Het Nibud is een uniek kennis- en adviescentrum in Europa. In sommige landen zijn er wel organisaties die specifiek aan budgetvoorlichting doen, zoals de ‘Money Advice and Budgeting Service’ in Ierland of de Zweedse ‘Konsumentverket’. Ook zijn er in veel landen organisaties actief op het gebied van schuldhulpverlening en het maken van lesmateriaal. Het Nibud is lid van een aantal internationale samenwerkingsverbanden en doet regelmatig projecten samen met buitenlandse partners.
Op deze pagina
Netwerk: European Consumer Debt Network
Het ECDN is gebaseerd op de ervaringen, expertise en activiteiten van belangrijke actoren binnen de vakgebieden schuldhulpverlening en schulden. Het ECDN heeft 41 leden, die allemaal samenwerken om overmatige schulden en financiële uitsluiting te bestrijden. De leden bestaan uit schuldhulporganisaties, consumentenrechtenorganisaties, onderwijsorganisaties, consumentenagentschappen en onderzoeksinstituten uit 18 Europese landen.
De leden helpen huishoudens met overmatige schulden om hun schulden op te lossen en hun financiële balans te herstellen door middel van coaching, advies, schuldpreventie en onderhandelingen tussen het huishouden met overmatige schulden en de schuldeisers van het huishouden. De leden bevorderen de financiële gezondheid en helpen de stabiliteit van onze economie te behouden. Echter, elke actor kan overmatige schulden en financiële uitsluiting niet alleen bestrijden. Om dit te doen, moeten we samenwerken om zichtbare veranderingen op het niveau van het Europese beleid te creëren, wat het doel is van het ECDN.
Netwerk: Finance Watch
Het Nibud is geassocieerd lid van Finance Watch. De missie van Finance Watch is om de stem van de maatschappij te versterken in de hervorming van financiële regelgeving door pleitbezorging te voeren en argumenten van algemeen belang te presenteren aan wetgevers en het publiek.
Finance Watch pleit voor hervormingen om markten te stabiliseren en te democratiseren, kapitaal te heroriënteren naar publieke goederen en te beschermen tegen systemische risico’s.
De expertise van ons team, dat deels bestaat uit voormalige financiële professionals, gecombineerd met die van onze leden in heel Europa, geeft ons de kracht en legitimiteit om argumenten in evenwicht te brengen die pleiten voor het handhaven van de status-quo die te vaak door de financiële lobby wordt gepresenteerd.
Netwerk: EuReBu
Het Nibud werkt samen met een aantal organisaties in andere Europese landen die referentiebegrotingen ontwikkelen en verspreiden. We doen dit onder de naam EuReBu. We verspreiden kennis over referentiebegrotingen door online en fysieke bijeenkomsten.
Belangrijke partner is onze Belgische collega-organisatie: Expertcentrum Budget en Financieel Welzijn van de Thomas More Hogeschool.
Netwerk: International Network on Financial Education
Het Nibud is ‘affiliate member’ van INFE. Dit ‘International Network on Financial Education’ is opgericht in 2008. Meer dan 170 organisaties (NGO’s) uit 86 landen maken deel uit van dit OESO-netwerk. Doel is het promoten en faciliteren van internationale samenwerkingsverbanden tussen beleidsmakers en andere belanghebbenden op het gebied van financiële educatie en zelfredzaamheid.
Project: A Network Game for Lifecycle Education
Om jongeren financieel weerbaar en redzaam te maken, is het belangrijk dat zij leren omgaan met geld. Het Nibud faciliteert leerkrachten zodat zij zonder al te veel inspanning hun leerlingen iets kunnen leren over omgaan met geld. Dit doen we onder andere door leerdoelen voor omgaan met geld op te stellen.
In dat kader nam het Nibud deel aan het internationaal project ANGLE: A Network Game for Lifecycle Education. Het hoofddoel van ANGLE is het promoten en vergroten van de financiële geletterdheid onder jongeren. Uitgangspunt daarbij is het ‘levensloopprincipe’, dat jongeren stimuleert na te denken over de gevolgen die financiële keuzes kunnen hebben voor hun toekomst.
ANGLE heeft een methodiek ontwikkeld die uit drie werkvormen bestaat:
- Een bordspel dat spelers levensloopsituaties laat stimuleren.
- Een serie boekjes die belangrijke keuzemomenten in het leven belichten.
- Een reeks leermiddelen in een online-videoformatie over sparen en schulden maken.
Bordspel
ANGLE is een bordspel dat spelers uitdaagt belangrijke keuzes te verkennen, die financiële gevolgen in de toekomst hebben. Je verdient punten door het maken van zulke cruciale keuzes, en door vragen te beantwoorden die je kennis van financiële en economische concepten beproeven.
ANGLE is mede gefinancierd door het Erasmus+ Programma.
Download de boekjes
Video’s
Het project ANGLE bevat ook filmpjes over de keuzes die je nu maakt, en die invloed hebben op je financiële situatie in de toekomst.
Project: Adult Basic Account Control of Over-indebtedness
Het Europese project Abaco (letterlijk: ‘telraam’) staat voor Adult Basic Account Control of Over-indebtedness. Abaco is een project dat wordt gefinancierd door de EU. Het initiatief is in het leven geroepen als antwoord op het gebrek aan financiële kennis en budget-vaardigheden bij kwetsbare groepen mensen in Zuid-Europa. Het gaat daarbij om mensen met een laag inkomen en migranten. De betreffende vaardigheden zijn bijvoorbeeld begroten, verstandig investeren en geld apart zetten voor onvoorziene situaties.