Direct naar content

Melding: Help je ons met het verbeteren van onze website?

We zijn erg benieuwd hoe je het bezoek aan onze website ervaart. Naar de vragenlijst

Verantwoord beleggen

Beleggen is het investeren van geld met het idee dat die investering meer waard wordt in de toekomst. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in aandelen, maar ook in cryptomunten of vastgoed. Wanneer past beleggen in jouw situatie? En waar moet je dan op letten?

Wanneer beleggen? 

Beleggen is niet voor iedereen een goed idee. Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Als de belegging in het slechtste geval weinig of niets oplevert, moet je nog gewoon rond kunnen komen. Je moet nog boodschappen kunnen doen en de huur of de hypotheek kunnen betalen. 

Wil je beleggen met spaargeld, zorg dan dat je eerst een buffer opbouwt. Heb je meer spaargeld dan de minimumbuffer voor jouw situatie, dan kun je met het geld dat overblijft meer risico nemen en beleggen. Wat voor jou een goed bufferbedrag is, kun je berekenen met onze BufferBerekenaar

Sparen of beleggen 

De keuze voor sparen of beleggen hangt van een aantal zaken af. Wil je met het geld risico’s nemen? Of kies je liever voor zekerheid? Hoe lang kun je het geld missen en met welk doel zet je het opzij? Voor sommige spaardoelen kan beleggen interessant zijn, maar voor andere doelen minder. 

  • Sparen, aflossen of beleggen

    Heb je wat geld over en twijfel je wat je ermee wil doen? Het online Geldplan Sparen, aflossen of beleggen helpt bij het maken van een keuze. Begin het Geldplan.

De opbrengst van beleggen 

Je kunt beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Maar ook in opties, vastgoed, goud en kunst. Vaak geldt: hoe meer winst je eruit kunt halen, hoe groter het risico. Bij beleggen zijn er verschillende vormen van opbrengst: een jaarlijkse vergoeding, bijvoorbeeld rente of dividend, en koerswinst.  

Rente of dividend 

Bij bepaalde vormen van beleggen krijg je ieder jaar een vergoeding in de vorm van rente of dividend: 

  • Bij obligaties ontvang je elk jaar rente. 
  • Bij aandelen ontvang je mogelijk dividend. Dividend is een deel van de winst dat het bedrijf uitkeert aan de aandeelhouders. Als je belegt in een bedrijf dat niet goed loopt, bestaat het risico dat je een jaar weinig of geen vergoeding krijgt. 
  • Beleg je in een tweede woning, dan kun je huuropbrengsten krijgen. 

Koerswinst 

Bij veel beleggingen zit de opbrengst ook in de koerswinst. Koerswinst betekent dat je de beleggingen voor meer geld verkoopt dan je ervoor hebt betaald. Soms krijg je minder terug voor je beleggingen. Dan lijd je verlies. 

Sommige beleggingen geven geen rente of dividend, dan is alleen koerswinst de basis voor je rendement. Rendement is de opbrengst van een belegging. Dit geldt voor bijvoorbeeld opties, goud, kunst en cryptomunten zoals bitcoin. De prijzen van dit soort beleggingen hangen sterker af van het sentiment en schommelen dus meer dan obligaties en aandelen. 

Nettorendement 

Bij beleggingen spreken we vaak van rendement. Hiermee geven we aan wat de belegging oplevert. Het is belangrijk om na te gaan of het om bruto- of nettorendement gaat. Kijk vooral naar het nettorendement. 

Bij het brutorendement zijn de kosten en premies nog niet van de opbrengst afgetrokken. Het lijkt daardoor dus alsof je meer geld krijgt dan uiteindelijk het geval is. Het nettorendement geeft een indicatie, maar nooit een garantie. 

