Auteurs: Carlijn Prins, Annette Groen & Jasja Bos
42 procent van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt. De voornaamste reden daarvoor is om vermogen op te bouwen. Hoewel deze beleggers zelf aangeven dat je het alleen moet doen als je voldoende kennis hebt, lijken zij zelf niet allemaal voldoende kennis te hebben.
Beleggen is in opkomst onder jongvolwassenen, maar is een risicovollere vorm van vermogensopbouw dan sparen. Het Nibud en de Rabobank vinden het belangrijk dat jongvolwassenen een financieel gezonde start maken. Daar hoort ook bij dat zij geen onverstandige keuzes maken als het gaat om beleggen of daarbij risico’s lopen waardoor ze in financiële problemen kunnen komen. Het Nibud en de Rabobank hebben met dit onderzoek de handen ineen geslagen om meer inzicht te krijgen in de houding en het gedrag van 18- tot en met 30-jarigen rond beleggen. Daarmee kunnen we jongvolwassenen die beleggen of dat willen gaan doen, beter adviseren en helpen bij het maken van financieel verstandige keuzes.
Belangrijkste onderzoeksfeiten:
- 42% van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt.
- 9% belegt zonder spaargeld achter de hand te hebben.
- 85% doet het om vermogen op te bouwen.
- 56% zegt het te doen als hobby.
- Merendeel van deze jonge beleggers is man, ouder dan 25, heeft een inkomen hoger dan 3.000 euro per maand.
Onze experts
Achtergronden bij dit rapport
De vragenlijst is ingevuld door 1.569 respondenten van 18 t/m 30 jaar. Deze steekproef is representatief voor Nederlanders van 18 t/m 30 jaar. De jongvolwassenen hebben de vragenlijst online ingevuld via het panel Dynata in de periode van 3 september tot en met 22 september 2021. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Nibud en de Rabobank.