Direct naar content

Melding: Altijd op de hoogte met de Nibud nieuwsbrief

Elke maand het laatste nieuws en handige tips van onze experts Aanmelden

Financieel adviseur

Bij sommige grotere financiële keuzes is het verstandig een financieel adviseur in te schakelen. Die kan je helpen de goede keuzes te maken en de gevolgen voor de langere termijn te overzien. Hoe vind je een goede adviseur?  

Wanneer een financieel adviseur nodig? 

Eenvoudige financiële producten kun je zelf afsluiten. Denk aan een spaarrekening of schadeverzekering. Vaak kun je deze producten direct bij de aanbieder afsluiten. En hoef je geen tussenpersoon te betalen.  

Bij ingewikkeldere zaken, zoals beleggingen, hypotheken en levensverzekeringen kunnen verkeerde beslissingen veel geld kosten. Dat geldt ook voor keuzes rond je pensioen. Weet je weinig van dit soort ingewikkelde financiële producten? Dan is het handig om een financieel adviseur om hulp te vragen.  

Aanbieders van financiële producten hebben een zorgplicht. Dat betekent dat zij volgens de Wet Financieel Toezicht (WFT) geen ingewikkeld product mogen verkopen dat niet bij je past. Wil je zonder advies zo’n product kopen, dan zal de aanbieder een kennistest afnemen. Daarmee bepaalt hij of je genoeg kennis hebt om hierover te beslissen. 

Soorten adviseurs 

Er zijn verschillende soorten financieel dienstverleners. Elke financieel dienstverlener moet een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben. Op hun website kun je checken welke adviseurs die vergunning hebben. 

Er zijn drie soorten financieel dienstverleners: 

  • Een aanbieder levert een product. Bijvoorbeeld een spaarrekening. 
  • Een adviseur zoekt uit wat voor jouw situatie een goede oplossing is. 
  • Een bemiddelaar sluit alleen de overeenkomst. Je moet zelf aangeven wat je een goede oplossing vindt en de bemiddelaar regelt dat vervolgens. 

Soms hebben adviseurs meerdere rollen. Banken en verzekeraars zijn in eerste instantie aanbieders. Zij leveren de financiële producten. Maar als je bij hen informeert naar de mogelijkheden, zijn ze ook adviseur en/of bemiddelaar. 

Een tussenpersoon of intermediair is vaak zowel adviseur als bemiddelaar. Hij gaat samen met je op zoek naar de beste oplossing. Daarna regelt hij de aankoop van het product bij een aanbieder. Deze tussenpersoon doet zaken met meerdere aanbieders. 

De kosten voor advies 

Als consument betaal je voor het advies over producten, zoals: 

  • Levensverzekeringen 
  • Bankspaarproducten 
  • Deelnemingen in een beleggingsfonds 
  • Hypotheken 
  • Betalingsbeschermers die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de hypotheek wordt doorbetaald als je minder inkomsten krijgt 
  • Overlijdensrisicoverzekeringen  
  • Individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen 

Zo blijft het helder wat je betaalt aan de adviseur voor de bemiddeling en het advies en wat de kosten van het product zelf zijn. Dat verschil moet duidelijk op de factuur staan. 

Het is verstandig om je goed in te lezen over de te verwachten kosten en verschillende offertes aan te vragen om te kunnen vergelijken. 

Een adviseur kiezen 

Een financieel adviseur met een vergunning voldoet in elk geval aan de wettelijke eisen. Maar hoe kies je een goede adviseur? Waar moet je op letten? 

Soort advies 

Waar wil je precies advies over? Wil je een volledig persoonlijk financieel plan? Of alleen advies over een bepaald product? Betaal je alleen voor advies, of voert de adviseur het advies ook uit? 

Prijs 

De financieel adviseur moet na het eerste gesprek een schatting geven van de prijs die je voor de werkzaamheden moet betalen. Dit kan op basis van een vast bedrag, een uurtarief of een abonnementssysteem.  

Deze offerte moet opgesteld worden en je ontvangt een ‘vergelijkingskaart’. Dit document heeft een vaste indeling. Met een vergelijkingskaart kun je diensten en kosten eenvoudige vergelijken. Er staat ook in hoeveel werk de adviseur gaat doen voor dat bedrag. 

Om een passend advies te geven, heeft de adviseur ook informatie over je omstandigheden nodig. Wanneer de adviseur alles voor je regelt, zal de rekening hoger zijn dan wanneer je veel zelf doet.  

Als je je administratie goed op orde hebt, kan dit de adviseur veel tijd besparen. En daar bespaar je weer geld mee.  

Ervaring 

Probeer erachter te komen hoeveel ervaring de financieel adviseur heeft. Kan hij referenties geven? Welke kwalificaties heeft de adviseur? Kijk op advieskeuze.nl voor meer informatie.  

Samenwerking 

Bekijk ook met wat voor soort adviseur je te maken hebt. Werkt hij bij een klein of een groot bureau? Gaan meerdere mensen voor je werken, of heb je alleen met één persoon te maken?  

Tip: Vraag aan bekenden of ze goede ervaringen hebben met een bepaalde adviseur. Probeer zo aan meerdere namen te komen, zodat je kunt vergelijken.