Direct naar content

Financiële administratie

Met een goede administratie weet je de weg in je geldzaken en dat helpt om geldproblemen te voorkomen. Op deze pagina vind je stappenplannen om je administratie op te zetten én bij te houden.

Je administratie overzichtelijk bewaren 

Mensen die hun administratie overzichtelijk bewaren, hebben minder kans op geldproblemen, blijkt uit onderzoek van het Nibud. Zij hebben minder vaak betalingsachterstanden, zien minder vaak een rekening over het hoofd en hebben minder onnodige abonnementen lopen. Daarom is Bewaar één van de vier Nibud-vuistregels voor gezonde geldzaken.  

Je houdt de administratie op een geordende manier bij door: 

  • Eenmalig: je administratie in te richten 
  • Dagelijks: je (digitale) post te openen 
  • Wekelijks: administratie bij te werken en betalingen doen 
  • Maandelijks: bijzonderheden door te nemen, eventueel met je partner 
  • Jaarlijks: je administratie grondig op te ruimen 

Mensen die hun administratie op orde hebben, hebben minder vaak betalingsachterstanden, zien minder vaak een rekening over het hoofd en hebben minder onnodige abonnementen lopen.  

Maar hoe start je een goede administratie, hoe lang moet je je documenten bewaren, en hoe zorg je dat je het netjes bijhoudt? Ons stappenplan en onze training Aan de slag met je geldzaken helpen je hierbij.

Breng je administratie op orde

  • Aan de slag met je geldzaken

    Cursus

    De cursus Aan de slag met je geldzaken is gratis beschikbaar tot en met 30 juni 2023. De cursus bestaat uit 5 modules Hoe werkt het? Aan het begin van elke module beantwoord je enkele …

Tip: Je kunt ook kiezen voor onze gratis e-mailcoaching Bewaar. Dan krijg je in 8 wekelijkse mails hulp bij het opzetten en bijhouden van je administratie.

Je saldo en uitgaven checken 

Door regelmatig je saldo en uitgaven te checken, heb je beter grip op je geld. Eén van onze vuistregels voor gezonde geldzaken is daarom om dit minstens elke week te doen. Deze vuistregel noemen we Check. 

Je ziet dan waar je geld blijft en kunt op tijd actie ondernemen als je rood staat. Of als er een verkeerd bedrag is afgeschreven. Het onderstaande stappenplan helpt om van het saldo checken een vaste gewoonte te maken. Dat geeft vaak rust. 

Wil je eerst een globale uitleg, bekijk dan deze video

Stappenplan Grip op je saldo

  • Stappenplan Grip op je saldo

    Stappenplan

    Meer grip op geld? Begin bij het regelmatig checken van je saldo en je uitgaven. Dit stappenplan helpt om hier een gewoonte van te maken.