudens die elke maand geld overhouden om buffers op te bouwen voor de korte en langere termijn.
 4. Het Geldplan Rondkomen met kinderen leidt ouders en hulpverleners naar regelingen die helpen om de kosten voor kinderen te dragen.
 5. Het Geldplan Studie (klein)kind is er voor ouders en grootouders die geld apart kunnen zetten voor de studie van hun (klein)kind, om hoge studieschulden te helpen voorkomen.
 6. Het Geldplan Bijna 18 is er voor jongeren, hun ouders en begeleiders, om te zien wat er geregeld moet worden voordat men 18 wordt en wat er dan nog meer verandert.
 7. Het Geldplan Pensioen helpt het inkomen voor later te inventariseren. Alle scenario’s worden uitvoerig gecheckt en consumenten krijgen praktische raad en een actieplan waarmee  ze direct aan de slag kunnen.
 8. Het Geldplan ZZP geeft aankomende en actieve zzp’ers duidelijk zicht op wat ze moeten regelen om hun geldzaken in balans te krijgen.
 9. Het Geldplan Statushouders geeft statushouders en hun begeleiders inzicht in het complexe Nederlandse systeem en helpt hun geldzaken in balans te houden of te krijgen.
 10. Het Geldplan Scheiden is geschikt voor huishoudens die overwegen uit elkaar te gaan of al gescheiden zijn en helpt inkomsten en uitgaven na scheiding in balans te brengen.
 11. Het Geldplan Werkloosheid bereidt mensen op een laagdrempelige, eenvoudige manier voor op een inkomensterugval na werkloosheid.
 12. Het Geldplan Bijna pensioen biedt werknemers overzicht in de keuzes die ze hebben in hun gewenst moment van pensionering.

Hoe werkt een Geldplan?

De geldplannen gaan allemaal op een specifieke situatie of levensgebeurtenis in die financiële gevolgen heeft. Iedereen kiest het geldplan dat bij hem of haar past. Door vervolgens – anoniem – enkele gegevens in te vullen, krijg je een persoonlijk actieplan. Elke stap in het actieplan is gericht op het versterken van je financiële situatie. Je weet wat je moet doen, en kunt besluiten om het zelf te doen, of hulp te vragen aan anderen.

Hoe ziet een Geldplan eruit?

Om een idee te krijgen van de mogelijkheden met Startpunt Geldzaken kun je een demo bekijken van de gemeente Utrecht. Die gemeente stelt de geldplannen al beschikbaar aan haar inwoners.

Wie doen er mee?

Al ruim 120 gemeenten zijn overtuigd van de voordelen van Startpunt Geldzaken, waaronder Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam.

Ook organisaties hebben zich bij Startpunt Geldzaken aangesloten, om ondersteuning te bieden aan hun medewerkers en leden, zoals FNV, PostNL, het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, Federatie Financiële Planners (FFP), Aon, Ohra en Holland Casino.

Aangesloten gemeenten maart 2023
Alblasserdam Hardenberg Leidschendam-Voorburg Schiermonnikoog
's Hertogenbosch
Almere Harderwijk Lelystad Simpelveld
Alkmaar Hardinxveld-Giessendam Leusden Sliedrecht
Ameland Harlingen Lisse Sluis
Amsterdam Heemskerk Lingewaard Staphorst
Heerde Losser Steenwijkerland
Beekdaelen Heerlen Maassluis Súdwest-Fryslân
Bergeijk Heerenveen Medemblik Terneuzen
Beverwijk Heerhugowaard Meijerijstad Terschelling
Bladel Helmond Midden-Drenthe Texel
Blaricum Hendrik Ido Ambacht Midden-Groningen Teylingen
Bodegraven-Reeuwijk Hengelo Moerdijk Twenterand
Borsele Heumen Neder-Betuwe Tynaarlo
Breda
Capelle aan den IJssel Hillegom Noordwijk Uithoorn
Coevorden Hilversum Nordeast-Fryslan Utrecht
Dordrecht Hoeksche Waard Nieuwegein Veenendaal
De Fryske Marren Hof van Twente Nijkerk Velsen
De Ronde Venen Hollands Kroon Nissewaard Venlo
De Wolden Hoogeveen Noord-Beveland Vlaardingen
Den Haag Oirschot Voerendaal
Diemen Huizen Vlieland
Dronten Hulst Ommen Waadhoeke
Eemnes Kaag en Braassem Overbetuwe Weert
Eemsdelta Kapelle Papendrecht West Betuwe
Eersel Katwijk Renkum Westerveld
Emmen Kerkrade Reusel-De Mierden Wijk bij Duurstede
Ermelo Krimpenerwaard Reimerswaal Woerden
Etten-Leur Rijswijk Zeewolde
Land van Cuijk
Geertruidenberg Langedijk Roermond Zoetermeer
Gennep Lansingerland Rotterdam Zuidplas
Goeree-Overflakkee Laren Rucphen Zwartewaterland
Goes Leeuwarden Schagen Zwolle
Gouda Leiden Schiedam Zwijndrecht
Halderberge

Praktijkervaringen

Hulpverleners, vrijwilligers thuisadministratie en gebruikers zijn enthousiast over Startpunt Geldzaken. Men kan zelf met de geldplannen aan de slag, of kan worden begeleid door hulpverleners. Ook op afstand. Bekijk de video hieronder om ervaringen van andere beleidsmakers, hulpverleners en vrijwilligers te horen.

Deze content is beschikbaar na het accepteren van de cookies.

Startpunt Geldzaken op jouw website

Met een aansluiting op Startpunt Geldzaken krijg je in één keer 12 geldplannen op je website of intranet. Het Nibud biedt een uitgebreide Toolkit Communicatie. Daarmee garandeer je een goede borging van de geldplannen in je organisatie. Daarnaast geeft het veel inspiratie voor de communicatie rondom de geldplannen.

Meer weten of aanmelden?

Sandra Schoenmakers

Adviseur marketingcommunicatie