Direct naar content

Melding: Help je ons met het verbeteren van onze website?

We zijn erg benieuwd hoe je het bezoek aan onze website ervaart. Naar de vragenlijst

Grip op je abonnementen

Steeds meer producten en diensten worden als abonnement aangeboden. Denk aan internet en televisie. Maar ook de krant, bloemen, streamingdiensten en maaltijdboxen. Het is makkelijk om de kosten ervan te onderschatten. Op deze pagina lees je hoe je overzicht houdt over je abonnementen.

Abonnementen afsluiten

Denk bij het afsluiten van een nieuw abonnement goed na of het gemak en de financiële voordelen ervan opwegen tegen de verplichting die je aangaat. Als je een abonnement afsluit, kun je vaak niet even een maandje overslaan als er wat minder geld op je rekening staat.

Reken ook de maandelijkse kosten om naar een jaarbedrag. Een paar tientjes per maand voor een abonnement klinkt weinig. Maar op jaarbasis schrik je misschien toch van het bedrag.

Vragen voordat je een abonnement afsluit

  • Hoelang loopt dit abonnement? Wil je voor zo’n lange periode een abonnement afsluiten?
  • Kun je eerst een proefabonnement nemen? Zo ja, voor hoelang?
  • Loopt het abonnement daarna automatisch door, of stopt het vanzelf na de afgesproken periode?
  • Wat zijn de voorwaarden als je het abonnement wil opzeggen?
  • Wat zijn de maandelijkse kosten van het abonnement? Kan en wil je dit elke maand betalen?
  • Gaat de betaling van het abonnement via een automatische incasso of met een rekening? Heb je hier een keuze in?
  • Is de datum van de betaling aan te passen, bijvoorbeeld aan het moment waarop je salaris wordt gestort? Dit kan belangrijk zijn bij hogere bedragen.

Let op: sluit je een telefoonabonnement af met een toestel dat duurder is dan € 250,-? Dan wordt dit geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit kan invloed hebben op het afsluiten van een andere lening. Lees hier meer over de registratie bij het BKR.

Soorten abonnementen

Tegenwoordig kun je voor een heleboel spullen en diensten een abonnement afsluiten. Je hebt misschien al een internetabonnement en een tijdschriftabonnement. Ook de abonnementen voor streamingsdiensten en telefoons worden vaak gebruikt. Zelfs voor kleding, eten en bloemen kun je een abonnement afsluiten.

Past het abonnement binnen je budget?

Veel mensen hebben meer abonnementen dan ze denken. En ze geven er maandelijks dus ook meer aan uit dan ze doorhebben. Elk abonnement op zichzelf is misschien niet duur, maar alles bij elkaar opgeteld kan het een flink bedrag zijn. Om inzicht te krijgen in hoeveel je aan abonnementen uitgeeft, kun je onze voorbeeldlijst met soorten abonnementen gebruiken. Je vult daar in welke abonnementen je hebt en wat die per maand kosten. Tel alles bij elkaar op en je ziet wat je per maand kwijt bent aan je abonnementen.

Overzicht houden over je afgesloten abonnementen

Door een administratie bij te houden van je abonnementen hou je overzicht. Zo zie je in één oogopslag welke abonnementen je hebt lopen en hoeveel geld je daaraan kwijt bent.

Download de abonnementenlijst

Bewaar contracten van je afgesloten abonnementen

Bewaar abonnementscontracten en –documenten in je administratie. Dit kan in een papieren map of digitaal. Zo hou je overzicht van je verplichtingen en kun je gemakkelijk zien wat de voorwaarden zijn als je bijvoorbeeld wil opzeggen of aanpassen.

Zeg abonnementen die slapen op

Het kan zijn dat je nog abonnementen hebt lopen waar je geen gebruik meer van maakt. Als deze worden betaald door een automatische incasso, zijn ze makkelijk te vergeten. Loop jaarlijks je administratie door en ga na voor welke abonnementen je betaalt. Zijn er dubbelingen of onnodige abonnementen? Bepaal of er abonnementen zijn die je wil aanpassen of opzeggen.

Tip: check ook meteen of een abonnement bij een andere aanbieder goedkoper is. Stap eventueel over.

Abonnementen opzeggen

Veel mensen vinden abonnementen opzeggen lastig. Bij elk abonnement werkt het anders en loop je tegen andere voorwaarden aan. Ook hiervoor is het handig om je contracten in de administratie te bewaren. Informatie over abonnementen opzeggen staat vaak in het contract.

Tip: Vraag bij je opzegging als bewijs om een bevestiging per e-mail of per brief.

Regels bij opzeggen abonnement

Heb je een abonnement afgesloten voor een vaste periode, bijvoorbeeld zes maanden of een jaar? Dan kun je het bedrijf vragen of je eerder mag stoppen. Maar je hebt hier geen recht op, dus de aanbieder kan weigeren.

Is de vaste periode van het abonnement afgelopen? Dan mag de aanbieder, als je niks doet, je abonnement automatisch stilzwijgend verlengen. Je kan dan wel een opzegtermijn hebben, maar die mag niet langer zijn dan een maand.

Let op: een nieuwe aanbieding is niet hetzelfde als een automatische verlenging. Ga je akkoord met een tussentijdse verlenging van het abonnement met een jaar? Dan zit je er weer een jaar aan vast.

Lees hier meer over je rechten bij het opzeggen van abonnementen.

Herinnering opzeggen abonnement

Zet een herinnering in je mobiel of agenda als je het abonnement afsluit. Zorg dat je die herinnering op tijd ontvangt, het liefst ruim twee maanden voordat het contract afloopt. Dan ben je altijd op tijd om het abonnement stop te zetten. Zet ook bij het aangaan van een proefabonnement in je agenda wanneer de proeftermijn afloopt.

Persoonlijk budgetadvies

Gratis Persoonlijk Budgetadvies

Wil je weten hoe je abonnementsuitgaven zich verhouden tot je totale begroting? Vul dan ons gratis Persoonlijk Budgetadvies in. Je ziet dan ook hoeveel geld vergelijkbare huishoudens aan abonnementen uitgeven.