Direct naar content

Melding: Altijd op de hoogte met de Nibud nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws en handige tips van onze experts Aanmelden

Geldzaken tijdens en na een scheiding

Bij een scheiding komen veel praktische dingen kijken zoals een verhuizing en verdeling van de boedel. Welke geldzaken kom je nog meer tegen tijdens en na een scheiding? En hoe krijg je grip op je nieuwe financiële situatie? 

Geldzaken regelen 

Bij een scheiding komen veel praktische dingen kijken waar een financiële kant aan zit. Zo moet je misschien verhuizen en de boedel verdelen. 

Een scheiding heeft ook gevolgen voor de hypotheek en het pensioen. Deze zaken moeten onderling worden verdeeld. Er kunnen gezamenlijke leningen of verzekeringen zijn. 

Als je kinderen hebt, moet je beslissen waar de kinderen gaan wonen. Gaan ze bij één van de ouders wonen? Of spreek je af dat je voor co-ouderschap gaat? En wat zou de kinderalimentatie zijn? Dat heeft allemaal invloed op de nieuwe financiële situatie. Meer over co-ouderschap.

Tijdens het huwelijk heb je misschien pensioen opgebouwd. Als je uit elkaar gaat, heb je beiden recht op elkaars opgebouwde ouderdomspensioen. Dat kun je verdelen. Het is slim om dat te doen op het moment dat je gaat scheiden. Lees er alles over op de pagina Scheiden en pensioen.

De (in)boedel verdelen 

Denk bij het verdelen van jullie bezittingen niet alleen aan fysieke spullen, maar ook aan de financiële verplichtingen zoals verzekeringen en leningen die jullie samen hebben afgesloten. 

Bij een lening ben je soms beiden ‘hoofdelijk aansprakelijk’. Bij een scheiding eindigt deze hoofdelijke aansprakelijkheid niet automatisch. Ook niet door een scheidingsconvenant (ook wel echtscheidingsovereenkomst). Informeer bij je bank naar de mogelijkheden om deze lening om te zetten naar twee aparte leningen. 

Fysieke inboedel 

Onder de fysieke inboedel vallen alle spullen in en rond het huis die van jullie samen zijn. Was je getrouwd in gemeenschap van goederen of had je een geregistreerd partnerschap? Dan is automatisch alles gezamenlijk bezit. Ga je scheiden, dan krijgen jullie allebei de helft van de waarde van de totale inboedel. 

Was je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, beperkte gemeenschap van goede of had je een samenlevingscontract? Dan hebben jullie vastgelegd wat van jullie samen is en wat niet. Al het gezamenlijke bezit moet eerlijk verdeeld worden. Dat geldt ook voor spullen waarvan onduidelijk is van wie ze zijn. Spullen die niet officieel van jullie samen zijn, gaan naar de oorspronkelijke eigenaar. 

Er is één uitzondering: verknochte goederen. Deze persoonlijke goederen zijn geen gemeenschappelijk bezit. Ook niet als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Voorbeelden zijn sieraden en kleding. Een erfenis of schenking die je hebt gekregen zijn ook niet altijd automatisch voor jullie beiden. 

Stappenplan inboedel verdelen

  1. Maak een lijst

    Start met het maken van een lijst. Hierop zet je alle spullen die verdeeld moeten worden. Van de auto en de televisie tot boeken, dvd’s en bestek. 

  2. Bepaal allebei wat je wil hebben

    Laat ieder afzonderlijk opschrijven wat hij of zij graag wil hebben. Bekijk daarna wat jullie allebei graag willen hebben. Daar moet je dan afspraken over maken. Bijvoorbeeld dat elk iets krijgt wat hij of zij ooit op een verjaardag heeft gekregen, of wat oorspronkelijk van zijn of haar familie is. 

  3. Bepaal de waarde

    Er is een verschil tussen de emotionele en de werkelijke waarde van spullen. Heb je  afgestemd wie wat krijgt, bepaal dan hoeveel alles in euro’s waard is. Dat kan lastig zijn. Oudere spullen, zoals een laptop van een paar jaar oud, zijn minder waard. Maar als je alles opnieuw moet aanschaffen kost dat veel meer geld. 

    Weet je de oorspronkelijke prijs niet meer? Neem dan als richtprijs de nieuwprijs van een relatief goedkoop product, of een tweedehands product dat nog goed is. 

    Tel de bedragen van de inboedel die jij krijgt en van wat je ex-partner krijgt apart bij elkaar op. Dit bedrag moet voor beiden ongeveer even hoog uitkomen. 

    Als dat niet zo is, zijn er twee oplossingen: 

    • Bekijk of degene met minder waarde toch meer inboedel kan krijgen. 
    • Laat degene die de meeste waarde krijgt hiervoor betalen. Zo krijg je beiden evenveel aan waarde mee.
  4. Spullen verdelen

    Als je hebt bepaald wie wat krijgt en of er nog geld betaald moet worden, leg je de verdeling vast in een echtscheidingsconvenant. Als de rechter dit heeft goedgekeurd, kun je de spullen definitief verdelen. 

Kom je er samen niet uit? Dan bepaalt de rechter wie wat krijgt. De rechter kijkt dan eerst naar de waarde van de hele inboedel. Een taxateur stelt deze waarde vast. Daarna verdeelt de rechter de inboedel. 

Meer handige informatie op Overheid.nl 

Verhuiskosten 

Verhuizen kan duur zijn. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel je zelf doet. Vraag als je een bedrijf inhuurt altijd meerdere offertes op. Deze kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. 

Blijf jij of jouw ex-partner in het huis wonen? Dan heeft degene die verhuist extra kosten. Bijvoorbeeld omdat het nieuwe huis geverfd moet worden. Of er zijn nog een vloer en gordijnen nodig. Probeer deze kosten ook te delen.  

De kosten van inrichting, zoals meubels, hoef je niet te verdelen. Daar heb je al rekening mee gehouden bij het verdelen van de inboedel. Krijgt de blijvende partner alle meubels? Betaal dan een vergoeding aan de ander.  

Begroting nieuwe situatie 

In een nieuwe financiële situatie is het verstandig om een overzicht te maken van de inkomsten en de uitgaven. Hoe ziet je nieuwe begroting eruit? Je hebt misschien minder inkomsten, maar allerlei uitgaven kunnen juist lager zijn nu je een kleiner huishouden hebt. 

Misschien heb je in de nieuwe situatie recht op bepaalde toeslagen en regelingen. Dit kun je controleren via de Nibud-tool BerekenUwRecht. Je ziet dan gelijk waar je de toeslag kunt aanvragen.  

Zet het allemaal goed op een rij, zodat je weet waar je aan toe bent. 

Tools voor inzicht in geldzaken bij scheiding

  • Persoonlijk Budgetadvies

    Tool

    Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies zet je inkomsten en uitgaven overzichtelijk op een rij en je ziet hoe je het doet vergeleken met anderen.

  • Geldplan Scheiden

    Tool

    Het Geldplan Scheiden geeft inzicht in je geldzaken nu en de veranderingen daarin na scheiding. Zo voorkom je geldproblemen.