Direct naar content

Melding: Help je ons met het verbeteren van onze website?

We zijn erg benieuwd hoe je het bezoek aan onze website ervaart. Naar de vragenlijst

Plannen en begroten

Weet je niet altijd waar je geld blijft? Wil je meer grip en inzicht? Door een kasboek bij te houden of een begroting te maken kun je plannen met je geld en weet je beter wat je kan verwachten. Hoe pak je het aan? Dat lees je op deze pagina. 

Kasboek   

Allerlei kleine dagelijkse uitgaven kunnen samen een groot bedrag worden. Waar gaat het aan op? Met een kasboek, huishoudboekje of uitgavenapp krijg je hier snel en makkelijk inzicht in. Zo ga je vaak vanzelf bewuster uitgaven doen. En de informatie uit een kasboek helpt ook bij het maken van een begroting!  

Stappenplan: een kasboek maken 

Een kasboek is snel gemaakt en helemaal niet ingewikkeld. Gebruik een papieren schrift of maak een digitaal kasboek aan. Bijvoorbeeld in een programma als Excel. Heb je liever een kant en klaar exemplaar? In de Nibud-webwinkel kan je een handig kasboek bestellen. Of ga zelf aan de slag met onderstaand stappenplan.

Inzicht in je uitgaven met een kasboek

 • Stappenplan Een Kasboek maken

  Stappenplan

  Door een kasboek bij te houden krijg je inzicht in alle uitgaven die je doet. In dit stappenplan lees je hoe je het aanpakt.

Begroting maken 

Het maken van een begroting helpt hierbij. Een begroting geeft duidelijkheid over hoe je je geld kunt besteden en hoe je balans krijgt of houdt in je financiën. Een begroting is altijd uniek en persoonlijk. Iedereen heeft andere wensen en omstandigheden. 

Begroten helpt om keuzes te maken. Er zijn verschillende soorten begrotingen, zoals een maandbegroting en een jaarbegroting. Welke je kiest, hangt af van je doel. 

Maandbegroting 

Met een maandbegroting zie je hoe jouw uitgaven en inkomsten er deze maand of komende maand uitzien. Het geeft snel inzicht voor de korte termijn. Kun je deze maand rondkomen? Je kunt gebruikmaken van een handig invulformulier. Zo vergeet je geen belangrijke posten. 

De Nibud-maandbegroting is een handig Excel-document waarin je je eigen inkomsten en uitgaven invult. Zo zie je in één oogopslag of je geld overhoudt of tekortkomt.

Aan de slag met de maandbegroting

Jaarbegroting 

Om een completer inzicht te krijgen in je geldzaken moet je wat verder kijken dan één maand. Elke maand is weer anders. Soms heb je extra inkomsten, zoals vakantiegeld. Of juist extra uitgaven, zoals de gemeentelijke lasten.  

Als je van tevoren weet wat dure en goedkope maanden zijn, kan je vooruitplannen en tijdelijke tekorten voorkomen. Daarom is het handig om elk jaar een jaarbegroting te maken. Om zo’n overzicht van inkomsten en uitgaven over het hele jaar te maken, kun je het stappenplan met invulformulier gebruiken.

Maak je eigen jaarbegroting met dit stappenplan

 • Stappenplan Jaarbegroting maken

  Stappenplan

  Een jaarlijks overzicht van alle inkomsten en uitgaven geeft grip op geld. Maak je eigen jaarbegroting met ons handige stappenplan.

Vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar 

Jaarlijks een begroting maken is één van de vier Nibud-vuistregels voor gezond omgaan met geld: de vuistregels Check, Plan, Spaar en Bewaar. Deze geven simpele handvatten voor omgaan met geld op zo’n manier dat je geldzaken gezond blijven. Bij elke vuistregel zijn hulpmiddelen beschikbaar om ze aan te leren en vol te houden. Volg bijvoorbeeld de gratis e-mailcoaching. Meer over de vuistregels Check, Plan, Spaar, Bewaar. 

Budgetteren voor grip op geld

Veel mensen gaan aan de slag met hun geld omdat ze een wens of doel hebben. Bijvoorbeeld: sparen voor een bepaald doel. Of: meer grip hebben op de financiën en minder onnodige uitgaven doen. 

Budgetteren is een manier om je inkomsten en uitgaven op elkaar af te stemmen op de korte en de langere termijn. Je brengt je situatie en wensen in kaart en krijgt inzicht in hoe je evenwicht kunt bereiken en hoe je een financieel doel kunt behalen. De begroting staat centraal als middel om tot keuzes te komen. Geld maakt niet gelukkig, grip op geld wel! 

Met ons Stappenplan Grip op geld doorloop je de stappen van overzicht, naar inzicht, naar keuzes maken. 

Naar het stappenplan Grip op geld

 • Stappenplan Grip op geld

  Stappenplan

  Budgetteren helpt om je doelen te behalen. Wil je meer overhouden, kun je sparen of besparen? Krijg in vier stappen meer grip op geld.

Voor professionals: Nibud-methode van budgetteren 

Help je als professional mensen bij het budgetteren? Dan kan onze methode je helpen. In deze methode staat de begroting centraal en leggen we je uit hoe je mensen een ander inzicht in hun geld kan bieden.