Direct naar content

Huishoudelijke uitgaven

Elk huishouden heeft te maken met uitgaven voor eten, drinken en eventuele huisdieren. Welke kosten kun je ongeveer verwachten en hoe kun je hierop besparen? Op deze pagina vind je richtlijnen en handvatten.

Hoeveel geld geef je uit aan voeding?

Wat geeft een huishouden ongeveer uit aan eten en drinken? Om de kosten voor de verschillende maaltijden per persoon te berekenen, heeft het Voedingscentrum een verantwoord voedingspakket samengesteld. Dit pakket bevat hoeveelheden van producten die iemand gemiddeld nodig heeft op een dag om gezond te blijven. De kosten hiervan staan vermeld in de tabel en zijn gebaseerd op een tweepersoons huishouden.

Dagelijkse minimale kosten voor voeding per persoon
ontbijt 2e broodmaaltijd warme maaltijd tussendoortjes totaal
kind 1-3 jaar 0,75 0,96 0,71 0,24 2,65
kind 4-8 jaar 0,92 1,09 1,11 0,48 3,60
kind 9-13 jaar 1,38 1,81 1,80 0,88 5,88
man 14-50 jaar 1,72 2,00 2,27 1,11 7,09
vrouw 14-50 jaar 1,32 1,75 2,17 1,10 6,34
man 51-69 jaar 1,51 1,86 2,13 1,25 6,75
vrouw 51-69 jaar 1,30 1,82 2,06 1,20 6,38
man en vrouw 70 jaar + 1,48 1,89 2,14 1,21 6,72
zwangere vrouw 1,39 1,82 2,19 1,05 6,46
moeder die borstvoeding geeft 1,58 2,07 2,25 1,31 7,21
Bedragen zijn in euro’s en gebaseerd op een tweepersoonshuishouden
Bron: Referentievoedingen, Voedingscentrum 2016, Nederlandse Vereniging van Diëtisten 2020
Berekeningen: Nibud april 2022 op basis van bronbestanden CBS. De bedragen zijn inclusief 9 procent btw.

Grootte van het huishouden

Hoe meer personen in een huishouden, hoe meer een maaltijd kost. Een voordeel is dat de boodschappen voor meer personen vaak goedkoper uitkomen per persoon. In de tabel hieronder zie je hoe groot dat verschil is per grootte van het huishouden.

Kosten van voeding in vergelijking met een tweepersoonshuishouden
Soort huishouden Kosten
Eenpersoonshuishoudens 10% duurder
Driepersoonshuishoudens 20% goedkoper
Vierpersoonshuishoudens 30% goedkoper

Voorbeeld: Een gezin bestaat uit een twee ouders (beiden jonger dan 50 jaar), een kind van 7 en een kind van 12 jaar oud. Per dag besteedt dit gezin aan voeding: 7,09 + 6,34 + 3,60 + 5,88 = 22,91 euro minus 30 procent vanwege vierpersoonshuishouden = € 16,04.

Uitgaven zijn afhankelijk van het inkomen

Hoe hoger het inkomen, hoe meer geld aan voeding wordt uitgegeven. Andere uitgaven hebben ook invloed op wat je aan voeding kunt besteden. Heb je bijvoorbeeld hoge woonlasten? Dan blijft er minder over voor bijvoorbeeld voeding.

Wanneer het inkomen stijgt, besteedt een huishouden meer aan andere dingen dan aan voeding. Bijvoorbeeld kleding en vervoer. Iedereen maakt hierin zijn eigen keuzes.

Dieetvoeding

Moet je je om medische redenen aan een dieet houden? Dan heb je soms aangepast eten nodig. Dit betekent vaak extra kosten.

Soms kom je dan in aanmerking voor een tegemoetkoming. Dat kan op twee manieren:

 • Via de gemeente: als je hiervoor in aanmerking komt, kan de gemeente de extra kosten die je moet maken vergoeden vanuit de bijzondere bijstand.
 • Via de Belastingdienst: je kunt, afhankelijk van de situatie, de uitgaven doorgeven als specifieke zorgkosten bij de Belastingdienst. Deze kosten zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst voert deze fiscale aftrek uit. Lees er hier meer over.

Dit geldt bijvoorbeeld voor een dieet zonder gluten of koemelkeiwit. Of wanneer je door ziekte meer energie of eiwitten nodig hebt. Het is goed om een dieetverklaring aan te vragen bij de arts of diëtist. Dat is nodig om een verzoek tot bijzonder bijstand te beoordelen. Ook de Belastingdienst kan je vragen een dieetverklaring op te sturen als je specifieke zorgkosten opgeeft.

Kosten van huisdieren

Huisdieren kosten geld. Hoeveel, dat is afhankelijk van het soort huisdier, van het formaat en van nog andere factoren. Als je een huisdier wilt nemen, is het goed te kijken of je de kosten ervan kunt dragen. Zet het eens op een rijtje, zodat je weet waar je aan toe bent. Ook als je al een huisdier hebt.

