Direct naar content

Pensioen en zzp

Als je zelfstandig ondernemer bent, dan is er naast de AOW als basispensioen niet vanzelf iets voor je geregeld. Je moet dan zelf een aanvullend pensioen opbouwen. Wat zijn je mogelijkheden?

Waar werknemers die in loondienst zijn automatisch aanvullend pensioen opbouwen, geldt dit meestal niet voor zzp’ers en andere ondernemers. Voor een aantal bedrijfstakken en beroepen geldt een uitzondering. Onder andere artsen, fysiotherapeuten, notarissen, stukadoors en schilders bouwen wel pensioen op in een pensioenfonds. De Kamer van Koophandel heeft hier meer informatie over.

Als dit niet voor jou geldt, moet je zelf je pensioen regelen. En ervoor zorgen dat je nog rond kunt komen als je stopt met werken. Hoe je dit aanpakt, lees je op onze pagina over (extra) pensioen opbouwen.  


Het Nibud heeft ook een aantal tools die helpen om je financiën als zzp’er te managen, of die je stap voor stap door pensioenkeuzes heen leiden.

Nuttige tools

  • Geldplan ZZP

    Tool

    Als zzp’er zijn er extra dingen om op te letten in je geldzaken. Met dit Geldplan regel je alles stap voor stap.

  • Geldplan Pensioen

    Tool

    Heb jij genoeg geld voor later? Voor wanneer je ophoudt met werken. Met het Geldplan Pensioen kom jij te weten hoe je toekomstige pensioen er voor staat.