Direct naar content

Rapport Nibud Vakantiegeld-enquête 2016 (2016)

Onderzoeksrapport

Auteurs: Jasja Bos en Gea Schonewille

67% van de Nederlandse huishoudens gaat dit jaar op vakantie*. Dit jaar blijft 1 op de 5 Nederlanders thuis, terwijl dit vorig jaar nog ruim een kwart was. Van de huishoudens met een inkomen lager dan 1.500 euro netto per maand gaat ruim de helft (52%) op vakantie.

Dit is fors meer dan vorig jaar (32%). Dit blijkt uit de Nibud Vakantiegeld-enquête 2016. De vakantiegeldontvangers zijn het erover eens dat ze vakantiegeld het liefst jaarlijks uitbetaald krijgen.

2 op de 3 huishoudens in 2016 op vakantie

Gemiddeld gaat 67% van de huishoudens dit jaar op vakantie en besteden zij 2.483 euro aan hun langste vakantie. Meer huishoudens met een inkomen beneden modaal gaan dit jaar op vakantie en besteden hier gemiddeld 1.625 euro aan.

De resultaten op rij

De meeste mensen geven aan dat ze hun vakantiegeld in 1 keer uitbetaald krijgen (84%). Zij zijn daar tevreden mee: 90% van hen zou niet anders willen. 13% krijgt iedere maand een deel betaald. Maar zij zouden dat liever anders willen. De helft van hen wil het liever eens per jaar, 17% zou het liever per kwartaal krijgen. Slechts 29% is tevreden met het gespreid uitbetalen van vakantiegeld.

71% van de huishoudens berekent of ze de vakantie kunnen betalen. Bijna de helft (46%) maakt ook nog een begroting voor op vakantie. Gezinnen doen dit het vaakst. De vakantiebegroting van het Nibud is daarbij een handig hulpmiddel.

2 op de 5 zzp’ers reserveren geld voor hun vakantie. 1 op de 5 legt iedere maand geld opzij voor zijn vakantie. Meer dan de helft van de zzp’ers spaart niet voor vakantie, omdat zij voldoende geld hebben of tegen die tijd wel kijken of er genoeg geld over is.

Alle onderzoeken in deze reeks

Onze experts bij dit rapport

Achtergronden bij het onderzoek

Voor de Nibud Vakantiegeld-enquête hebben 1.190 respondenten een online vragenlijst ingevuld. De respondenten zijn geworven via het panel Opinieland Survey Sampling International. De enquête is representatief voor de Nederlandse beroepsbevolking van 18 t/m 65 jaar. Het veldwerk is uitgevoerd na 27 mei 2016 nadat de meeste mensen het vakantiegeld hadden ontvangen.

* Gevraagd was alleen vakanties mee te tellen die langer dan zes dagen duren