Direct naar content

Melding: Altijd op de hoogte met de Nibud nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws en handige tips van onze experts Aanmelden

Betaalbaar huren

Een woning betekent een vaste grote uitgave, vaak voor langere tijd. Wat betaalbaar huren is voor jou hangt af van dingen zoals de grootte van je huishouden, je inkomsten en uitgaven, en je wensen voor de toekomst.  

Voor- en nadelen van een woning huren  

Voordelen  

  • Als huurder heb je wettelijke huurbescherming. Dat betekent dat de verhuurder niet zomaar het huurcontract kan opzeggen. 
  • Als huurder kun je huurtoeslag krijgen, als je daar recht op hebt. Kijk op Berekenuwrecht.nl om te bepalen of dit voor jou geldt. 
  • Je hoeft geen (groot) onderhoud aan je woning te betalen. Dat moet de eigenaar of verhuurder doen. 
  • Je kunt een huurcontract vaak op korte termijn opzeggen. Dat maakt je flexibel. 

Nadelen 

  • Je krijgt vrijwel zeker ieder jaar een huurverhoging. Lees meer over de huurverhoging op Huurcommissie.nl
  • Je hebt minder vrijheid om je woning volledig naar je eigen wens aan te passen. 

Bij een koopwoning wordt vaak als voordeel vaak genoemd dat je vermogen opbouwt en dat de maandlasten lager zijn. Daarbij wordt vaak geen rekening gehouden met de kosten van onderhoud en van lokale belastingen die hoger zijn bij een koopwoning. 

Berekening betaalbaar huren voor jou 

Maak een overzicht van je inkomsten en je uitgaven met het de Nibud-rekentool Persoonlijk Budgetadvies om te bepalen wat je aan woonlasten kunt betalen. Ga daarbij niet alleen uit van de huur maar hou ook rekening met de energiekosten, de eventuele servicekosten en lokale lasten die je moet betalen. Heb je een laag inkomen? Vraag bij je gemeente of je recht hebt op kwijtschelding van deze lokale lasten.

  • Maak een begroting

    Als je precies weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, krijg je inzicht in de hoogte van de huur die jij zou kunnen betalen. Het Persoonlijk Budgetadvies geeft handige richtbedragen.

     

    Vul het Nibud Persoonlijk Budgetadvies in.

Eenmalige kosten huis huren 

Let erop dat je bij je eerste huurmaand soms eenmalige kosten betaalt en daarnaast een borg die je later onder voorwaarden kunt terugkrijgen. De borg is vaak minimaal één maand huur maar dat kan ook meer zijn.  

De servicekosten betaal je iedere maand en die zijn bedoeld voor onder andere schoonmaak, (tuin)onderhoud en stoffering. Bij een niet-ingericht huis heb je ook geld nodig voor het opknappen en inrichten van de woning. 

Verder hebben nieuwe internet- en energiecontracten vaak een eenmalige bijdrage bij de start van het contract.

Woning huren bij een lager inkomen

Als je een laag inkomen hebt, kan je recht hebben op steun vanuit de overheid en je gemeente. Voorbeelden hiervan zijn huurtoeslag, een sociale huurwoning en huurverlaging.

Huurtoeslag 

Bij een laag inkomen kun je recht hebben op huurtoeslag, ook wel huursubsidie genoemd. Dit zorgt voor lagere maandlasten. Hou er wel rekening mee dat de hoogte van de huurtoeslag verandert als je inkomen verandert. Ook kan het zijn dat je er geen recht meer op hebt als je teveel verdient. Verandert je inkomen? Pas dat dan snel aan op toeslagen.nl en voorkom dat je ineens veel geld moet terugbetalen. 

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag mag je maandhuur niet hoger zijn dan een bepaald bedrag. De maximale maandelijkse huur kun je hier vinden

Sociale huurwoning 

Voor een sociale huurwoning kom je in aanmerking als je inkomen niet te hoog is en als je staat ingeschreven bij één of meer woningcorporaties. Verder wordt er gekeken naar de omvang van het huishouden en welke woning daarbij past. Kijk hier voor de regels voor wonen in een sociale huurwoning

Huurverlaging

Als je in 2024 een laag inkomen hebt en meer dan € 577,91 aan kale huur betaalt, kom je mogelijk in aanmerking voor de huurverlaging voor lage inkomens. Je huurcontract moet wel voor 1 maart 2023 zijn ingegaan.

Denk je recht te hebben op deze huurverlaging vanwege je lage inkomen? Neem dan contact op met je woningcorporatie. Reageert je woningcorporatie niet? Of wijst de woningcorporatie het verzoek af? Dan kun je contact opnemen met de Huurcommissie.

Op de website van de overheid lees je meer over de huurverlaging voor lage inkomens.

Huis kopen of huren?

Weeg de voordelen en nadelen goed tegen elkaar af voordat je kiest voor huren of kopen. Bedenk welk deel van je inkomen je kunt en wilt besteden aan wonen. En houd daarbij goed rekening met de eenmalige kosten en de extra vaste lasten. Kijk tenslotte ook naar je eigen situatie en je wensen voor de toekomst. 

De volgende vragen kunnen daarbij helpen. 

  • Hoe lang wil je ergens wonen en hoe flexibel wil je zijn? 
  • Ben je zeker van de nieuwe woonlocatie? 
  • Heb je een stabiel inkomen? 
  • Kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning? 
  • Heb je recht op huurtoeslag? 
  • Hoeveel onderhoud is er nodig voor de woning die je op het oog hebt? 

Het Nibud helpt verhuurders 

Het Nibud heeft veel kennis over de minimale kosten van levensonderhoud, de andere kosten in het leven en daarmee de betaalbaarheid van huren. Wij helpen verhuurders (woningcorporaties en particuliere verhuurders) deze kennis te benutten zodat huurders minder snel in de financiële problemen komen.  

Werk je bij een verhuurder die betaalbaar huren belangrijk vindt en de kennis van het Nibud wil gebruiken, neem dan contact met ons op. 

Neem contact op

Sanne Lamers

Senior wetenschappelijk medewerker