Wil je besparen op je uitgaven? Of wil je meer inzicht krijgen in waar het geld blijft en bewustere geldkeuzes maken? Met deze bespaartips en een bespaarplan maak je hier een goed begin mee.
Op deze pagina
Een bespaarplan maken
Wil je serieus werk maken van je voornemen om te besparen? Maak dan een goed begin en gebruik ons stappenplan. In vier stappen maak je een eigen, persoonlijk bespaarplan. Met wat uitleg en structuur weet je beter waar je aan begint en maak je de kans groter dat je je doel behaalt. De stappen zijn:
Stap 1. Waar kun je op besparen?
Stap 2. Keuzes maken
Stap 3. Bepaal je persoonlijke bespaarplan
Stap 4. Wat levert het op?
Bijhouden is besparen
De kans is groot dat je niet precies weet hoeveel geld je hebt uitgegeven aan boodschappen deze week. Of wat je hebt besteed aan kleine aankopen her en der.
Het bijhouden van uitgaven is vaak de eerste stap als je wilt besparen. We geven vaak ongemerkt meer uit dan we denken. Als je weet waar het geld naartoe gaat, kun je gaan budgetteren. Dat geeft grip.
Veel bankieren-apps plaatsen je uitgaven al in bepaalde categorieën, zoals boodschappen, kleding en wonen. Je kunt de uitgaven ook in een kasboek of schriftje opschrijven. Het Nibud heeft een handig kasboek dat je kunt kopen in de webwinkel.
Tips om geld te besparen
Boodschappen, tussendoortjes of (online) shoppen. Vele kleine uitgaven kunnen bij elkaar een groot bedrag zijn. Daar kun je misschien op besparen als je er iets meer bij stilstaat. Heb ik dit echt nodig? Kan dit goedkoper? Met deze tips wordt het makkelijker om te besparen.
Geld besparen op boodschappen
We doen allemaal boodschappen. Daarom denken we er vaak niet veel over na. Maar boodschappen kunnen per maand een grote uitgavenpost zijn. Met wat kleine aanpassingen kun je hierop besparen.
- Maak een weekplanning. Bepaal wat je huishouden per dag eet en plan dit voor een paar dagen of een week vooruit. Dat bespaart tijd en geld. Haal eens per week of op een vast moment de boodschappen in huis. Zo hoef je niet iedere dag naar de supermarkt en word je niet verleid om extraatjes te kopen.
- Bekijk de folders van de supermarkten in de buurt. Die zijn vaak ook online te vinden. Bepaal de boodschappen voor het weekmenu met producten die op dat moment in de aanbieding zijn.
- Aanbiedingen kunnen flink wat voordeel opleveren. Maar alleen bij producten die je ook in die hoeveelheid gebruikt. Let dus op dat je niet te veel (verse) boodschappen in huis haalt, alleen omdat het in de aanbieding is. Anders moet je die weggooien, en dat is zonde. Lang houdbare producten als koffie, wasmiddel of bijvoorbeeld tandpasta of shampoo gaan wel altijd op.
- Zorg dat je een makkelijke maaltijd, zoals kliekjes of een kant-en-klare maaltijd, in huis hebt voor als je na een lange dag geen zin hebt om te koken. Dat is goedkoper dan eten bestellen.
- Doe geen boodschappen op een lege maag. Met trek is het een stuk aantrekkelijker om extraatjes in je boodschappenkar te doen.
- Gaan de kinderen mee? Spreek van tevoren af wat je wel en niet koopt. En wat zij eventueel uit mogen kiezen.
- Heb je toch een voorkeur voor een bepaald A-merk? Koop dan wel andere producten van het goedkopere huismerk, waarbij het minder uitmaakt.
- Op de markt zijn de prijzen soms lager. Dat kan gelden voor levensmiddelen, maar ook voor verzorgingsproducten, fietsspullen of diervoeding.
- Vergelijk de prijzen. Er zijn vergelijkings- of aanbiedingssites die hierbij helpen. Vergelijk bijvoorbeeld de prijs per kilo of per liter van een product. Pas dan weet je of het ene merk duurder is dan het andere.
- Besparen doe je ook door zo min mogelijk te verspillen. Kijk op de website van Milieu Centraal voor meer tips.
Creatieve manieren om geld te besparen
Door bewuster te winkelen en minder spullen te kopen, bespaar je ook geld.
- Kleine, terugkerende uitgaven kunnen aardig oplopen. Denk aan de dagelijkse koffie-to-go of de zak drop bij het tankstation. Het effect van het ongemerkt weglekken van geld noemen we de latte-factor.
- Denk bewust na over een aankoop. Slaap er een nachtje over. Als je online winkelt, plaats het product dan in je winkelmandje en kijk of je het een dag later nog zo graag wilt.
- Als je iets aantrekkelijks ziet wat boven je budget ligt, bedenk dan wat je ervoor moet opgeven.
- Samen delen komt steeds vaker voor. Denk bijvoorbeeld aan het delen van gereedschap met de buren of familie. Het ruilen van producten zoals bij een kledingruil, of deelsystemen voor auto’s en boeken.
- Zoek op social media naar weggeefhoeken of lokale groepen met gratis af te halen spullen. Denk ook aan Marktplaats.
- Wacht op de uitverkoop of koop in het ‘verkeerde’ seizoen. Na de kerstdagen zijn veel feestspullen volop in de aanbieding en na de zomervakantie de campingspullen.
- Stel vooraf een budget vast en hou je daaraan als je niet meer dan een bepaald bedrag uit wilt geven.
- Bewaar de bonnetjes. Slim geruild is beter dan niet gebruikt.
- Kies niet meteen voor nieuw of duur. Misschien kun je ook uit de voeten met tweedehands of een goedkoper merk.
- In de bibliotheek kun je naast (e-)boeken ook luisterboeken lenen, tijdschriften lezen en meer. Jongeren tot 18 jaar zijn gratis lid.
Besparen op energie
Ook op de energiekosten kun je misschien besparen door bewuster met water en elektriciteit om te gaan. Kijk voor onze tips hierover bij Kosten van energie