Direct naar content

Melding: Altijd op de hoogte met de Nibud nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws en handige tips van onze experts Aanmelden

Een financiële buffer

Een financiële buffer is geld dat je apart zet om onverwachte, grotere en noodzakelijke kosten direct te kunnen betalen als ze zich voordoen. Hoe bouw je een buffer op? En wat is een verstandig bedrag in jouw situatie? 

Het bufferbedrag 

Als je een bufferbedrag achter de hand hebt, weet je zeker dat je onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven direct kunt betalen. Zonder daarvoor een lening af te moeten sluiten of je levensstijl aan te passen. Dit is dus heel belangrijk om geldproblemen te voorkomen. 

Je financiële buffer dekt: 

  • De vervanging van je inboedel 
  • Onderhoud aan huis en tuin 
  • Onverwachte rekeningen 
  • Vervanging en reparaties aan je auto 

De BufferBerekenaar brengt in beeld wat de waarde is van deze onderdelen. Welk bedrag je nodig vindt om daadwerkelijk achter de hand te houden, is natuurlijk aan jou. Er kunnen redenen zijn om een lagere buffer aan te houden. Bijvoorbeeld als je veel spullen net hebt vervangen. 

Bereken je bufferbedrag

Welk bedrag je het best apart kunt zetten verschilt per huishouden. Je kunt het voor jouw situatie nagaan met de Nibud BufferBerekenaar. Met deze online tool bereken je je persoonlijke adviesbuffer.

Als het nodig is, maak je gebruik van geld uit de buffer. Daarvoor is dit ook bedoeld. Als je maandelijks tien procent van je netto inkomen spaart, vul je het bufferbedrag steeds weer aan. 

Extra sparen naast de buffer 

De buffer is niet bedoeld om te gebruiken bij tegenvallende inkomsten. Bijvoorbeeld als je zzp’er met wisselende inkomsten, of bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of als je met pensioen gaat. 

Ook andere doelen zoals het laten studeren van je kind, het kopen van een woning of het (extra) aflossen van een hypotheek vallen niet onder het bufferbedrag. Hiervoor kun je naast de buffer extra geld opzijzetten. 

Meer over verschillende spaardoelen.

Hoe bouw je een financiële buffer op?  

De uitkomst van de BufferBerekenaar geeft een richtlijn voor een goed bufferbedrag in jouw situatie. Dat bedrag hoef je niet meteen al bij elkaar te hebben. Je kunt het opbouwen door te gaan sparen. 

  • Zo begin je met sparen

    Hoe vind je ruimte in je budget om geld apart te kunnen zetten? En wat zijn extra manieren om meer te sparen? Bekijk onze pagina met spaartips. 

Je inboedel vervangen 

Of je nou van designmeubels houdt of pas een nieuwe bank koopt als de oude echt versleten is: ooit moeten je meubels vervangen worden en dan gaat het vaak om grotere bedragen. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg geld hebt om meubels en apparatuur te vervangen als dat nodig is? 

Sparen voor inboedel 

Het is verstandig om op tijd geld opzij te zetten. Maar op hoeveel geld moet je rekenen? Dit stappenplan helpt je met berekenen van een spaarbedrag en met het sparen zelf. 

Het totaalbedrag van je inboedel

Het kan ook voorkomen dat het nodig is om in één keer een compleet nieuwe inboedel aan te schaffen. Bijvoorbeeld door een onverwachte verhuizing, of omdat je uit elkaar gaat. We kunnen hier geen precies bedrag voor geven.  

Per huishouden zijn er grote verschillen. Afhankelijk van gezinssamenstelling, inkomen en smaak. Een globale richtlijn is rond de € 9.000 voor een alleenstaande en voor een gezin met twee kinderen ca. € 12.000. Deze bedragen zijn uiteraard niet voor iedereen op korte termijn haalbaar.