Direct naar content

Melding: Help je ons met het verbeteren van onze website?

We zijn erg benieuwd hoe je het bezoek aan onze website ervaart. Naar de vragenlijst

Wat kost een kind?

Met de komst van een kind verandert er ook financieel veel in je leven. Je gaat misschien minder werken en krijgt ook met extra uitgaven te maken. Aan welke kosten voor een kind moet je denken in welke fase, en hoe bereid je je voor? 

Wat kost een kind? 

Voor een tweeoudergezin kost één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen, berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie kinderen 29 procent en vier kinderen 35 procent. 

Voor een eenoudergezin zijn die percentages hoger: één kind kost gemiddeld 23 procent, twee kinderen 31 procent, drie kinderen 37 procent en vier kinderen 42 procent. 

Je besteedbaar inkomen bestaat uit al je inkomstenbronnen bij elkaar opgeteld. Dat betekent naast de maandelijkse inkomsten, ook de kinderbijslag, het kindgebonden budget, het vakantiegeld en andere toeslagen. 

Het CBS berekent het besteedbaar inkomen net iets anders. Daarom kunnen de percentages net iets verschillen van de percentages hierboven. Zie het dus als een indicatie. 

Financiële veranderingen 

Tijdens de zwangerschap heb je weinig extra kosten. Wel moet je rekening houden met kosten voor positiekleding. Volgens het Voedingscentrum is het in principe niet nodig om twee keer meer te eten als je zwanger bent.  

Geef je nadat je bent bevallen borstvoeding? Dan heb je wel extra energie en voedingsstoffen nodig. Je kunt uitgaan van extra voedingskosten van ongeveer € 1,25 per dag. 

Mogelijke financiële gevolgen na de komst van een kind zijn: 

  • Minder inkomen, omdat je misschien minder gaat werken 
  • Meer boodschappen en uitgaven aan kleding 
  • Hoger water- en energieverbruik 
  • De kosten van kinderopvang 

De kosten van een baby 

Bij de komst van een baby komen allerlei kosten kijken. Om te beginnen zijn er eenmalige kosten voor je kind:

Kosten van een baby
Babyuitzet Bedrag
Kleding 178
Verzorging 213
Babykamer 443
Totaal 834
Bedragen in euro’s. Bron: Nibud

Bij het samenstellen van dit overzicht hebben we de adviezen van kraamcentra aan aanstaande ouders als richtlijn gebruikt. 

Misschien maak je nog extra kosten voor andere spullen. Niet iedereen zal deze artikelen kopen, daarom staan ze als ‘extra kosten’ genoemd. 

Extra kosten
Extra uitgave Bedrag
Box met matras 109
Boxkleed 29
Buggywagen 100
Kinderstoel 120
Autostoeltje 115
Kinderwagen 520
Matrasbeschermer 11
Flesje en speen 11,00
Flessenverwarmer 30
Flessenreiniger 2,50
Melkpoedercontainer 3,00
Buikdrager 119
Babyfoon 55
Weekendbedje 50
Traphekje 50
Wipstoeltje 50
Luiertas 60
Luiers 49,55 (per maand)
Bedragen in euro’s. Bron: Nibud

Naast bovenstaande spullen, maak je waarschijnlijk ook gebruik van een kraampakket. Het kraampakket bevat medische artikelen die je nodig hebt tijdens en kort na de bevalling. Meestal krijg je dit van de zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent. Als de zorgverzekeraar geen kraampakket vergoedt, kun je uitgaan van een bedrag van € 30. 

Rondkomen met een kind 

Het is slim om je voor te bereiden op je nieuwe financiële situatie. Als je twijfelt of je wel rondkomt met een kind of als je graag wil weten hoeveel geld je overhoudt, is het handig om een (nieuwe) begroting te maken. Dat kan bijvoorbeeld met de online tool Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. 

Zet je nieuwe inkomen af tegen de extra kosten die je gaat maken. Zo zie je of je tekort komt of niet. Misschien kun je kosten besparen door minder uit te geven aan sommige spullen. Ook zijn er tegemoetkomingen voor mensen met kinderen. Daarmee kun je je inkomen aanvullen. 

Het Geldplan Rondkomen met kinderen helpt je je inkomsten en uitgaven in een huishouden met kinderen structureel op de rit te krijgen. 

Naar het geldplan

Kinderopvang en oppas 

Maak je gebruik van kinderopvang, dan brengt dat kosten met zich mee. 

Hoeveel betaal je de oppas? 

De hoogte van de vergoeding die je aan de oppas geeft, hangt af van de tijden, de werkzaamheden en het soort oppas. Een oppas nemen kan op twee manieren. Via de formele weg: je regelt het via een gastouderbureau of zorgt dat de oppas geregistreerd is. Of via de informele weg: je huurt iemand in die geen vergunning heeft.

Spreek het volgende af met de oppas: 

  • Of de oppas bepaalde huishoudelijk taken uitvoert, bijvoorbeeld stofzuigen, de was doen en het avondeten maken. Het is redelijk om meer te betalen als de oppas meer moet doen. 
  • Of de oppas onder schooltijd bereikbaar is voor jouw kind(eren). Dan is het redelijk dat je daar iets voor betaalt. 
  • Of je de reiskosten als oppas vergoedt. 
  • Op welke manier je de vervoerskosten vergoedt als de oppas de kinderen met de auto of bus van school haalt of naar activiteiten brengt en haalt. 
  • Wat je doet bij ziekte en vakantie: doorbetalen of niet doorbetalen. Je kunt ook besluiten om enkele dagen door te betalen als de oppas ziek is. 

Leg de afspraken met je oppas vast op papier. Zo kunnen jullie allebei teruglezen wat jullie hebben afgesproken. 

Een scholier als oppas 

Neem je een scholier als oppas? Dan hangt het tarief onder andere af van het aantal kinderen waarop gepast moet worden, de leeftijd van de oppas en wanneer en hoelang de oppas moet komen. 

Hoeveel je betaalt is afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de oppas. Maar ook of de kinderen al in bed liggen als de oppas komt, of dat de oppas ze naar bed moet brengen en mee-eet. 

Een bedrag tussen de € 3,98 en € 6,64 per uur is een richtlijn. Dit is gebaseerd op het minimumloon van 15- tot en met 18-jarigen voor een 36-urige werkweek. Voor een 15-jarige scholier is € 5,- per uur veel meer dan voor een 21-jarige student. Het minimumloon verschilt ook tussen deze leeftijden. 

In plaats van een bedrag per uur, kun je ook een vast bedrag per avond afspreken. Spreek daarnaast ook af wat je na middernacht betaalt en hoeveel je betaalt als de oppas blijft slapen. 

Kinderopvangtoeslag 

Heb je de opvang geregeld via de formele weg, dus bij een erkende instelling of gastouder? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. De tarieven worden vastgesteld door het kindercentrum. 

Meer over kinderopvangtoeslag.