Direct naar content

Melding: Help je ons met het verbeteren van onze website?

We zijn erg benieuwd hoe je het bezoek aan onze website ervaart. Naar de vragenlijst

ZZP en pensioen

Als je zelfstandig ondernemer bent, dan is er naast de AOW als basispensioen niet vanzelf iets voor je geregeld. Je moet dan zelf een aanvullend pensioen opbouwen. Wat zijn je mogelijkheden?

Hoe werkt pensioen voor zzp’ers?

Waar werknemers die in loondienst zijn automatisch aanvullend pensioen opbouwen, geldt dit meestal niet voor zzp’ers en andere ondernemers. Voor een aantal bedrijfstakken en beroepen geldt een uitzondering. Onder andere artsen, fysiotherapeuten, notarissen, stukadoors en schilders bouwen wel pensioen op in een pensioenfonds. De Kamer van Koophandel heeft hier meer informatie over.

Pensioen opbouwen zzp

Als jij geen pensioen opbouwt in een pensioenfonds, moet je zelf je pensioen regelen. En ervoor zorgen dat je nog rond kunt komen als je stopt met werken. Hoe je dit aanpakt, lees je op onze pagina over (extra) pensioen opbouwen.  


Het Nibud heeft ook een aantal tools die helpen om je financiën als zzp’er te managen, of die je stap voor stap door pensioenkeuzes heen leiden.

Nieuwe regels voor pensioen

Door de nieuwe pensioenwet die op 1 juli 2023 is ingegaan, zijn de fiscale mogelijkheden verruimd om extra pensioen op te bouwen. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie.

Nuttige tools

  • Geldplan ZZP

    Tool

    Als zzp’er zijn er extra dingen om op te letten in je geldzaken. Met dit Geldplan regel je alles stap voor stap.

  • Geldplan Pensioen

    Tool

    Heb jij genoeg geld voor later? Voor wanneer je ophoudt met werken. Met het Geldplan Pensioen kom jij te weten hoe je toekomstige pensioen er voor staat.