Bepaal eerst hoeveel ruimte er is in je budget. Ons gratis Persoonlijk Budgetadvies helpt je inzicht te krijgen in je inkomsten, uitgaven en te bepalen hoeveel geld je kunt missen.

Is het krap? Misschien kan je ergens anders op besparen. Of minder uitgeven door te kiezen voor een goedkopere optie, zoals een kleiner dier of minder dieren.

Checklist uitgaven voor huisdieren

 • Aanschaf

  De prijzen van dieren lopen enorm uiteen. Een dier uit het asiel is goedkoper dan van een fokker. Het ene ras is duurder dan het andere. Oriënteer je uitgebreid en vraag andere mensen naar hun ervaringen. Zo krijg je inzicht in opties en kosten.

 • Chippen en registreren

  Chippen en registreren is voor sommige huisdieren verplicht, in elk geval voor honden. Hier zijn kosten aan verbonden. Bij pups is dit soms al in de aanschafprijs begrepen. Lees meer over chippen en registreren van dieren bij Rijksoverheid.

 • Cursussen

  Voor honden is er een groot aanbod van trainingen en cursussen: van puppycursus tot behendigheid. Veel hondenscholen bieden ook individuele trainingen aan (bijvoorbeeld bij gedragsproblemen), deze lessen zijn vanzelfsprekend duurder.

 • Huisvesting en spullen

  Spullen voor je dier zijn voor een deel onmisbaar, voor een deel handig of gewoon leuk. Denk bijvoorbeeld aan: mand, bench, riem, hok, kattenluikje, kattenbak, reistas, fietskar, buitenren, krabpaal, voerbak, speelgoed en borstels. Kijk eerst wat echt nodig is voordat je iets koopt. Tweedehands kopen is een bespaartip.

 • Voeding en verzorging

  Je dier moet natuurlijk eten. De kosten voor soorten voedsel lopen erg uiteen: vergelijk eerst en reken het bedrag om naar kosten per maand. Vergeet niet kauwbotten, trainingssnoepjes etc. Denk wat betreft verzorging aan kosten voor de hondentrimmer, shampoo en antivlooienmiddel.

 • Dierenarts

  De kosten van de dierenarts bestaan uit vaste en variabele kosten. Denk bij vaste kosten aan inentingen en ontwormingskuren. Daarnaast zijn er eenmalige kosten, zoals voor castratie of sterilisatie of van medische behandelingen bij ziekte. Je kunt je eventueel hiervoor verzekeren.

 • Verzekering

  Dierenartskosten kunnen hoog oplopen. Je kunt overwegen een verzekering af te sluiten. Als je zelf voldoende geld achter de hand hebt, is dit niet per se nodig. Vergelijk in elk geval eerst de premie, de voorwaarden en de dekking van diverse aanbieders.

 • Hondenbelasting

  Gemeenten mogen hondenbelasting heffen. Niet elke gemeente doet dit ook. Op de website van je gemeente vind je informatie voor jouw woonplaats.

 • Vakantie

  Gaat je huisdier mee op vakantie? Bedenk van tevoren of de (vlieg)reis of het verblijf extra geld kost. Papieren en inentingen kunnen verplicht zijn over de grens. Blijft je dier thuis? Denk dan aan kosten van opvang.

 • Uitlaatservice of oppas

  Als je zelf niet altijd thuis bent, is er misschien een abonnement op een kennel of een uitlaatservice nodig.

Overige huishoudelijke uitgaven

Naast de dagelijkse boodschappen en kosten voor een huisdier, zijn er nog meer huishoudelijke uitgaven, bijvoorbeeld:

 • Persoonlijke verzorging
 • Kapper
 • Cadeautjes
 • Schoonmaakmiddelen
 • De glazenwasser
 • Hulp in de huishouding
 • Identiteitsbewijs

De bedragen voor deze uitgavenposten verschillen per huishouden. Je kunt deze bedragen uit een kasboek of uit je bankafschriften halen. Maar je kunt ook richtbedragen halen uit de Nibud-tool Persoonlijk Budgetadvies. Deze bedragen kun je overnemen in je jaarbegroting.

De kosten voor het aanvragen of vernieuwen van een identiteitsbewijs of rijbewijs verschillen per gemeente. Voor een spoedaanvraag betaal je vaak meer. Informeer bij je gemeente of kijk op de website van je gemeente voor de bedragen die voor jou gelden.

Wil je meer weten over wat je betaalt voor elektriciteit, een auto of je zorgverzekering? We hebben uitgebreide informatie over kosten van energie en water, verzekeringen en autokosten.

Besparen op uitgaven

Voor wie zich erin wil verdiepen, valt er vaak wel te besparen op huishoudelijke uitgaven. Kijk verder op onze pagina over Geld besparen voor het maken van een plan en voor een lijst praktische bespaartips.