Direct naar content

Melding: Altijd op de hoogte met de Nibud nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws en handige tips van onze experts Aanmelden

Huishoudelijke uitgaven

Elk huishouden heeft te maken met uitgaven voor eten, drinken, persoonlijke verzorging, de kapper en eventuele huisdieren. Welke kosten kun je ongeveer verwachten en hoe kun je hierop besparen? Op deze pagina vind je richtlijnen en handvatten.

Hoeveel geld geef je uit aan voeding?

Wat geeft een huishouden minimaal uit aan eten en drinken? Om de kosten voor de verschillende maaltijden per persoon te berekenen, heeft het Voedingscentrum een verantwoord voedingspakket samengesteld. Dit pakket bevat hoeveelheden van producten die iemand gemiddeld nodig heeft op een dag om gezond te blijven. De minimale kosten hiervan staan vermeld in de tabel en zijn gebaseerd op een tweepersoons huishouden.

Dagelijkse minimale kosten voor voeding per persoon
ontbijt 2e broodmaaltijd warme maaltijd tussendoortjes totaal
kind 1-3 jaar 0,86 1,02 0,88 0,27 3,04
kind 4-8 jaar 1,13 1,24 1,41 0,52 4,30
kind 9-13 jaar 1,68 2,07 2,18 0,99 6,92
man 14-50 jaar 2,09 2,21 2,81 1,22 8,33
vrouw 14-50 jaar 1,62 2,00 2,69 1,21 7,52
man 51-69 jaar 1,86 2,12 2,62 1,36 7,96
vrouw 51-69 jaar 1,56 2,09 2,54 1,31 7,50
man en vrouw 70 jaar + 1,68 2,11 2,56 1,32 7,67
zwangere vrouw 1,78 2,18 2,79 1,53 8,28
moeder die borstvoeding geeft 1,95 2,36 2,77 1,67 8,75
Bedragen zijn in euro’s en gebaseerd op een tweepersoonshuishouden
Bron: Referentievoedingen, Voedingscentrum 2016, Nederlandse Vereniging van Diëtisten 2020
Berekeningen: Nibud juni 2024.

Grootte van het huishouden

Hoe meer personen in een huishouden, hoe meer een maaltijd kost. Een voordeel is dat de boodschappen voor meer personen vaak goedkoper uitkomen per persoon. In de tabel hieronder zie je hoe groot dat verschil is per grootte van het huishouden.

Kosten van voeding in vergelijking met een tweepersoonshuishouden
Soort huishouden Kosten
Eenpersoonshuishoudens 10% duurder
Driepersoonshuishoudens 15% goedkoper
Vierpersoonshuishoudens 25% goedkoper
Vijfpersoonshuishoudens of groter 30% goedkoper

Voorbeeld: Een gezin bestaat uit een man en vrouw (beiden jonger dan 50 jaar), een kind van 12 en een kind van 7 jaar oud. Per dag besteedt dit gezin aan voeding: 8,33 + 7,52 + 6,92 + 4,30 = € 27,07 minus 25 procent vanwege vierpersoonshuishouden = € 20,31.

Werkelijke uitgaven zijn afhankelijk van het inkomen

Hoe hoger het inkomen, hoe meer geld aan voeding wordt uitgegeven. Andere uitgaven hebben ook invloed op wat je aan voeding kunt besteden. Heb je bijvoorbeeld hoge woonlasten? Dan blijft er minder over voor bijvoorbeeld voeding.

Wanneer het inkomen stijgt, besteedt een huishouden meer aan andere dingen dan aan voeding. Bijvoorbeeld kleding en vervoer. Iedereen maakt hierin zijn eigen keuzes.

Dieetvoeding

Moet je je om medische redenen aan een dieet houden? Dan heb je soms aangepast eten nodig. Dit betekent vaak extra kosten.

Soms kom je dan in aanmerking voor een tegemoetkoming. Dat kan op twee manieren:

  • Via de gemeente: als je hiervoor in aanmerking komt, kan de gemeente de extra kosten die je moet maken vergoeden vanuit de bijzondere bijstand.
  • Via de Belastingdienst: je kunt, afhankelijk van de situatie, de uitgaven doorgeven als specifieke zorgkosten bij de Belastingdienst. Deze kosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst voert deze fiscale aftrek uit. Lees er hier meer over.

Dit geldt bijvoorbeeld voor een dieet zonder gluten of koemelkeiwit. Of wanneer je door ziekte meer energie of eiwitten nodig hebt. Het is goed om een dieetverklaring aan te vragen bij de arts of diëtist. Dat is nodig om een verzoek tot bijzondere bijstand te beoordelen. Ook de Belastingdienst kan je vragen een dieetverklaring op te sturen als je specifieke zorgkosten opgeeft.

Overige huishoudelijke uitgaven

Naast de dagelijkse boodschappen en kosten voor een huisdier, zijn er nog meer huishoudelijke uitgaven, bijvoorbeeld:

  • Persoonlijke verzorging
  • Kapper
  • Cadeautjes
  • Schoonmaakmiddelen
  • De glazenwasser
  • Hulp in de huishouding
  • Identiteitsbewijs
  • Huisdieren

De bedragen voor deze uitgavenposten verschillen per huishouden. Je kunt deze bedragen uit een kasboek of uit je bankafschriften halen. Maar je kunt ook richtbedragen halen uit de Nibud-tool Persoonlijk Budgetadvies. Deze bedragen kun je overnemen in je jaarbegroting.

De kosten voor het aanvragen of vernieuwen van een identiteitsbewijs of rijbewijs verschillen per gemeente. Voor een spoedaanvraag betaal je vaak meer. Informeer bij je gemeente of kijk op de website van je gemeente voor de bedragen die voor jou gelden.

Wil je meer weten over wat je betaalt voor elektriciteit, een auto of je zorgverzekering? We hebben uitgebreide informatie over kosten van energie en water, verzekeringen en autokosten.

Kosten van huisdieren

Huisdieren kosten geld. Hoeveel, dat is afhankelijk van het soort huisdier, van het formaat en van nog andere factoren. Als je een huisdier wilt nemen, is het goed te kijken of je de kosten ervan kunt dragen. Zet het eens op een rijtje, zodat je weet waar je aan toe bent. Ook als je al een huisdier hebt.

Bepaal eerst hoeveel ruimte er is in je budget. Ons gratis Persoonlijk Budgetadvies helpt je inzicht te krijgen in je inkomsten, uitgaven en te bepalen hoeveel geld je kunt missen.

Is het krap? Misschien kan je ergens anders op besparen. Of minder uitgeven door te kiezen voor een goedkopere optie, zoals een kleiner dier of minder dieren.

Mogelijke kosten huisdier:

  • Aanschaf
  • Chippen en registreren
  • Cursussen
  • Huisvesting en spullen (denk aan: mand, bench, riem, hok, kattenluikje, kattenbak, reistas, buitenren, krabpaal, voerbak, speelgoed en borstels)
  • Voeding en verzorging
  • Dierenarts
  • Verzekering
  • Hondenbelasting
  • Vakantie
  • Uitlaatservice of oppas

Besparen op uitgaven

Voor wie zich erin wil verdiepen, valt er vaak wel te besparen op huishoudelijke uitgaven. Kijk verder op onze pagina over Geld besparen voor het maken van een plan en voor een lijst praktische bespaartips.