Direct naar content

Melding: Help je ons met het verbeteren van onze website?

We zijn erg benieuwd hoe je het bezoek aan onze website ervaart. Naar de vragenlijst

Huis verduurzamen

Het verduurzamen van je huis levert vaak lagere kosten op voor de energierekening, maar het vraagt ook een investering. Sommige investeringen zijn snel terugverdiend, andere mogelijk wat minder snel. Ook zijn er subsidies die (een deel van) de kosten kunnen wegnemen. We helpen je op weg bij de keuzes rond het verduurzamen van je woning. 

Verduurzamen: wat kan er? 

Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen. Een aantal voorbeelden: 

 • Warmtepomp aanschaffen, in plaats van een cv-ketel. Met een hybride warmtepomp bespaar je volgens Milieu Centraal in een matig geïsoleerde hoekwoning ongeveer € 680 per jaar op je energierekening. Vanaf 2026 is het verplicht om een hybride warmtepomp (of variant) aan te schaffen als je cv-ketel vervangen moet worden.
 • Naden en kieren isoleren, door gebruik te maken van tochtstrips en kit. De kosten van het materiaal zijn laag en de energiewinst start meteen, zeker als de tocht groot was. Bekijk hier de aanschafkosten.  
 • Spouwmuurisolatie, dat is binnen een dag aan te brengen door een deskundige. De terugverdientijd is 4 tot 5 jaar. Met de Isolatie-zelfscan kun je voor je eigen situatie berekenen wat de kosten en verdiensten zijn.
 • Glasisolatie, levert zowel een besparing op als een verbetering van het wooncomfort. De investeringskosten kunnen lager worden door gebruik te maken van subsidies en leningen

Daarnaast zijn er nog verschillende andere manier om je huis te verduurzamen, zoals kozijnen vervangen en nieuwe apparaten kiezen die energiezuiniger zijn.

Hoe bepaal je wat slim is? 

Het is begrijpelijk als je door de bomen het bos niet meer ziet, want er kan zo veel. Waar begin je bij het verduurzamen van je huis? De tool Verbeter Je Huis van Milieu Centraal geeft je advies op maat op basis van je woningtype, gezinsgrootte en de huidige situatie. Je ontdekt welke investeringen het meest opleveren tegen welke kosten, en je ziet meteen of je in aanmerking komt voor subsidies. 

Tip: Check alvast welk (voorlopig) energielabel je woning heeft op Energielabel.nl

Ook zonder investeringen te doen kun je veel besparen op energie. Bijvoorbeeld door slim om te gaan met huishoudelijke apparaten. Bekijk onze tips om te besparen op gas en elektriciteit.

 • Besparen op energie?

  Met de Bespaartest Daardoor krijg je tips en praktische adviezen om gelijk aan de slag te gaan en tot wel 1.000 euro per jaar op je energierekening te besparen.

   

  Doe de Bespaartest.

Verduurzaming, past dat in mijn budget? 

Er zijn verschillende manieren waarop je de verduurzaming van je huis kunt bekostigen. Wat een passende keuze is, ligt helemaal aan je persoonlijke situatie. De volgende mogelijkheden zijn er. 

Spaargeld 

De duurzame aanpassingen aan je huis betalen met spaargeld is vaak het meest voordelig. Het ligt wel aan de verbouwkosten en de hoogte van je spaargeld. Is je spaargeld meer dan 57.000 euro (per partner), dan is het zeker interessant je spaargeld te gebruiken. Je betaalt namelijk belasting over dit spaargeld. 

Heb je nog niet genoeg saldo op je spaarrekening? Maak dan een begroting om te berekenen welke spaarruimte je hebt. Een handig hulpmiddel hiervoor is het online Persoonlijk Budgetadvies. 

Hypotheek uitbreiden 

Je kunt verduurzaming ook betalen met een uitbreiding van de hypotheek. Door de hoge afsluitkosten is dit alleen verstandig als het verbouwingsbedrag minimaal 25.000 euro is. Ook moet je rekening houden met een aflossingsperiode van 30 jaar. 

