Direct naar content

Inkomstenbelasting

Over je inkomsten moet je belasting betalen, dat heet inkomstenbelasting. Het bedrag dat je moet betalen aan inkomstenbelasting hangt af van de hoogte van je inkomen en vermogen.

Ieder jaar doe je bij de Belastingdienst aangifte van de inkomstenbelasting. Je aangifte moet binnen zijn vóór de datum die op de aangiftebrief staat, vaak is dat 1 mei. De Belastingdienst verstuurt de aangiftebrieven in januari en februari. Benieuwd hoe de aangifte werkt? We leggen het hier voor je uit.

Verderop op deze pagina lees je hoe de inkomstenbelasting werkt en waar je rekening mee moet houden.

Belasting boxen

De inkomstenbelasting is ingedeeld in drie zogenaamde boxen, elk voor een ander soort inkomen. 

  • Box 1 – belastbaar inkomen uit werk en woning  
  • Box 2 – belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang in een bedrijf  
  • Box 3 – belastbaar inkomen uit sparen en beleggen 

Box 1: tarief inkomstenbelasting

Elke box heeft een ander belastingtarief. In box 1 geldt: hoe meer je verdient, hoe meer belasting en sociale premies je betaalt. Afhankelijk van je inkomen betaal je een percentage belasting over (dat deel van) je inkomen. Dat noemen we belastingschijven.

Wil je je inkomstenbelasting berekenen? In onderstaande tabel vind je de indeling van de belastingschijven in 2024. Die gelden dus alleen voor de inkomstenbelasting uit box 1.

Belastingschijf Inkomen Percentage belasting
Eerste schijf Tot € 75.518 36,97 procent
Tweede schijf Vanaf € 75.518 49,5 procent

Vanaf de AOW-leeftijd gelden andere percentages. Op de website van de Belastingdienst staan de regels en de tarieven.  

Van je inkomsten kun je bepaalde bedragen aftrekken: aftrekposten. Dat zorgt ervoor dat je minder inkomstenbelasting betaalt en het totale bedrag aan belastingen wordt verminderd met heffingskortingen.

Box 2: ‘aanmerkelijk belang’

Je betaalt belasting in box 2 als je inkomen heb uit een ‘aanmerkelijk belang’. Dat is een inkomen uit een NV of een BV waarin je belang hebt van meer dan 5 procent. Dat is iets anders dan aandelen. De kans dat je hiermee te maken hebt is klein.

Box 3: hoeveel spaargeld belastingvrij?

In box 3 betaal je belasting over het rendement op je vermogen. Vermogen is je spaargeld bij de bank, maar het zijn ook beleggingen in de vorm van aandelen en obligaties. Niet over al je spaargeld hoef je belasting te betalen. In 2024 is de eerste € 57.000 aan spaargeld belastingvrij. Voor echtparen geldt het dubbele bedrag: € 114.000.

Vanaf 2023 tot en met 2025 geldt er een tijdelijke overbruggingswetgeving voor de berekening van het vermogensrendement. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

Meerdere inkomstenbronnen 

Heb je meerdere banen en/of uitkeringen? Of ontvang je AOW en aanvullend pensioen van een pensioenfonds? Dan bestaat de kans dat je te weinig belasting betaalt. De Belastingdienst houdt er geen rekening mee dat je meerdere inkomstenbronnen kunt hebben. 

Als je vervolgens belastingaangifte doet over het hele jaar, zul je ineens een bedrag moeten bijbetalen. Als je dat wil voorkomen, vul dan op belastingdienst.nl het formulier ‘voorlopige aanslag’ in. Je regelt daarmee dat je elke maand een extra bedrag gaat betalen. Dan hoef je dat niet in één keer achteraf op te brengen.  

Inkomstenbelasting: wisselend inkomen en middeling 

Heb je een wisselend inkomen? Dan kan het voordelig zijn om gebruik te maken van de middelingsregeling. Je telt dan het inkomen van drie aaneengesloten jaren op en deelt dit bedrag vervolgens door drie. Je kunt vooraf door een specialist laten berekenen of dit inderdaad voordeliger is. Of je kunt het zelf uitrekenen via deze rekentool