Direct naar content

Melding: Altijd op de hoogte met de Nibud nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws en handige tips van onze experts Aanmelden

Rondkomen na pensionering

Heb je genoeg inkomen om je uitgaven te betalen als je met pensioen bent? Dat hangt behalve van de hoogte van je pensioen af van je wensen en plannen. Ga op tijd aan de slag om inzicht te krijgen. Hoe bereken je je pensioeninkomen? En hoe veranderen je uitgaven na je pensionering? Op deze pagina vind je handvatten.

Pensioeninkomen 

Na je pensioen kun je uit verschillende bronnen inkomsten krijgen. Welke dat zijn, is voor iedereen verschillend. Dit zijn de manieren: 

 • AOW. Iedereen die in Nederland woont en werkte ontvangt een uitkering uit de Algemene Ouderdomswet (AOW). Meer informatie hierover biedt de SVB.
 • Werknemerspensioen. De meeste mensen die in loondienst zijn geweest hebben via hun werk aanvullend pensioen opgebouwd. Dat is ondergebracht bij een pensioenfonds of verzekeraar.
 • Lijfrente of banksparen. Sommige mensen hebben extra regelingen afgesloten bij een bank of verzekeraar, waar na het pensioen uitkeringen uit volgen.
 • Spaargeld of beleggingen. Je kunt eigen vermogen hebben opgebouwd in de vorm van spaargeld of beleggingen, die na pensionering inkomsten kunnen bieden.
 • Werk. Je kunt ervoor kiezen om na de pensioengerechtigde leeftijd nog te werken en zo je inkomen aan te vullen.

Pensioeninkomen berekenen 

Op de site mijnpensioenoverzicht zie je de bedragen die je na pensionering zult ontvangen aan AOW en aan werknemerspensioen(en). 

Heb je lijfrentepolissen of bankspaartegoeden, spaargeld of beleggingen? Wat je hebt opgebouwd vind je terug op de polissen of jaaroverzichten van de bank, verzekeraar of beleggingsinstelling waar je het product afsloot. Op je belastingaangifte komen deze tegoeden ook voor. 

Hoeveel inkomen je uit werk kunt verwachten, kun je zelf inschatten op basis van je wensen en plannen. 

Tip: Zet je de inkomsten op een rij, let dan op of je de bedragen netto of bruto krijgt, vanaf wanneer je de uitkering krijgt en of het om een maandelijks bedrag gaat of om een totaalbedrag.  

Kosten pensioen 

Waar de meeste mensen zich niet bewust van zijn is dat ook het uitgavenpatroon vaak verandert na pensionering. 

Allereerst veranderen de uitgaven die te maken hebben met werk. Misschien valt je lease-auto weg en moet je nu zelf een auto betalen. Of heb je juist minder uitgaven aan woon-werkverkeer. Mogelijk geef je minder uit aan werkkleding, maar weer meer aan energiekosten omdat je vaker thuis bent. 

Meer vrije tijd betekent vaak ook andere uitgaven. Sommige mensen gaan dure reizen maken. Dit geldt dan vaak voor de eerste paar jaar na pensionering. Andere mensen pakken een hobby op die geld kost. 

Je kunt voor jezelf nagaan wat je eigen wensen en verwachtingen zijn. Onze tool Pensioenschijf-van-vijf houdt rekening met de gemiddelde uitgaven per huishoudtype. Dat kan een handig hulpmiddel zijn. 

Inzicht krijgen in je pensioen 

Heb je straks na je pensioen genoeg inkomsten om je uitgaven te kunnen betalen? Het is belangrijk om hierin op tijd inzicht te krijgen. Zo heb je als het nodig blijkt nog tijd om je pensioeninkomen aan te vullen. Hoe zet je het goed op een rij? Ons stappenplan geeft handvatten.

Stappenplan Uitkomen na pensioen

Een pensioentekort 

Hoe je rondkomt na pensionering is per persoon verschillend. Maar er is een aantal situaties waarin de kans op een pensioentekort groter is.  

Bijvoorbeeld als:

 • Je bent gescheiden; 
 • Je later in Nederland bent komen wonen; 
 • Je zzp’er bent of bent geweest; 
 • Je bij een werkgever in dienst was waar geen pensioenregeling was; 
 • Je een tijd niet of weinig hebt gewerkt; 
 • Je arbeidsongeschikt bent geraakt. 

Geldt dit voor jou? Lees dan meer over hoe je zelf (extra) pensioen opbouwt.

Tools voor pensionering

 • geldplan bijna pensioen

  Geldplan Bijna pensioen

  Tool

  Je pensioen in zicht? Dan heb je wat te kiezen. Het Geldplan Bijna pensioen helpt je om inzicht te krijgen in de keuzes die jij hebt voor jouw pensioen.

 • Pensioenschijf-van-vijf

  Tool

  Je bouwt op verschillende manieren pensioen op. Maar kom je er straks mee uit? Deze tool geeft inzicht in inkomsten én uitgaven later.

 • Geldplan Pensioen

  Tool

  Heb jij genoeg geld voor later? Voor wanneer je ophoudt met werken. Met het Geldplan Pensioen kom jij te weten hoe je toekomstige pensioen er voor staat.