Tip: je kunt bij de aankoop van een nieuwe woning de hypotheek al meteen hoger afsluiten. Voor een verbouwing hoeft je dan geen extra kosten (bijvoorbeeld notariskosten) te maken. Bovendien mag je een hoger bedrag lenen als je het geld gaat besteden aan je huis verduurzamen. Dit is een bedrag van € 10.000. Voor huizen met energielabels C of is dat € 15.000 en voor huizen met energielabels E,F of G is dat € 20.000.

Persoonlijke lening 

Een persoonlijke lening afsluiten is ook een mogelijkheid om aan geld te komen voor verduurzaming. Deze lening loopt meestal maximaal 15 jaar en heeft vaak een hogere rente dan de rente van een hypotheek. Bedenk goed of de verbouwing deze investering waard is. Met de Risicometer Lenen kun je uitrekenen of de lening in je persoonlijke budget past.

Sluit je de persoonlijke lening af voor de verbetering van je (eerste) eigen woning en los je tijdens de looptijd af, dan is de rente aftrekbaar voor de belasting

Subsidie voor huis verduurzamen 

Veel aanpassingen die je huis zuiniger maken vragen flinke investeringen. Soms is het mogelijk om hiervoor subsidie te krijgen vanuit de overheid. 

Zowel rijk, provincie als gemeente bieden voor het verduurzamen van je huis verschillende subsidies en leningen aan met gunstige voorwaarden. De website Energiesubsidiewijzer.nl geeft een compleet overzicht van de tegemoetkomingen, zowel de landelijke als lokale of regionale. 

Investering terugverdienen 

Hoe lang het duurt voor je een investering in verduurzaming terugverdient, verschilt per aanpassing. Zeker met de hogere energieprijzen geldt altijd: je betaalt voor een verbouwing of aanschaf, maar je hoeft minder maandelijkse lasten te betalen aan energie.  

Het is verstandig om uit te zoeken hoelang het duurt voordat je uit de kosten bent. Met sommige ingrepen duurt dit langer dan bij andere. Een spouwmuurisolatie verdien je bijvoorbeeld binnen 4 tot 5 jaar terug, de terugverdientijd van een warmtepomp is 5 tot 10 jaar.  

Vraag je dus af welke investering voor jou mogelijk is, maar ook hoe lang je van plan bent in je huidige woning te blijven.  

Verduurzaming laten uitvoeren 

Gaat het om een wat grotere aanpassing en wil je het werk uitbesteden, vraag dan in ieder geval drie offertes op. Zo krijg je een goed beeld van de kosten die je kunt verwachten. Houd daarbij voor jezelf een bedrag in je hoofd. Zo sta je stevig in je schoenen in gesprekken met mogelijke uitvoerders en ga je niet over je budget heen. 

Vraag altijd of je extra kosten kunt verwachten of dat het om een vaste prijs gaat en controleer of er met de afwerking rekening is gehouden. Reserveer ook zelf een bedrag van 5 procent voor onvoorziene kosten. Dit geld zet je apart voor kosten die je van tevoren nog niet kunt bedenken, maar die zich vaak toch voordoen. 

Betaal niet het volledige verbouwingsbedrag vooraf aan de verbouwer, de aannemer of het klusbedrijf. Je kunt beter het laatste deel pas betalen als de verduurzaming helemaal klaar is. Zijn er nog ‘open eindjes’, dan heb je het niet-betaalde deel achter de hand als onderhandelingsruimte. 

Voor huurders 

Ben je huurder? Vraag aan de verhuurder na welke verduurzaming ze gaan oppakken. De overheid heeft met verhuurders afspraken gemaakt. Zo mogen woningcorporaties vanaf 2030 geen huizen meer verhuren met energielabel E, F en G.

Wil je zelf al iets doen? Sommige woningcorporaties hebben een professionele klussendienst voor hun huurders. Vraag hiernaar, zij kunnen je meer vertellen over de kosten. 

Tip: goedkope klusjes 

In veel gemeenten zijn vrijwilligersprojecten. Je kunt een vrijwilliger vragen om klusjes voor je te doen, je betaalt dan in principe alleen de onkosten. Informeer daarvoor bij je gemeente.