Auteurs: Jasja Bos, Marjan Verberk, Marcel Warnaar
De hypotheeknormen blijven voor de meeste inkomens gelijk aan die van 2018. Als rekening wordt gehouden met de verwachte loonstijging van 2,9 procent is er voor alle inkomens een stijging van de maximale hypotheek.
Voor iedereen betaalbaar
De ruimte die een huishouden heeft voor woonuitgaven wordt bepaald door het inkomen te verminderen met de overige kosten van levensonderhoud. Deze overige uitgaven moeten ook betaalbaar zijn na het afsluiten van een hypotheek. Door op deze manier vast te stellen wat een huishouden kan besteden aan wonen, kan een hypotheekverstrekker niet meer geld uitlenen dan voor een huishouden betaalbaar is. Daarmee wordt het risico op financiële problemen door te hoge hypotheeklasten verkleind.
De verschillen met de normen van vorig jaar zijn marginaal. Huishoudens die in 2019 een loonstijging kunnen verwachten, kunnen door dat hogere inkomen wel een hogere hypotheek krijgen dan in 2018. Voor koper en hypotheekverstrekker blijft het belangrijk om goed naar de individuele situatie te kijken.
Downloads bij dit rapport
Alle rapporten in deze reeks
Onze experts bij dit rapport
Achtergronden bij dit rapport
Met het rapport Financieringslastnormen 2019 adviseert het Nibud de Rijksoverheid over de financieringslastnormen voor hypothecaire financiering voor 2019. Deze normen vormen een onderdeel van de Regeling hypothecair krediet. Voor het tot stand komen van dit advies consulteert het Nibud diverse partijen die bij de hypotheekmarkt zijn betrokken, waaronder de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Vereniging Eigen Huis en de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.