Direct naar content

Melding: Altijd op de hoogte met de Nibud nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws en handige tips van onze experts Aanmelden

Wisselende inkomsten

Als je als freelancer werkt of met een nul-urencontract, of je hebt tijdelijke, kortere baantjes, dan kunnen je maandelijkse inkomsten heel wisselend zijn. Terwijl je uitgaven wel voor een groot deel vastliggen. Hoe krijg je grip op geld in zo’n situatie?

Hoe krijg je grip op wisselende inkomsten? 

Om meer grip op geld te krijgen als je de ene maand meer inkomsten hebt dan de andere, helpt het om vooruit te plannen en een buffer aan te houden op een spaarrekening. Dan kun je in ruime maanden geld apart zetten voor de mindere maanden. 

Met het Nibud-stappenplan Wisselende inkomsten werk je stap voor stap aan een solide basis voor je geldzaken.

Stappenplan Grip op wisselende inkomsten

Belangrijk: een buffer 

Voor elk huishouden is het belangrijk om een financiële buffer te hebben. Dat is een spaarpotje om onverwachte, noodzakelijke kosten direct te kunnen betalen. Bijvoorbeeld: als de koelkast stuk gaat of je een onverwachte rekening krijgt. 

Heb je wisselende inkomsten, dan heb je bovenop deze buffer voor onverwachte uitgaven nog een extra spaarbedrag nodig voor periodes met minder inkomen. 

Lees meer op onze pagina over de buffer.

De middelingsregeling 

Als je inkomen erg wisselt, kan het zo zijn dat je in het ene jaar meer belasting betaalt dan in een ander jaar. De Belastingdienst heeft daarvoor een tegemoetkoming: de middelingsregeling. 

Bij middeling kijkt de Belastingdienst naar het inkomen en het bedrag aan belasting dat je betaalt in drie aaneengesloten jaren. Heb je in die drie jaar meer dan € 545 te veel betaald? Dan krijg je geld terug van de belasting.  

Bereken of dit voor jou geldt op berekenhet.nl. Je kunt zelf kiezen welke drie aaneengesloten jaren je wilt vergelijken. Kies de jaren waarin de verschillen het grootst waren. Vul het Verzoek om middeling in bij de Belastingdienst als je de middeling wilt aanvragen. 

Let op: per 1 januari 2023 is de middelingsregeling vervallen. De laatste jaren waarover je kunt middelen zijn daarom 2022, 2023 en 2024. Meer informatie lees je op de website van de Belastingsdienst.