Auteurs: Jasja Bos, Marjan Verberk – de Kruik, Sanne Lamers, Marcel Warnaar
Bijna één op de vijf huishoudens in een sociale huurwoning in Amsterdam heeft het financieel gezien erg zwaar. En nog eens 24 procent is financieel gezien kwetsbaar. Bijna 60.000 Amsterdamse huishoudens, 42 procent van de sociale huurders, zit in een financieel gezien zorgelijke situatie. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Nibud heeft gedaan in opdracht van de gemeente Amsterdam, de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels en de Amsterdamse woningcorporaties.
Voor woningcorporaties, gemeente en voor de huurderskoepel is het van groot belang dat huurders in staat zijn hun huur en andere vaste lasten te betalen. Maatschappelijke ontwikkelingen als achterblijvende koopkracht, flexibilisering van arbeid en stijgende woningprijzen leiden tot een grotere focus op betaalbaarheid van wonen. Hierbij spelen zowel huur, energie als ook zorgkosten een rol. Uit onderzoek van zowel het Nibud als van de overheid (PBL) blijkt dat vooral huurders in de laagste inkomensgroepen steeds grotere betalingsrisico’s lopen.
Dit rapport geeft de financiële situatie van huurders in Amsterdam weer. Hiervoor baseren we ons op objectieve informatie die beschikbaar is bij het CBS, de gemeente Amsterdam en de verhuurders en we koppelen dit aan beschikbare data over betaalbaarheid van het Nibud.
Downloads bij dit rapport
Onze experts bij dit rapport
Achtergronden bij dit rapport
Het Nibud heeft voor dit onderzoek gebruik gemaakt van data van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AWFC) en dit gekoppeld aan de registerdata van het CBS. Hiermee is gebruikgemaakt van de Nibud voorbeeldbegrotingen en de budgetmethode.