Als je werkloos raakt, krijg je waarschijnlijk te maken met een terugval in inkomen. Het is dan belangrijk om grip op je uitgaven te houden zodat je geen geldproblemen kijkt. Maar misschien heb je ook recht op een uitkering of andere regeling.
Op deze pagina
Grip op geld bij werkloosheid
Werkloos raken betekent minder inkomen. Om te zorgen dat je kunt blijven rondkomen is het belangrijk om je levensstijl en uitgavenpatroon aan te passen aan de nieuwe financiële situatie. Dat voorkomt stress en geldproblemen.
Een lager inkomen kan ook betekenen dat je nu recht hebt op toeslagen of subsidies terwijl dat eerder niet zo was. Het is slim om na te gaan waar je in je nieuwe situatie voor in aanmerking komt. Maak daarbij gebruik van handige Nibud-tools.
Tools voor grip op geld bij werkloosheid
WW-uitkering
De Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) is een tijdelijke uitkering om het verlies aan inkomen tussen twee banen op te vangen. Je kunt een WW-uitkering aanvragen als je volledig of gedeeltelijk werkloos wordt.
Heb je recht op WW?
Niet iedereen heeft recht op een WW-uitkering. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.
- Het verlies van je baan mag niet je eigen schuld zijn. Neem je zelf ontslag? Dan heb je alleen in speciale situaties recht op een WW-uitkering.
- Je hebt er alles aan gedaan om te voorkomen dat je een WW-uitkering nodig hebt.
- Je verliest minimaal vijf werkuren per week. Werk je gemiddeld minder dan tien uur per week? Dan moet je minimaal de helft van je werkuren kwijtraken.
- Je bent beschikbaar voor ander werk. Als je een half jaar een WW-uitkering gekregen hebt, moet je alle soorten werk aanvaarden.
- In de 36 weken voor de eerste werkloosheidsdag moet je minimaal 26 weken in loondienst gewerkt hebben. Er zijn uitzonderingen als je onregelmatig werk hebt, zelfstandige bent of bijvoorbeeld ziek of zwanger was in die tijd.
WW aanvragen
Een WW-uitkering aanvragen doe je online via de UWV-site werk.nl. Dat kan vanaf één week voordat je werkloos wordt. Doe de aanvraag uiterlijk één week na je laatste werkdag, anders wordt de uitkering mogelijk tijdelijk lager.
Tip: Het kan vier weken duren voordat je je uitkering ontvangt. Hou er dus rekening mee dat je deze periode zelf moet kunnen overbruggen.
Hoe lang duurt een WW-uitkering?
Een WW-uitkering duurt minstens drie maanden als je in de laatste 36 weken minimaal 26 weken in loondienst gewerkt hebt. Na deze drie maanden is een verlengde uitkering mogelijk als je voldoet aan de ‘jareneis’. Dat betekent dat je in de laatste vijf jaar voor je eerste werkloosheidsdag, ten minste vier jaar moet hebben gewerkt.
De totale duur van de uitkering is afhankelijk van het aantal kalenderjaren dat je gewerkt hebt. De maximale duur van de WW-uitkering is 24 maanden.
Hoe hoog is de WW-uitkering?
De hoogte van de WW-uitkering is afhankelijk van je gemiddelde salaris in het jaar voordat je werkloos werd. In de eerste twee maanden krijg je 75 procent van je dagloon. De derde maand is dat 70 procent. Als je uitkering verlengd wordt, blijft de uitkering 70 procent. Je dagloon is het salaris dat je gemiddeld per dag verdiende in het jaar voor je werkloos raakte.
Als je totale (gezins)inkomen onder het sociaal minimum komt, dan kun je mogelijk een toeslag krijgen van het UWV. Dat hangt ook af van je leefsituatie.
WW en werken
Werk je terwijl je een WW-uitkering ontvangt? Dat kan invloed hebben op de hoogte. Geef het daarom altijd door aan het UWV. Dat kan online via Mijn UWV.
Het geld dat je verdient wordt verrekend met de WW-uitkering. Van elke verdiende bruto euro hou je in de eerste twee maanden 25 procent zelf, zonder dat je WW-uitkering minder wordt. Na de eerste twee maanden is dat 30 procent. Verdien je meer dan 87,5 procent van het WW-maandloon? Dan stopt de WW-uitkering.
Bijstandsuitkering
Als je (bijna) geen inkomen hebt en geen recht op een andere uitkering, dan kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij je gemeente. Je doet dan een beroep op de Participatiewet.
De gemeente kan ook je inkomen tot bijstandsniveau aanvullen, als dat nodig is. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de samenstelling van je huishouden. Als je andere inkomsten hebt, dan wordt je bijstandsuitkering hiermee verrekend.
Hoogte bijstandsuitkering
De bijstandsuitkering is meestal ongeveer even hoog als het sociaal minimum. Dat is het bedrag dat je minimaal nodig hebt om rond te komen. Dat bedrag verschilt per huishouden. De hoogte van de bijstandsuitkering wordt landelijk bepaald. Lees hier meer over de bijstandsuitkering.
Aanvullende regelingen
Het kan zijn dat een bijstandsuitkering niet genoeg is om alle nodige uitgaven te kunnen doen. In dat geval kan de gemeente je inkomen op verschillende manieren aanvullen. De gemeente kan bijvoorbeeld bijzondere bijstand bieden. Meer hierover lees je op de pagina’s gemeentelijke regelingen en regelingen voor ouders.