Auteurs: Michael Visser, Marcel Warnaar, Nouschka Veerman
Het nieuwe pensioenstelsel leidt tot meer keuzes voor huishoudens. Het vraagt daarmee ook van mensen dat zij zich goed informeren en voorbereiden om verkeerde keuzes, niet-optimale uitkomsten en zelfs financiële problemen te voorkomen. Met dit onderzoek krijgen we meer inzicht in de bekendheid van het nieuwe stelsel en de wensen en behoeften van mensen als het gaat om begeleiding en keuzes.
Belangrijkste resultaten en aanbevelingen
- Een meerderheid van de 25-67-jarigen weet weinig van de veranderingen in het nieuwe pensioenstelsel. De bekendheid is wat groter onder oudere werkenden, theoretisch opgeleiden en mannen.
- De behoefte aan pensioenkeuzes is substantieel en mensen willen daar begeleiding bij. Mijnpensioenoverzicht.nl wordt als organisatie van wie men begeleiding wenst het vaakst genoemd. Daarnaast dichten ondervraagden de pensioenuitvoerder een belangrijke rol toe. Dit geldt vooral voor mensen voor wie het pensioen binnen afzienbare tijd in zicht is. Jongeren zien vooral een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers.
- Mensen willen grip hebben op de overgang naar het nieuwe stelsel. Een grote meerderheid wil zelf bepalen of hun pensioen wordt overgezet naar het nieuwe stelsel.
- Intensiveer voorlichting en bewustwording van het nieuwe pensioenstelsel. Het is belangrijk dat zowel de overheid als de pensioensector vol inzetten op voorlichting en bewustwording, en extra op de doelgroepen die nu het minst weten (jongvolwassenen, praktisch opgeleiden en vrouwen).
- Begeleid mensen bij de mogelijke keuzes. Het is belangrijk dat mijnpensioenoverzicht.nl, pensioenuitvoerders en werkgevers duidelijk maken wat ze wel en niet doen als het gaat om de begeleiding van keuzes.
- Manage de verwachtingen. Niet alle keuzes die mensen graag willen voor hun pensioen, zijn mogelijk. Het Nibud adviseert sociale partners en pensioenuitvoerders om duidelijk aan te geven waar mensen wel of niet kunnen kiezen als het gaat om hun (nieuwe) pensioen. Dit kan helpen om onvrede en teleurstelling te voorkomen.
Downloads bij dit rapport
Onze experts bij dit rapport
Achtergronden bij dit onderzoek
Voor deze pensioenpeiling zijn 1.541 respondenten bevraagd die tussen de 25 en 67 jaar oud zijn en niet met pensioen of student. Deze groep is representatief op regio, geslacht, leeftijd en opleiding. De respondenten zijn geworven via het panel van Dynata (www.dynata.com) in de periode tussen 28 februari en 19 maart 2024. Dit onderzoek is een tweede meting (eind 2021 was de eerste meeting) naar aanleiding van een nieuw pensioenstelsel.