Direct naar content

Melding: Altijd op de hoogte met de Nibud nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws en handige tips van onze experts Aanmelden

Sparen: zo pak je het aan

Een deel van je inkomsten opzijzetten in plaats van het meteen uit te geven, noemen we sparen. Dat is belangrijk om financiële problemen op korte termijn te voorkomen. Maar ook om leuke of belangrijke uitgaven in de toekomst te kunnen doen. Hoe pak je het aan? 

Sparen op een spaarrekening 

Ook als de rente op een spaarrekening laag is, en daardoor onaantrekkelijker, is het verstandig om geld apart te hebben staan. Zo ben je voorbereid op onverwachte tegenvallers of wisselende inkomsten. En raak je niet meteen in de financiële problemen. Dat geeft rust. 

Belangrijk: zet je spaargeld apart 

  • In een apart ‘potje’ is de verleiding om het geld uit te geven kleiner. 
  • Je kunt makkelijk checken hoeveel spaargeld je hebt. 
  • Als je met regelmaat geld opzijzet op een vaste plek, wordt sparen een ‘vaste maandelijkse uitgave’. Dat is een goede gewoonte waarmee je geldproblemen voorkomt.  

Een buffer opbouwen 

Het eerste en belangrijkste doel om geld voor opzij te zetten is om een buffer op te bouwen. Een buffer is belangrijk om onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven te kunnen betalen. Denk aan het vervangen van apparaten, onderhoud aan je huis en auto of het betalen van het eigen risico voor zorgkosten. 

Als je dit soort kosten meteen zelf kunt betalen als ze zich voordoen, dan voorkom je geldproblemen.  

De hoogte van een verstandige buffer verschilt per huishouden. Wil je weten wat voor jouw situatie een goed bufferbedrag is? Dat bereken je met de Nibud BufferBerekenaar. 

Bedoeld om uit te geven 

Het geld van je buffer is bedoeld om uit te geven en steeds weer aan te vullen door maandelijks een bedrag te sparen. Je kunt dan de onverwachte kosten betalen én je buffer blijft op peil.  

Meer informatie over de buffer.

Andere spaardoelen 

Heb je je buffer op peil en kun je maandelijks wat meer geld opzijzetten? Dan kun je gaan sparen voor andere doelen: 

  • Voor het aanvullen van je pensioeninkomen op de langere termijn 
  • Voor het kopen van een huis, een verbouwing, een bruiloft, een verdere reis, enzovoorts. 
  • Voor (de studie van) je kind of kleinkind 

Hoeveel geld sparen? 

Om de buffer op te bouwen en daarna op peil te houden, adviseren we elk huishouden om minimaal tien procent van het maandelijkse inkomen opzij te zetten. 

Daarvoor is het nodig dat je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven. Zo ontdek je waar in je budget ruimte is om te sparen. Ons stappenplan laat zien hoe je te werk gaat.

Is minder ook genoeg? 

We snappen dat het niet voor iedereen makkelijk is om geld opzij te zetten. We weten ook dat mensen die moeite hebben met rondkomen als eerste minder op vakantie gaan, onderhoud aan het huis uitstellen en minder snel spullen als meubels en apparaten vervangen. 

De tien procent is een richtlijn. Je hebt minder geld nodig als: 

  • Je in aanmerking komt voor individuele bijzondere bijstand van de gemeente voor het vervangen van bepaalde noodzakelijke apparatuur.  
  • Je via familie en vrienden tweedehands meubels krijgt of op een andere manier goedkoop aan spullen komt. 
  • Je geen of weinig uitstapjes maakt of niet op vakantie gaat. 

Makkelijker sparen 

Sparen kan lastig zijn. We zijn nu eenmaal meer gericht op het heden dan op de toekomst. En we hebben vaak het gevoel nu geen geld te kunnen missen. 

Toch zijn er ook slimme manieren om geld opzij te zetten zonder dat je het direct in je portemonnee voelt. We geven je wat tips voor ongemerkt sparen. 

Extra inkomsten opzijzetten 

Ontvang je een extra bedrag naast je vaste inkomen? Bijvoorbeeld vakantiegeld of een dertiende maand? Of misschien een financiële meevaller zoals een teruggave van de energieleverancier? Zet dit bedrag apart voordat je het uitgeeft. 

Sparen met een doel 

Sparen met een concreet doel (bijvoorbeeld een nieuwe keuken) motiveert vaak meer dan ‘zomaar’ sparen. Hoe minder ver de ‘beloning’ voor het sparen in de toekomst ligt, hoe makkelijker het sparen is. 

Automatisch sparen 

Heb je een dure aankoop gedaan die op een gegeven moment aan vervanging toe is? Zoals een auto of verwarmingsketel? Stel direct een maandelijkse overschrijving naar je spaarrekening in om een potje aan te leggen voor onderhoud en vervanging. 

Pinsparen 

Pinsparen houdt in dat de bank bij elke pinbetaling automatisch een bepaald percentage op je spaarrekening stort (als je niet rood staat). Bij vijf procent pinsparen en een betaling van € 25 spaar je zo € 1,25. Doordat het om kleine bedragen gaat, groeit je spaargeld geleidelijk en ongemerkt. Dit kan bij sommige banken. 

Via de ziektekostenverzekeraar 

Bij sommige ziektekostenverzekeringen kun je maandelijks meer premie betalen. Bijvoorbeeld  € 38,50 per termijn in 10 termijnen. Deze premie wordt dan apart bewaard voor je eigen risico. Gebruik je het eigen risico niet? Dan krijg je het bedrag weer terug. Vraag bij jouw verzekeraar naar de mogelijkheden. 

Koopzegels 

Koopzegels kun je kopen bij je aankopen. Bijvoorbeeld bij de supermarkt. Je spaart de zegels tot de kaart vol is. De volle kaart kun je inleveren, waarna je een hoger bedrag ontvangt dan je voor de zegels hebt betaald.  

Boek niet te snel terug 

Met internetbankieren is het makkelijk om snel wat spaargeld terug te boeken. Door je spaargeld op een rekening te zetten waar je moeilijker bij kan, zoals een spaarrekening die niet gekoppeld is aan mobiel bankieren of een spaarrekening bij een andere bank, bouw je voor jezelf een drempel. 

Spaarhypotheek 

Heb je een bedrag dat je voor langere tijd weg kunt zetten? Als je een (bank)spaarhypotheek hebt, kun je onder bepaalde voorwaarden extra spaargeld storten in de spaarpolis van de hypotheek. Over de relatief hoge rente die je krijgt hoef je geen belasting te betalen. Vraag bij je bank naar de mogelijkheden en voorwaarden.