Direct naar content

Onze missie en impact

Het Nibud is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën. We ontwikkelen, verzamelen en vertalen kennis met als doel te laten zien wat financieel kwetsbare situaties zijn en hoe die verbeterd kunnen worden. Onze droom is een Nederland zonder geldproblemen.

Onze missie

Het Nibud wil een maatschappij die zo is ingericht dat mensen hun geldzaken in balans kunnen houden. We willen voorkomen dat mensen financiële problemen krijgen of in financieel kwetsbare situaties terecht komen.

Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: ‘Onze missie is een Nederland zonder geldproblemen. Een belangrijk element daarvan is mensen advies geven over hoe ze daar kunnen komen. De laatste jaren zijn wij steeds meer bezig met de inrichting van onze maatschappij en adviseren we beleidsmakers en organisaties over hoe zij kunnen zorgen dat mensen niet in de geldproblemen komen. Waarbij wij extra letten op mensen voor wie het elke maand puzzelen is om rond te komen.’

We begrijpen het heel goed als het niet lukt en doen er alles aan om dat te voorkomen.

Arjen Vliegenthart, directeur Nibud

Het Nibud draagt zorg voor de huishoudportemonnee van de Nederlanders. We houden continu in de gaten hoe mensen met geld omgaan en gaan voor verbeteringen in de maatschappij die voorkomen dat mensen financiële problemen krijgen.

Het Nibud wil dat het thema omgaan met geld en huishoudfinanciën hoog op de maatschappelijke agenda blijft staan. Vliegenthart: ‘We willen dat er oog is voor de vraag of mensen daadwerkelijk kunnen rondkomen. Ook dat er compassie is met mensen die het financieel niet redden en dat het niet alleen aan hun eigen gedrag ligt als ze het niet redden, maar ook aan de omstandigheden waarin zij verkeren.’

‘Aandacht voor hoe mensen met hun geld omgaan, welke uitgaven ze kunnen betalen en welke vaardigheden nodig zijn om in de huidige maatschappij rond te kunnen komen. We begrijpen het heel goed als het niet lukt en doen er alles aan om dat te voorkomen.’

Bekijk de video voor een indruk van waar het Nibud voor staat.

Deze content is beschikbaar na het accepteren van de cookies.

De impact van het Nibud

Van alle Nederlanders kent 86 procent het Nibud. We zijn de bekendste adviesorganisatie op het gebied van persoonlijke financiën. Vier op de vijf Nederlanders vinden het belangrijk dat er een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie als het Nibud bestaat.

De kennis van het Nibud kom je in de hele maatschappij tegen. Bijvoorbeeld op de volgende terreinen:

 • Bij huurders en hypotheekverstrekkers die vragen hebben over hoeveel huur of hypotheek iemand kan betalen.
 • Bij landelijke en lokale overheden die bezig zijn met vraagstukken over inkomensondersteuning, koopkracht en financiële problemen bij huishoudens.
 • Bij het financieel bedrijfsleven dat vragen heeft of financieringslastpercentages en inkomsten- en uitgavencijfers van huishoudens.
 • Bij pensioenuitvoerders en -fondsen die bezig zijn met rondkomen na pensionering.
 • Op de werkvloer, bij werkgevers en vakbonden die zich inzetten voor de financiën van werknemers.
 • Bij budgetcoaches, schuldhulpverleners en vrijwilligers die mensen helpen bij hun financiële administratie.
 • In het onderwijs, waar financiële educatie een plek krijgt.
 • Bij ouders en kinderen die bezig zijn met zak- en kleedgeld en de financiële opvoeding.

Het Nibud staat midden in de maatschappij en heeft met diverse organisaties contact. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: ‘Wij laten continu zien hoe huishoudens met hun geld omgaan. Wat ze theoretisch zouden kunnen betalen. En hoe moeilijk het is om in onze maatschappij met geld om te gaan. Aan de hand daarvan geven we advies over de inrichting van onze maatschappij. Ook geven wij mensen advies over omgaan met geld en wat het leven kost.’

Wist je dat…

 • 35%
  van de Nederlanders Nibud.nl bezoekt.
 • 1 op de 4 mensen onze informatie gebruikt.
 • 94%
  van de bezoekers onze informatie nuttig vindt.