Auteurs: Cora van Horssen & Marjan Verberk – de Kruik
Een ruime meerderheid van de Nederlandse huishoudens lijkt de coronacrisis nog niet te voelen. Voor hen is er sinds het begin van de crisis financieel nog weinig veranderd. Dat laat een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder ruim 1.000 Nederlanders zien.
Ook maken huishoudens zich minder zorgen dan twee maanden geleden. ’De eerste schrik is weg, maar dat betekent zeker niet dat we achterover kunnen leunen,’ zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. ’Alle experts zeggen dat we aan de vooravond van een recessie staan. Lang niet iedereen merkt dat al, maar juist nu moet er met meer kracht en creativiteit gedacht worden over structurele maatregelen om bijvoorbeeld de aankomende schuldengolf op te lossen.’
Inkomensdaling
Net als in de eerste Nibud-peiling (in april van dit jaar) geeft ook nu een vijfde van de huishoudens aan dat het inkomen sinds het begin van de crisis is gedaald. Opnieuw zijn het vooral de jongeren (tot 35 jaar) die aangeven dat hun inkomen lager is geworden. Wel houden nu minder huishoudens rekening met een inkomensdaling in de komende maanden (12 procent nu tegen 21 procent in april). Het grootste deel van hen denkt dat zij tot 30 procent minder inkomen zullen hebben.
Alle onderzoeken in deze reeks
Downloads bij dit rapport
Onze experts bij dit rapport
Achtergronden bij dit rapport
De peiling is gehouden onder 1023 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De netto-steekproef is representatief voor Nederlanders qua geslacht, leeftijd en inkomen. De respondenten zijn geworven via het panel Dynata. Zij hebben de vragenlijst tussen 2 en 9 juni 2020 ingevuld.