Handelen in crypto’s

Cryptomunten winnen de laatste jaren aan populariteit, vooral onder jongeren. Hoe werkt crypto? Het zijn digitale ruilmiddelen waar geen bank of overheid aan te pas komt. Met de meeste crypto’s kun je niet betalen, ze hebben alleen een ‘digitale waarde’. De meest bekende cryptomunt is de bitcoin, maar er zijn nog duizenden andere crypto’s. Je kunt ze via allerlei platforms aanschaffen voor echt geld en verkopen voor echt geld.

Onder andere via financiële influencers, finfluencers genoemd, worden mensen verleid om echt geld te stoppen in crypto’s. Zij beloven vaak dat je snel rijk wordt als je in cryptomunten investeert, maar de kans op het verliezen van je geld is relatief groot vanwege de snel veranderende waarde. Een munt die vandaag een bepaalde waarde heeft, kan morgen waardeloos zijn.

Crypto’s zijn risicovol

Beleggen in cryptomunten is risicovol. Er is geen onderliggende waarde (zoals spaargeld rente kan opleveren of aandelen dividend kunnen opleveren). De waarde van crypto’s is grotendeels gebaseerd op speculatie, zoals dat ook geldt voor kunst, sneakers, wijn of andere beleggingsobjecten. De waarde kan veel veranderen in korte tijd. Bovendien zijn voor cryptomunten bijna geen richtlijnen, relevante wetgeving of consumentenbescherming. Dat maakt ze volgens de AFM ook gevoelig voor misleiding, oplichting en manipulatie.

Bereid je daarom goed voor als je eraan denkt om je geld te stoppen in cryptomunten. Voor crypto’s geldt hetzelfde als voor beleggen in aandelen: beleg alleen met geld dat je kunt missen. Zorg ervoor dat je je vaste lasten nog kunt betalen als je de investering helemaal kwijtraakt.

Kosten voor financiële dienstverlener 

Maak je gebruik van een financieel adviseur of vermogensbelegger? Vraag dan goed na welke kosten hij of zij rekent. Het is voor banken, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders verboden om vergoedingen te ontvangen van beleggingsfondsen. 

Ook moeten de kosten van de dienstverlening duidelijk in een overzicht staan. De adviseur moet een ‘Vergelijkingskaart’ kunnen overhandigen. Hierin staat wat hij of zij doet en tegen welke kosten. Reken dit ook om in een totaalbedrag. Zo krijg je meer duidelijkheid over de prijs.  

Tip: Lees het Essentiële Informatie Document (EID) dat je krijgt goed door. Hierin vind je ook een risico-indicator die aangeeft hoe risicovol de belegging is. 

Bereid je goed voor 

Overweeg je om te gaan beleggen? Bereid je dan goed voor. Weet wat je wil kopen en wat je koopt. Alleen professionals met een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) mogen beleggingsadvies geven. Die adviseurs moeten zich houden aan strenge voorwaarden en hebben een zorgplicht. 

(Online) personen, zoals bloggers en finfluencers (finance-influencers) vertellen hun ervaringen op blogs en fora zonder specifiek advies te geven. Daarmee vallen zij niet altijd onder toezicht van de AFM en hoeven zij zich niet aan de strenge voorwaarden te houden. Bij de werkwijze van finfluencers bestaat een risico op belangenverstrengeling. Zij kunnen bijvoorbeeld betaald worden om een bepaalde mening te ventileren of beleggingen aanprijzen waar ze zelf in geïnvesteerd hebben (om deze later te verkopen met koerswinst zodra de koers gestegen is). 

Wees je bewust van de risico’s van informatie die wordt gegeven door mensen die geen professioneel adviseur zijn. Het is Nederland verboden om persoonlijk beleggingsadvies te geven zonder een AFM-vergunning. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor de gevolgen als je gebruikmaakt van die informatie.  

Zet van tevoren je wensen op een rij. Bijvoorbeeld of je veel of weinig risico wil nemen. Laat je goed informeren. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.  

Goed om te weten: 

  • Erkende financiële dienstverleners staan onder toezicht. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet toe op bijvoorbeeld betrouwbaarheid, deskundigheid en financiële zekerheid van de dienstverleners. 
  • De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) behartigt de belangen van beleggers.