Auteurs: Olaf Simonse (Wijzer in Geldzaken), Gerjoke Wilmink en Minou van der Werf
Geldzaken van consumenten zijn actueler dan ooit. Aanvankelijk leidde de economische crisis tot strengere regels en meer toezicht op financiële instellingen.
Inmiddels is het besef gegroeid dat ook verantwoord financieel gedrag van burgers cruciaal is voor financiële stabiliteit en herstel van vertrouwen in de financiële sector.
Dat zorgt ervoor dat beleidsmakers bij overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties het belang van financiële redzaamheid door financiële educatie omarmd hebben. En dat geldt ook voor de media. Elke krant en elke nieuwsbrief heeft nu een katern over geldzaken.
Er is echter ook veel discussie over de effectiviteit van financiële educatie. Dit is nuttig, alleen niet de kern.
Interventies ontwikkelen
De vraag die moet worden beantwoord is: op welke manier kunnen we verantwoord financieel gedrag bevorderen? Nibud en Wijzer in geldzaken laten zien dat educatie effectief kan zijn, mits het op een goede manier wordt aangepakt.
Financiële educatie is één van de manieren om verantwoord financieel gedrag te bevorderen, naast voorlichting, opvoeding en advies. Ook dit zijn stuk voor stuk geen wondermiddelen. Ze zijn alleen effectief binnen een goede keuzearchitectuur en een effectief stelsel van regels en toezicht.
De kunst is om met deze ingrediënten interventies te ontwikkelen, grondig te evalueren en, en op basis van de uitkomsten hun effectiviteit te vergroten.
Deze paper omschrijft effectieve manieren om verantwoord financieel gedrag te bevorderen.