Auteurs: Cora van Horssen, Sanne Lamers, Annette Groen & Nanne Houtsma (Nibud) en Wilco van Dijk, Lotte van Dillen & Nicolas Kurtenbach (Universiteit Leiden)
Het Nibud volgde drie jaar lang samen met de Universiteit Leiden mbo-jongeren die in het laatste jaar van hun opleiding zaten. Jongeren die met belangrijke veranderingen beslissingen te maken kregen. Welke factoren hangen nu echt samen met het financieel welzijn van jongeren?
Als je geldzorgen hebt en niet rond kan komen, kan dit grote impact hebben op je leven. Dit geldt ook voor jongeren. Maar liefst 1 op de 5 jongeren van 18 tot 26 jaar heeft te maken met ernstige betalingsproblemen, bleek uit eerder onderzoek van het Nibud. Van alle volwassenen kan 8 procent niet rondkomen.
Dit roept de vraag op: hoe zit het eigenlijk met het financiële welzijn van jongeren? En: waarom beweegt de ene jongere zich vrijwel zonder geldzorgen door het leven terwijl andere jongeren juist veel geldstress ervaren?
Belangrijkste resultaten en aanbevelingen
- Jongeren ervaren minder geldstress als ze actief sparen en hun geldzaken bijhouden. Het Nibud adviseert dan ook maak het voor jongeren gemakkelijk om te sparen en om inzicht te krijgen in hun geldzaken.
- Beter plannen en geloof in eigen kunnen gaat samen met positief financieel gedrag. Dit kan worden bereikt met financiële educatie als vaste plek in het onderwijs. Maar houd ook rekening met jongeren die minder financieel vaardig zijn. Toon coulance als het een keertje mis gaat.
- Gemakkelijk lenen en uitgeven gaat samen met meer geldstress. Daarom is het belangrijk vooral jongeren te beschermen tegen financieel onverstandige keuzes. Lang niet alle jongeren kunnen omgaan met de financiële verantwoordelijkheid als ze 18 worden.
Downloads bij dit rapport
Onze experts bij dit rapport
Achtergronden bij dit rapport
De doelgroep van dit longitudinale onderzoek waren jongeren vanaf 16 jaar op mbo-niveau 2 of hoger aan het einde van hun opleiding. In 2018 volgden zij een mbo-opleiding op niveau 2 of hoger en zaten in het laatste jaar van hun opleiding. In een periode van drie jaar (2018, 2019 en 2020) vulden deze jongeren driemaal een online vragenlijst in. Aan de eerste meting deden 3.011 respondenten mee, daarvan vulden 938 de tweede vragenlijst in en bij de laatste meting (2020) deden dit 595 van hen. Van de oorspronkelijke groep respondenten heeft 20 procent drie vragenlijsten ingevuld. Het veldwerk is ieder jaar gedaan in april. Het is financieel mogelijk gemaakt door het ministerie van SZW, het ministerie van OCW en Nationale-Nederlanden.