Auteurs: Anna van der Schors en Annette Groen
De afgelopen eeuw is er veel veranderd in de financiële situatie van ouderen. Met de komst van pensioenvoorzieningen via werkgevers en de komst van de ouderdomswet is de armoede onder ouderen sterk afgenomen.
Gepensioneerde met geldproblemen
Sinds 2002 zien we dat gepensioneerden beter kunnen rondkomen dan niet-gepensioneerden. Twee derde van hen komt gemakkelijk rond, tegen 48 procent van de 65-minners. Het Nederlandse pensioenstelsel is het op een na beste ter wereld, volgens de Global Pension Index van Mercer. Desondanks bestaat er discussie over de houdbaarheid ervan. Allerlei mogelijke herzieningen liggen op tafel, maar definitieve besluiten zijn nog niet genomen. Daarbij is de vraag wat wenselijk is vanuit het oogpunt van (de portemonnee van) huishoudens zelf. Hoe voorkomen we dat het voor gepensioneerden de komende decennia moeilijker wordt om rond te komen?
Het Nibud streeft naar een Nederland zonder geldproblemen. In dit rapport zijn we nagegaan hoe we ervoor kunnen zorgen dat de komende 40 jaar huishoudens na hun pensionering hun inkomsten en uitgaven in balans kunnen houden. De vraag is welke groepen daarbij extra aandacht nodig hebben.
Downloads bij dit rapport
Onze expert bij dit rapport
Achtergronden bij dit rapport
Het rapport ‘Rondkomen na pensionering, nu en in de toekomst’ is een bundeling van inzichten op basis van bestaande (wetenschappelijke) literatuur en onderzoeken en cijfers van Netspar, CBS en Nibud. Ook heeft het Nibud voor dit rapport ruim 1000 respondenten van 65 tot 80 jaar ondervraagd die meer dan één jaar met pensioen waren en van wie de eventuele partner ook met pensioen is. Het rapport is tot stand gekomen met financiering van Stichting Pensioenregister en Independer. Independer helpt consumenten financieel inzicht te krijgen, sinds kort ook op het gebied van pensioenen. Het Nibud publiceert het rapport op het jaarlijkse congres van de Pensioenfederatie op 4 oktober 2018 in Bussum.