Direct naar content

Melding: Help je ons met het verbeteren van onze website?

We zijn erg benieuwd hoe je het bezoek aan onze website ervaart. Naar de vragenlijst

Zakgeld en kleedgeld

Zakgeld en kleedgeld geven zijn manieren om je kind te leren omgaan met geld. Zo kunnen ze oefenen om uit te komen met een vast budget. Welk bedrag past bij welke leeftijd en wat zijn de spelregels? 

Richtlijnen voor zakgeld en kleedgeld 

Met zakgeld en kleedgeld leren kinderen de waarde van geld kennen. Dat is belangrijk voor later, want dan moeten ze hun wensen ook kunnen afstemmen op hun portemonnee. Niet alles kan, je moet keuzes maken. Op = op. 

De richtlijnen:  

 • Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip. 
 • Spreek vooraf af hoelang je kind met het bedrag moet doen (een week of maand) en wijk daar niet van af. 
 • Geef duidelijk aan wat je kind wel en niet van het zakgeld of kleedgeld moet betalen. 
 • Stel een termijn vast waarvoor het bedrag geldt. Kijk bijvoorbeeld vlak voor de verjaardag van je kind of je het bedrag kunt verhogen. 
 • Onthoud: zakgeld is geen loon en ook geen middel om te straffen. Het is vooral bedoeld om van te leren. 
 • Laat je kind dan ook van fouten leren. Je hoeft als ouder echt niet direct in te grijpen als alles aan zaken opgaat die in jouw ogen niet nuttig zijn. Laat het ze zelf ervaren. 

Het is slim om de gemaakte afspraken op papier te zetten. Print bijvoorbeeld een mooi zakgeldcontract en onderteken het samen. Zet hierin tot wanneer het contract loopt, het bedrag, wanneer en hoe je betaalt en wat je kind zelf moet betalen. 

Op welke leeftijd beginnen met zakgeld? 

Kinderen kunnen de verschillende munten herkennen vanaf ongeveer 6 jaar. Dat is dus een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld. Op deze leeftijd willen kinderen het zakgeld waarschijnlijk meteen uitgeven. Als ze ouder worden, krijgen ze meer interesse voor geld en een beter besef van tijd. Ze begrijpen dan dat je later iets groters kunt kopen als je geld opzij legt. 

Het ene kind is het andere niet. Sommige kinderen hebben misschien al eerder belangstelling voor centjes. Sluit daar dan bij aan en begin wat eerder. Andere kinderen zijn er misschien een jaartje later aan toe. 

Hoeveel zakgeld geef je? 

Het bedrag aan zakgeld dat je geeft, hangt af van: 

 • Hoeveel je zelf te besteden hebt 
 • Wat je kind van het zakgeld moet betalen 

Een paar euro per week is genoeg als het zakgeld is bedoeld voor kleine dingen als snoep en speelgoed. Moet je kind ook cadeautjes betalen of een abonnement? Dan is een hoger bedrag misschien nodig. Zet samen alle uitgaven van je kind op een rij. Daarna kun je kijken hoeveel zakgeld genoeg is. 

De tabellen hieronder laten zien wat andere kinderen ongeveer krijgen. Er is een tabel voor kinderen op de basisschool (een bedrag per week want het merendeel krijgt wekelijks zakgeld). En een tabel voor kinderen op de middelbare school (zij krijgen meestal een bedrag per maand). Het bedrag geeft weer wat een doorsnee middelbare scholier ontvangt op een bepaalde leeftijd. 

Op de basisschool: hoeveel zakgeld geven ouders? 
Leeftijd Zakgeldbedrag (per week) in €
6 jaar 1,20 tot 2,30
7 jaar 1,40 tot 2,30
8 jaar 1,90 tot 2,80
9 jaar 2,30 tot 2,90
10 jaar 2,30 tot 2,80
11 jaar 2,30 tot 3,50
12 jaar 2,60 tot 4,70
Bron: Nibud Kinderonderzoek 2023
Op de middelbare school: hoeveel zakgeld geven ouders? 
Leeftijd Zakgeldbedrag (in maand) in €
12 jaar 17 tot 20
13 jaar 20 tot 22
14 jaar 22 tot 25
15 jaar 22 tot 30
16 jaar 20 tot 25
17 jaar 22 tot 26
18 jaar 21 tot 26
Nibud Scholierenonderzoek 2020

Kleedgeld, wat is normaal? 

Het bedrag dat je geeft hangt af van: 

 • Hoeveel je zelf te besteden hebt 
 • Wat je kind van het kleedgeld moet betalen 

Uit gegevens van het Nibud blijkt dat alle kleding (dus van sokken, ondergoed tot een winterjas en ook schoenen) voor kinderen vanaf 12 jaar gemiddeld 71 euro per maand kost voor jongens en 77 euro voor meisjes. In de praktijk betalen kinderen meestal niet alle kleding van het kleedgeld (bijvoorbeeld geen sport- of badkleding). 

Uit Nibud-onderzoek (2020) bleek dat de doorsnee middelbare scholier ongeveer 50 euro per maand kreeg aan kleedgeld. Er waren maar kleine verschillen tussen leeftijden. 

Het Nibud heeft een handig invulschema gemaakt van alle soorten kleding die je nodig hebt: wat zijn de kosten en wie betaalt wat? 

Wanneer begin je met kleedgeld geven? 

Kinderen van 12 of 13 jaar voelen zich vaak al verantwoordelijk voor hun kledingbudget. Dat is een mooie leeftijd om te starten met kleedgeld. Sommige kinderen hebben geen belangstelling voor kleedgeld. Maar wacht er niet te lang mee. Het is belangrijk dat je kind financiële verantwoordelijkheid leert nemen. 

Afspraken over kleedgeld 

Kleedgeld geven kan tot veel discussies leiden. Maak daarom goede afspraken. 

 • Hoe geef je het bedrag? Op een bankrekening is een goede optie. 
 • Geef het op een vast tijdstip en vergeet het niet. Bijvoorbeeld eens per maand of eens per kwartaal. Een goed moment kan zijn als je de kinderbijslag ontvangt. 
 • Spreek af wat je kind van het kleedgeld moet kopen. Moet je kind bijvoorbeeld ook zelf schoenen, ondergoed en sportkleding betalen? En hoe zit het met nette kleding voor speciale gelegenheden? 
 • Wat doe je als je kind spullen kwijtraakt of er iets kapot gaat? 
 • Hou je aan de afspraken. Geef steeds hetzelfde bedrag, op = op. 
 • Bespreek met je kind hoe het kan sparen voor de duurdere aankopen zoals jassen en schoenen.  
 • Onthoud dat kleedgeld geen middel is om te belonen of te straffen. Het is een middel om verantwoord met geld te leren omgaan.