Hoge energierekeningen en dure boodschappen: door de inflatie hebben steeds meer mensen moeite met rondkomen. Aan het einde van hun geld houden ze steeds een stukje maand over. Herken je dit ook? Of vraag je je af hoe je nog kunt uitkomen met je geld? Op deze pagina helpen we je om het maximale uit je geld te halen, zodat je hopelijk toch de eindjes aan elkaar kunt knopen.
Op deze pagina
Heb je recht op tegemoetkomingen?
Is er iets veranderd in je inkomen, werksituatie of huishouden? Soms kan een kleine verandering er al voor zorgen dat je in aanmerking komt voor een landelijke toeslag of een gemeentelijke regeling. Als je bijvoorbeeld minder bent gaan verdienen, heb je nu misschien recht op zorgtoeslag. Dat kan je heel wat euro’s per maand schelen.
Maak een overzicht
Als je vaste lasten stijgen, zoals woonlasten, energiekosten en zorgpremie, blijft er minder geld over voor je andere uitgaven. Wil je weten hoeveel je overhoudt voor boodschappen, kleding en andere uitgaven? Dan is het belangrijk om een overzicht van je inkomsten en je uitgaven te maken. Je kunt beginnen door eerst te kijken naar deze maand. Wat komt er binnen en wat geef je uit? Zo zie je wat er met jouw geld gebeurt en wat je overhoudt of tekortkomt. En krijg je meer grip op je geldzorgen.
Je maakt zo’n overzicht eenvoudig met de maandbegroting van het Nibud. In dit Excelformulier staan de belangrijkste posten al aangegeven. Je hoeft alleen de bedragen nog maar in te vullen.
Download de maandbegroting
Tip: lees alles over het maken van een begroting.
Wat valt je op als je de begroting hebt ingevuld? Ben je geld kwijt aan uitgaven waarvan je helemaal niet meer wist dat je ze had, bijvoorbeeld een doorlopend abonnement? Betaal je meer voor de boodschappen dan je had verwacht? Zie je waar de knelpunten zitten? Of waar er misschien nog ruimte is? De dingen die jou verbazen, zijn de eerste dingen waarmee je aan de slag kunt gaan.
Om te weten of je de komende maanden ook rond kunt komen, helpt het om een jaarbegroting te maken. Via het stappenplan hieronder kun je ook voor deze begroting een Excelformulier downloaden.
Laat jouw begroting zien dat je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten? Dan heb je twee opties: het maximale uit je inkomsten halen en kritisch naar je uitgaven kijken.
Het maximale uit je inkomsten halen
- Check met BerekenUwRecht of je recht hebt op tegemoetkomingen.
- Heb je persoonlijke onvermijdbare kosten, vraag dan bij je gemeente na of je voor een vergoeding in aanmerking komt.
- Heb je kinderen? Er zijn fondsen die bijvoorbeeld een fiets, leermiddelen, sportclub of een verjaardagsbox vergoeden. Kijk hiervoor op Samenvoorallekinderen.nl.
- Vraag een bijdrage in de woonlasten van je werkende kinderen.
- Kun je meer gaan werken? Met de WerkUrenBerekenaar zie je wat meer (of minder) werken betekent voor je salaris, maar ook voor toeslagen, belasting en pensioenpremies.
- Ben je zzp’er? Check of de tarieven die je rekent, nog actueel zijn. Misschien kun je hogere vergoedingen vragen.
- Heb je recht op belastingteruggave, bijvoorbeeld in verband met hoge zorgkosten?
- Vraag je bij je werkgever aan waar je recht op hebt? Denk aan volledige reiskostenvergoeding of een thuiswerkvergoeding. Declareer je alles wat je namens je werkgever betaalt?
- Heb je de mogelijkheid en tijd om wat bij te klussen? Je kunt bijvoorbeeld klusjes doen voor iemand. Of heb je een hobby waarbij je iets maakt wat je kunt verkopen?
- Heb je nog spullen liggen die je kunt verkopen? Denk aan meubels of kleding die je niet meer gebruikt. Let op: dit zijn geen structurele extra inkomsten, maar het kan wel weer even lucht geven.
Kritisch naar je uitgaven kijken
Je kunt grote stappen zetten door kritisch naar je uitgavenposten te kijken. Soms kun je eenvoudig besparen door in de supermarkt andere keuzes te maken. Als je daarop al veel hebt bespaard, is het niet altijd meteen duidelijk waar je verder nog op kunt bezuinigen. Loop dan alle uitgaven nog een keer goed na en stel jezelf (of samen met je partner en kinderen) bij elke uitgavenpost de vraag: is deze uitgave echt noodzakelijk? Zo nee, schrap hem dan. Zo ja, kan je er dan misschien ook iets minder aan uitgeven?
