Direct naar content

Vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar

Hoe voorkom je financiële problemen? Dat willen veel mensen graag weten. Daarom heeft het Nibud vuistregels geformuleerd die laten zien wat je kunt doen om financieel gezond te worden en te blijven. Dat zijn de vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar. 

Vuistregels voor financiële gezondheid 

Uit Nibud-onderzoek blijkt keer op keer dat wie een aantal gewoontes aanleert in zijn geldzaken, een veel kleinere kans heeft om in geldproblemen te komen. Deze gewoontes heeft het Nibud in 4 vuistregels vertaald: 
 

 • Check wekelijks je saldo en uitgaven 
 • Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven 
 • Spaar maandelijks 10 procent van je inkomen 
 • Bewaar je administratie op een geordende manier, en houd het bij 
  Eenmalig: administratie inrichten. 
  Dagelijks: (digitale) post openen. 
  Wekelijks: administratie bijwerken en betalingen doen. 
  Maandelijks: bijzonderheden doornemen (met partner). 
  Jaarlijks: administratie grondig opruimen. 

Kortom: ontwikkel inzicht in je inkomsten en uitgaven, plan vooruit, spaar regelmatig zorg voor een geordende administratie. Dat draagt écht bij aan je financiële gezondheid. 

Hoe pak je het aan?  

De vuistregels zijn duidelijk en niet moeilijk uit te voeren. Sommige dingen doe je misschien al. Het Nibud raadt je aan om alle vuistregels te volgen en te zorgen dat het gedrag dat erbij hoort routine voor je wordt. Zo hou je grip op je geldzaken en dat geeft rust. 

Om je te helpen de vuistregels te volgen, heeft het Nibud allerlei hulpmiddelen ontwikkeld, zoals korte uitlegvideo’s en stappenplannen. Ook kun je meedoen aan e-mailcoachingmodules. 

E-mailcoaching 

Er zijn drie gratis e-mailcoachingprogramma’s waar je je voor kunt aanmelden om te zorgen dat je de Nibud-vuistregels tot routine maakt en in je dagelijkse financiële gedrag opneemt. Nadat je je aangemeld hebt, ontvang je regelmatig mailtjes met lessen of reminders.  

E-mailcoaching Check, Plan, Spaar 

Maak in twaalf weken de vuistregels Check, Plan, Spaar tot routine. Wekelijkse e-mails en sms’jes geven geheugensteuntjes (heb ik deze week mijn saldo al gecheckt?), praktische uitleg (een jaarplanning, hoe begin je daar eigenlijk mee?) en tips om slim overzicht te houden over je geldzaken. Direct aanmelden.

E-mailcoaching Bewaar 

In acht weken zet je een goede financiële administratie op. Wekelijkse mails helpen je om je documenten te ordenen en bewaren en je krijgt tips en trucs om het bij te blijven houden. Direct aanmelden.

E-mailcoaching Jaarplanner 

Met dit programma blijf je het hele jaar financieel fit. Je krijgt elke twee weken mails tips, tools en reminders voor je geldzaken. De vuistregels komen erin terug, in combinatie met slimme momenten in het jaar dat aandacht voor financiën nodig is. Zo vergeet je nooit iets! Direct aanmelden.

E-mailcoachingprogramma's

 • E-mailcoaching Bewaar

  E-coaching

  Zet in acht weken een goede financiele administratie op met onze wekelijkse gratis mailtjes vol adviezen en tips.

 • E-mailcoaching Check, Plan, Spaar

  E-coaching

  Maak in twaalf weken de Nibud-vuistregels Check, Plan, Spaar tot routine. Je krijgt wekelijks een mail met lessen en tips.

 • E-mailcoaching Jaarplanner

  E-coaching

  Met dit programma blijf je het hele jaar financieel fit. Je krijgt mails tips, tools en reminders op slimme momenten. Meld je gratis aan.

Stappenplannen 

Wil je precies weten hoe je een financiële jaarplanning opzet? Of kun je wel wat hulp gebruiken om meer te gaan sparen? Daarvoor hebben we per vuistregel een stappenplan gemaakt. Volg de stappen en je leert alles om de vuistregels te volgen.

Stappenplannen

Uitlegvideo’s 

Voor elk van de vuistregels is er een korte video met uitleg van de belangrijkste punten.

Deze content is beschikbaar na het accepteren van de cookies.