Direct naar content

Melding: Altijd op de hoogte met de Nibud nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws en handige tips van onze experts Aanmelden

Financiële administratie

Met een goede financiële administratie weet je de weg in je geldzaken en dat helpt om geldproblemen te voorkomen. Op deze pagina vind je stappenplannen om je administratie op te zetten én bij te houden.

Bewaar: een overzichtelijke administratie

Mensen die hun financiële administratie overzichtelijk bewaren, hebben minder kans op geldproblemen, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Zij hebben minder vaak betalingsachterstanden, zien minder vaak een rekening over het hoofd en hebben minder onnodige abonnementen lopen. Daarom is Bewaar één van de vier Nibud-vuistregels voor gezonde geldzaken.

Praktische stappen voor het ordenen van je financiën

Je houdt de administratie op een geordende manier bij door: 

  • Eenmalig: je administratie in te richten 
  • Dagelijks: je (digitale) post te openen 
  • Wekelijks: administratie bij te werken en betalingen doen 
  • Maandelijks: bijzonderheden door te nemen, eventueel met je partner 
  • Jaarlijks: je administratie grondig op te ruimen 

Mensen die hun administratie op orde hebben, hebben minder vaak betalingsachterstanden, zien minder vaak een rekening over het hoofd en hebben minder onnodige abonnementen lopen.  

Stappenplan voor het opzetten en bijhouden van je administratie

Hoe start je een goede administratie, hoe lang moet je je documenten bewaren, en hoe zorg je dat je het netjes bijhoudt? Ons stappenplan helpt je hierbij.

Tip: Je kunt ook kiezen voor onze gratis e-mailcoaching Bewaar. Dan krijg je in 8 wekelijkse mails hulp bij het opzetten en bijhouden van je administratie.

Check: controle over je saldo en uitgaven

Door regelmatig je saldo en uitgaven te checken, heb je beter grip op je geld. Eén van onze vuistregels voor gezonde geldzaken is om dit minstens elke week te doen. Deze vuistregel noemen we Check. 

Je ziet dan waar je geld blijft en kunt op tijd actie ondernemen als je rood staat. Of als er een verkeerd bedrag is afgeschreven. Het onderstaande stappenplan helpt om van het saldo checken een vaste gewoonte te maken. Dat geeft vaak rust. 

Wil je eerst een globale uitleg, bekijk dan deze video

Stappenplan voor meer grip op je saldo

  • Stappenplan Grip op je saldo

    Stappenplan

    Meer grip op geld? Begin bij het regelmatig checken van je saldo en je uitgaven. Dit stappenplan helpt om hier een gewoonte van te maken.