Op de korte termijn
Bij besparen op de korte termijn kun je bijvoorbeeld denken aan minder autorijden door vaker de fiets te pakken. Of misschien kun je een auto delen of samen rijden met een collega. Kun je nog besparen op de energie of de boodschappen? Dit stappenplan helpt je om een bespaarplan te maken:
Betrek ook je kinderen erbij. Maak er bijvoorbeeld een sport van om zo kort mogelijk te douchen. En kun je sommige uitgaven nog een tijdje uitstellen? Omdat je oude bank nog wel even mee kan en je hem ook later kunt vervangen?
Zijn deze besparingen nog niet voldoende om je inkomsten en uitgaven in evenwicht te krijgen? Kijk dan ook kritisch naar andere kostenposten. Hoeveel geef je bijvoorbeeld uit aan hobby’s? Kun je daarop bezuinigen? Het is niet makkelijk om dingen die je graag doet, te verminderen of op te geven. Als je er geldproblemen en de daarbij horende stress en zorgen mee kan voorkomen, helpt het wel om bepaalde activiteiten (tijdelijk) op een laag pitje te zetten.
Zorg er in ieder geval ook voor dat je bij de uitgaven een post ‘onvoorzien’ hebt staan. Hiermee kun je een ‘ongelukje’ zoals een lekke band opvangen. Een klein buffertje helpt!
Op de langere termijn
Kijk of je verzekeringen goedkoper kunnen en check meteen of je niet ergens dubbel voor verzekerd bent. En is er iets veranderd in je situatie, maar heb je je verzekering nooit aangepast? Misschien ben je dan wel oververzekerd. Heb je bijvoorbeeld nog een reisverzekering terwijl je niet op vakantie gaat? Kan jouw internet- en tv-abonnement goedkoper? Meestal krijg je flinke korting als je een nieuwe afsluit.
Let op: Niet alle abonnementen en verzekeringen kun je per direct opzeggen of aanpassen. Bij een zorgverzekering kan dat bijvoorbeeld maar één keer per jaar.
Blijft er nadat je alle uitgaven en inkomsten hebt bekeken, geen financiële ruimte over? Of is die maar heel klein en wordt het elke maand opnieuw lastig? Dat kan betekenen dat je op termijn rekeningen niet meer kunt betalen en in geldproblemen komt. Kies dan bewust welke rekeningen je nu betaalt en welke rekeningen later. Gaat het ook om vaste lasten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de woningcorporatie, de energieleverancier, je zorgverzekeraar, enz. Vaak kun je een betalingsregeling treffen.
Hulp krijgen
Als je elke maand moet puzzelen om alle rekeningen op tijd te kunnen betalen, heb je vaak last van stress. Ook je sociale leven kan daaronder lijden. Als je eigenlijk geen geld meer hebt voor een cadeautje, ga je misschien maar liever niet naar een verjaardag. Terwijl zo’n bezoekje juist zou kunnen helpen om even aan iets anders te denken. Als je kinderen hebt, is het soms nog lastiger om mee te kunnen blijven doen. Kijk of je terecht kunt bij de organisaties die bijvoorbeeld sport of uitstapjes betalen voor de kinderen.
Tip: lees meer over tegemoetkoming in schoolkosten en gemeentelijke regelingen.
Als je krap bij kas zit, laat je mogelijk een rekening even liggen totdat er weer geld is om het te kunnen betalen. Dit is begrijpelijk, maar er zit ook een risico aan. Je kunt bijvoorbeeld de rekening vergeten of je kunt de volgende maand een andere rekening niet betalen. Zorg in ieder geval dat je reageert op een eventuele aanmaning. Als het kan, betaal de rekening dan meteen of neem contact op met de afzender. Leg je situatie uit en vraag om een betalingsregeling.
De Nibud-tool zelfjeschuldenregelen.nl helpt met voorbeeldbrieven bij het maken van een realistisch betalingsvoorstel.
Lukt het je ondanks alle tips hierboven niet om de eindjes aan elkaar te knopen en je rekeningen op tijd te betalen? Vraag dan om hulp. Neem contact op met je gemeente of bel het landelijk (anonieme) telefoonnummer voor hulp bij geldzorgen: 0800-8115 of kijk op 0800-8115.nl. Zij kunnen samen met jou kijken welke organisatie in jouw regio je verder kan helpen.